Η καλτ «απαλή πορνό» επιτυχία του 1974 με πρωταγωνίστρια τη Sylvia Kristel αφηγείται τις ερωτικές περιπέτειες μιας νεαρής Γαλλίδας που ταξιδεύει στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης για να βελτιώσει τις σεξουαλικές της εμπειρίες. Σε σκηνοθεσία του Γάλλου σκηνοθέτη Just Jaeckin, η κλασική ταινία για ενήλικες προκάλεσε μεγάλη αναταραχή, με εκατομμύρια να συρρέουν για να δουν την Kristel, η οποία παρουσιάστηκε ημίγυμνη σε μια αφίσα με μια σειρά από μαργαριτάρια να κρέμονται πάνω από το στήθος της.
Η ταινία προβαλλόταν για περισσότερο από μια δεκαετία στα Ηλύσια Πεδία του Παρισιού και οι Ισπανοί, που ζούσαν υπό τη δικτατορία του Φράνκο και δεν μπορούσαν να δουν τη σκανδαλώδη Εμμανουέλα λόγω απαγόρευσης, πήγαιναν στη Γαλλία για να παρακολουθήσουν την ταινία. Αλλά η πιο πρόσφατη έκδοση, σε σκηνοθεσία Audrey Diwan και με πρωταγωνίστρια τη Γαλλίδα ηθοποιό Noemie Merlant, αφηγείται μια αναθεωρημένη ιστορία της σεξουαλικής αφύπνισης της Emmanuelle καθώς ταξιδεύει στο Χονγκ Κονγκ.
Η ερωτική ταινία γαλλικής παραγωγής φημιζόταν για το ότι έφερε την πορνογραφία με μαλακό πυρήνα στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Αλλά σε μια εποχή MeToo, η εκδοχή του Diwan, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία το Σαββατοκύριακο, φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από τις ταραχώδεις σεξουαλικές σκηνές της εν μέσω του στόχου της να απομακρύνει τη γυναικεία σεξουαλικότητα και ευχαρίστηση από το ανδρικό βλέμμα.
Μιλώντας στους Times, ο Diwan είπε ότι η ταινία είναι «για το πώς αντιμετωπίζουμε την ευχαρίστηση στην κοινωνία μας, όχι μόνο τη σεξουαλική απόλαυση», όταν συζητούσε την εκπληκτική έλλειψη γραφικών σκηνών σεξ στην ταινία. «Αν οι άνθρωποι θέλουν να δουν σκηνές σεξ έχουν το διαδίκτυο», είπε. Αλλά καθώς οι κριτικές για την ταινία έχουν αρχίσει να τρέχουν, η γενική συναίνεση είναι ότι το πολυαναμενόμενο ριμέικ του γαλλικού ερωτικού δράματος «μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως απογοήτευση από τον Diwan», σύμφωνα με το Variety, το οποίο αποκάλεσε την ταινία «ένα μεγάλο…ξενέρωμα».
Το αμερικανικό περιοδικό είπε ότι «η πιο εκπληκτική απόκλιση εδώ από την ταινία του 1974 είναι μια σημαντική μείωση του σεξουαλικού περιεχομένου», προσθέτοντας ότι «το να λες κάτι φρέσκο ουσιαστικό για τη γυναικεία επιθυμία, ενώ τιμάς το καθοριστικό πνεύμα της ταινίας της είναι δύσκολο, ενδεχομένως».
Λίγα λόγια για την Εμμανουέλα
Στον ομώνυμο ρόλο συναντάμε τη Νοεμί Μερλάν, που την είχαμε δει στο «Πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται», της Σελίν Σιαμά, ενώ αρχικά τον ρόλο θα έπαιρνε η Λεά Σεϊντού. Δίπλα στη Μερλάν θα δούμε επίσης τη Ναόμι Γουάτς και τον Γουίλ Σαρπ. Η ταινία γυρίστηκε στο Χονγκ Κονγκ και βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Εμμανουέλ Αρσάν, πάνω στο οποίο βασίστηκε και η πρώτη ταινία με την «Εμμανουέλα» το 1974.
Χριστούγεννα στο Netflix: Οι 10 σειρές και ταινίες με γιορτινή διάθεση
Ως γνωστόν, εκείνη η ταινία είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις καθώς θεωρήθηκε πολύ τολμηρή για την εποχή της και εδώ και δεκαετίες έχει αποκτήσει cult status στη συνείδηση των σινεφίλ.
Ας δούμε μερικά στοιχεία για εκείνη την ταινία και την πρωταγωνίστριά της, Σίλβια Κριστέλ.
- Ηταν μια από τις πρώτες soft ερωτικές ταινίες που προβλήθηκαν σε μέινστριμ κινηματογραφικές αίθουσες.
- Μια αίθουσα στο Champs – Elysees του Παρισιού έπαιζε την ταινία για 11 χρόνια.
- Η πρωταγωνίστρια, Σίλβια Κριστέλ, έλεγε ότι η επιτυχία της ταινίας οφείλεται στην αλλαγή των νόμων περί λογοκρισίας εκείνη την εποχή.
- Στη Μεγάλη Βρετανία η ταινία παιζόταν με πολλές κομμένες σκηνές γιατί χαρακτηρίστηκε ακατάλληλη. Η ολοκληρωμένη εκδοχή της προβλήθηκε για πρώτη φορά μόλις το 2007.
- Η πρωταγωνίστρια Σίλβια Κριστέλ είχε κερδίσει δύο διαγωνισμούς ομορφιάς στα 21 της χρόνια. Ηταν Miss Tv Holland και Miss TV Europe.
- Ακολούθησε τον δρόμο της υποκριτικής μετά από ενθάρρυνση του συντρόφου της, του Βέλγου συγγραφέα Χούγκο Κλάους, ο οποίος ήταν περισσότερα από 20 χρόνια μεγαλύτερός της.
- Μαζί του απέκτησε το μοναδικό της παιδί, τον Αρθουρ.
- Στην οντισιόν για το ρόλο της «Εμμανουέλας», ο σκηνοθέτης Τζάστιν Τζέκιν τής ζήτησε να βγάλει τα ρούχα της. «Ευτυχώς φορούσα ρούχα που έβγαιναν εύκολα. Συνέχισα να μιλάω και να καπνίζω γυμνή», έχει πει.
- Η ταινία διαδραματίζεται στην Ταϊλάνδη, όπου η Εμμανουέλα ακολουθεί τον διπλωμάτη σύζυγό της.
- Οταν κυκλοφόρησε η ταινία προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Η πρεμιέρα της ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, αλλά για έξι μήνες είχε απαγορευθεί η προβολή της.
- Η Σίλβια Κριστέλ έζησε αργότερα επτά χρόνια στο Χόλιγουντ, συμμετέχοντας σε ταινίες όπως οι «The Concorde: Airport ‘79» και «Private Lessons».
- Οι γονείς της ήταν και οι δύο αλκοολικοί κι εκείνη εθίστηκε επίσης στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. «Μερικές φορές χρειαζόμουν ένα σφηνάκι για να γυρίσω συγκεκριμένες σκηνές. Μου έδινε αυτοπεποίθηση και άνεση. Σύντομα όμως αντιλήφθηκα ότι δεν μπορούσα να ξεκινήσω τη μέρα μου χωρίς ένα ποτό», έλεγε.
- Μετά τη σχέση της με τον συγγραφέα Χούγκο Κλάους, συνδέθηκε με τον Βρετανό ηθοποιό Ιαν ΜακΣέιν. Η σχέση τους ήταν εκρηκτική και «απαίσια», όπως έλεγε εκείνη αργότερα.
- Παντρεύτηκε τον Αμερικανό εκατομμυριούχο Αλαν Τέρνερ και χώρισαν μετά από πέντε μήνες.
- Ξαναπαντρεύτηκε με τον σκηνοθέτη Φίλιπ Μπλοτ, ο οποίος την έπεισε να χρηματοδοτήσει τις ταινίες του οι οποίες απέτυχαν εισπρακτικά.
- Οταν χώρισαν, η Σίλβια Κριστέλ δεν είχε περισσότερα από 400 δολάρια στους λογαριασμούς της.
- Μετά την επιστροφή της από το Χόλιγουντ εγκαταστάθηκε στη Νότια Γαλλία, όπου ζωγράφιζε γυναικεία πορτρέτα και τριαντάφυλλα.
- Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 διαγνώσθηκε με καρκίνο του πνεύμονα και του οισοφάγου.
- Σταμάτησε να εμφανίζεται γυμνή στη μεγάλη οθόνη από τη δεκαετία του ’80 γιατί ο γιος της Αρθουρ δεχόταν περιπαικτικά σχόλια στο σχολείο του. Επέστρεψε στο franchise της «Εμμανουέλας» το 1994 σε μια ταινία που πήγε κατευθείαν στο βίντεο και δεν είχε ούτε μία γυμνή σκηνή.
- Γεννήθηκε στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας το 1952 και μεγάλωσε με την αδελφή της στο ξενοδοχείο των γονιών της. Πριν γίνει μοντέλο εργάστηκε στο Αμστερνταμ ως γραμματέας και σερβιτόρα. Πέθανε σε ηλικία 60 ετών, τον Οκτώβριο του 2012, μετά από νοσηλεία σε νοσοκομείο της Χάγης για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ειδήσεις σήμερα
Νότιος Λίβανος: Χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια και καταφύγιο
Μοναδικές προσφορές με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, 29 Σεπτεμβρίου