Είναι η πρώτη φορά που στην μικρή οθόνη θα γίνει προσπάθεια να αποτυπωθεί το μελανό αυτό κομμάτι της ιστορίας της Κύπρου. Το τρίδυμο των επιτυχιών, Αντρέας Γεωργίου, Βάνα Δημητρίου, Κούλλης Νικολάου , ετοίμασαν μια σειρά βασισμένη στην εισβολή των Τούρκων το 1974 συνδέοντας εκείνη την εποχή με το σήμερα.
Famagusta: Ύστερη αρχαία ιστορία
Αρχικά, το 294 π.Χ η πόλη είχε την ονομασία « Αρσινόη» από το όνομα της βασίλισσας Αρσινόης Β’ Φιλαδέλφου, της διάσημης Ελληνίδας βασίλισσας της Αιγύπτου των Ελληνιστικών χρόνων. Στην συνέχεια με αφορμή τις μεγάλες αμμουδιές και παραλίες που περιτριγύριζαν την πόλη, της δόθηκε το όνομα «Αμμόχωστος», που σημαίνει κρυμμένοι στην άμμο. Το λατινικό όνομα της πόλης, «Famagusta», προέρχεται από τους Φράγκους και είναι μια παραφθορά του ονόματος «Αμμόχωστος».
Είναι μια από τις πιο παλιές πόλεις της Κύπρου, καθώς χτίστηκε κατά τον 3ο π.Χ. αιώνα από τους Πτολεμαίους. Λόγω της θέσης της, κατάφερε να γίνει η βάση της οικονομίας του κράτους των Λουζινιανών, ο κυριότερος διαμετακομιστικός σταθμός για όλο το εμπόριο της Eυρώπης με την Aνατολή και το κυριότερο λιμάνι. Στην περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας συνέχισε να ακμάζει οικονομικά. Επιπλέον ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός, για να τιμήσει την πόλη, από την οποία καταγόταν η γυναίκα του Θεοδώρα, δώρισε πολλά πλούτισε με πολλά κτίρια, ενώ οι κάτοικοι, για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους, την ονόμασαν Νέα Ιουστινιανία.
Η πόλη συγκέντρωσε αρκετό χριστιανικό πληθυσμό. Η μετακίνηση του έγινε όταν οι Άραβες, κατέλαβαν τους Άγιους Τόπους στην Παλαιστίνη και οι χριστιανοί αναγκάστηκαν να φύγουν στην Αμμόχωστο. Στην συνέχεια, μετατράπηκε σε σημαντικό χριστιανικό κέντρο, αλλά και σε ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά κέντρα στην ανατολική Μεσόγειο. Έτσι δεν άργησε να γίνει το κέντρο της προσοχής πολλών χριστιανικών λαών της δύσης.
Famagusta: Οι ξένες κατοχές που βίωσε η πόλη
Η πόλη έχασε την αίγλη της και την δύναμη της όταν καταλήφθηκε από τους Γενουάτες το 1374. Ο ισχυρός στόλος της Γένουα κατέστρεψε και λεηλάτησε την πόλη. Στην συνέχεια από το 1489 μέχρι το 1571 μ.Χ.
οι Eνετοί παρέλαβαν τη διακυβέρνηση του νησιού κάτω από τις απειλές των Tούρκων, όμως η πόλη παρέμεινε διαλυμένη από την πολύχρονη διαμάχη ανάμεσα στους Λουζινιανούς και τους Γενουάτες.
Το 1570 η Aμμόχωστος έγινε στόχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η πολιορκία της πόλης κράτησε ένα χρόνο. Δυστυχώς η πολιορκία έληξε με μια συνθήκη παράδοσης της πόλης, που προνοούσε την μεταφορά των Ευρωπαίων στρατιωτών στην Kρήτη και την παραμονή των Eλλήνων Xριστιανών στην πόλη κάτω από οθωμανική διοίκηση. Όμως οι Οθωμανοί δεν σεβάστηκαν την συνθήκη, έσφαξαν τον πληθυσμό της πόλης, λεηλάτησαν, έκαψαν και κατάστρεψαν ό,τι βρέθηκε μπροστά τους με αποτέλεσμα η πόλη να ερημωθεί.
Μετά τους Οθωμανούς, από το 1878 έως 1960 η Aμμόχωστος προσπάθησε να αναβιώσει την αίγλη της με την βοήθεια του Αγγλικού κράτους, που πλέον κατείχε την περιοχή. Στις αρχές του αιώνα, το 1904 έγιναν κάποια βελτιωτικά έργα στο λιμάνι, ενώ εγκαινιάστηκε η σιδηροδρομική σύνδεση της Aμμοχώστου με τη Λευκωσία. Aυτό έδωσε κάποιες ελπίδες και ώθηση στην εμπορικότητα της πόλης.
Η ανεξαρτησία και η ανάπτυξη
Όταν κηρύχθηκε η Κύπρος σε ανεξάρτητο κράτος , το 1960, η πλέον κωμόπολη της Αμμοχώστου γνώρισε τρομερή ανάπτυξη. Έγινε ένα μεγάλο, διεθνή εμπορικό κέντρο και σημαντικό τουριστικό θέρετρο. Σε σημείο που το 80% των τουριστικών κλινών όλης της Κύπρου, πριν από την εισβολή του 1974 βρισκόντουσαν στην Αμμόχωστο. Δίπλα στην αμμώδη παραλία της και σε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Κύπρου, είχαν ανεγερθεί σύγχρονα ξενοδοχεία και η Αμμόχωστος είχε πάρει μια έντονα κοσμοπολίτικη όψη. Η φήμη της περιοχής έφτασε μέχρι και το Hollywood καθώς οι χολιγουντιανές σταρ, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ήταν θαμώνες της περιοχής αφού λάτρευαν τα πράσινα νερά της και τις χρυσές της αμμουδιές….
Ταμίλα Κουλίεβα στο ΤΥΠΟΣ TV: «Ολα μου ήρθαν γενναιόδωρα στην καριέρα μου»
Η τούρκικη εισβολή του 1974
Η μαγευτική Aμμόχωστος, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα theopinion.gr η «γαλλική Ριβιέρα» της Κύπρου εξαφανίστηκε μετά την εισβολή του 1974. Όλα ξεκίνησαν στις 20 Ιουλίου 1974, πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Κύπρο, το οποίο διατάχθηκε από τη Χούντα των Αθηνών και πραγματοποιήθηκε από την κυπριακή Εθνική Φρουρά. Στις 20 Ιουλίου, η Τουρκία εισέβαλε στο νησί, προφασιζόμενη το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων, με το οποίο υποστήριζαν ότι διαπράττουν «Επιχείρηση ειρήνευσης Κύπρου». Οι τούρκικες δυνάμεις εντός τριών ημερών κατέλαβαν αρχικά το 3% από το βόρειο κομμάτι του νησιού με τη γνωστή επιχείρηση («Αττίλα 1») και συγκεκριμένα την Κερύνεια και την περιοχή γύρω από την πόλη.
Στις 21 Ιουλίου, τα τούρκικα αεροπλάνα έφθαναν και έριχναν βόμβες και ρουκέτες καταστρέφοντας τα κτήρια και σκοτώνοντας τους κατοίκους. Οι περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους και αναζητούσαν ασφαλέστερα καταφύγια μέσα σε σπίτια στα περιβόλια, στα υπόγεια πολυκατοικιών. Και παρόλο το σφοδρό και αδιάκριτο βομβαρδισμό οι κάτοικοι δεν τρομοκρατήθηκαν και δεν εγκατέλειψαν την πόλη τους. Ο δικτάτορας της Κύπρου, Δημήτριος Ιωαννίδης , πανικοβλημένος κήρυξε πόλεμο στην Τουρκία, όμως οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων δεν ακολούθησαν αυτή την εντολή. Ενάντια στον πόλεμο βρίσκονταν και η Αμερική, που διαφωνούσε στην διεξαγωγή ένοπλης σύρραξης ανάμεσα σε δύο μέλη του ΝΑΤΟ.
Για λίγο καιρό, στις 22 Ιουλίου ανακηρύχθηκε ανακωχή, για την οποία μεσολάβησε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Χένρυ Κίσινγκερ, αφού πρώτα ο τούρκικος στρατός έριξε τις τελευταίες βόμβες. Με το τέλος του Αττίλα Ι, οι τουρκικές δυνάμεις έλεγχαν το 7% της Κύπρου, μαζί με το λιμάνι της Κερύνειας, γεγονός που τους επέτρεπε να αυξήσουν τους ρυθμούς ανεφοδιασμού των δυνάμεών τους.
https://youtu.be/utC53D4ebtI
Στις 25 Ιουλίου, ξεκίνησαν οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις, με πρωτοβουλία της Αγγλίας, στην Γενεύη της Ελβετίας. Συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών χωρών (Μαύρος, Γκιουνές, Κάλαχαν).
Ύστερα από έντονες συζητήσεις, οι τρεις υπουργοί υιοθέτησαν στις 30 Ιουλίου έκθεση εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενη από τέσσερα σημεία: 1) Ουδεμία στρατιωτική επέκταση πέραν των γραμμών της 30ης Ιουλίου. 2) Δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από τις θέσεις που κατείχαν οι Τούρκοι. 3) Επιστροφή στους Τουρκοκυπρίους όλων των στρατιωτικών θυλάκων που είχαν καταληφθεί από ελληνικής πλευράς.
4) Βαθμιαία μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί.
Τέλος, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα διάσκεψη στις 8 Αυγούστου. Δυστυχώς, ενώ πραγματοποιήθηκε η δεύτερη διάσκεψη δεν βρέθηκε μια σύμφωνη λύση και από τις 3 πλευρές, με την Τουρκία να διαφωνεί στις προτάσεις των Ελλήνων διαπραγματευτών. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, υποστήριξε την επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 και επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών, αλλά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέρριψε την εισήγηση Κληρίδη και αντιπρότεινε σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος, στο οποίο οι Τουρκοκύπριοι θα έλεγχαν το 34% του νησιού. Ο Κληρίδης, διαφώνησε και ζήτησε από την Τουρκική πλευρά αναβολή 36 ή 48 ωρών για να μπορέσει να βρει νέα συμφωνία.
Οι Τούρκοι δεν τήρησαν την αναβολή και προχώρησαν σε σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα της Κύπρου («Αττίλας 2»). Στις 14 Αυγούστου, άρματα μάχης και ισχυρές μονάδες πεζικού κινούνται ανατολικά προς την κατεύθυνση της Αμμοχώστου. Οι Κύπριοι αντιμετώπισαν μόνοι τους την τουρκική εισβολή, δίχως την βοήθεια των Ελλήνων. Δεν κατάφεραν να αντισταθούν στον δυνατό στρατό και τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας με αποτέλεσμα στις 15 Αυγούστου του 1974 οι τουρκικές δυνάμεις να καταλάβουν χωρίς αντίσταση την πόλη της Αμμοχώστου.
Στις 16 Αυγούστου του 1974 ο τουρκικός στρατός βρέθηκε στην πόλη της Αμμοχώστου. Κατά την προέλασή τους, προέβησαν σε ανατριχιαστικές ωμότητες και πράξεις βίας. Χιλιάδες Κύπριοι εκδιώχτηκαν από τα σπίτια τους κι ένα κύμα 200.000 προσφύγων κινήθηκε από τις καταληφθείσες περιοχές στον Ελεύθερο Νότο. Την αντίθετη πορεία ακολούθησαν 51.000 Τουρκοκύπριοι. Η Κύπρος είχε διχοτομηθεί με δύο εθνοτικά συμπαγείς πληθυσμούς, μια κατάσταση που διαρκεί μέχρι της μέρες μας.
Ήταν πλέον βέβαιο πως η πόλη βρίσκονταν στα χέρια των Τούρκων. Μόνο τα τουρκικά στρατεύματα μπορούσαν να εισέλθουν, αφού απαγορεύτηκε η είσοδος σε οποιονδήποτε άλλο. Η Αμμόχωστος με την πάροδο του χρόνου μετετράπη σε «πόλη φάντασμα», φράση που χρησιμοποίησε σε τίτλο ρεπορτάζ ένας Σουηδός δημοσιογράφος ο οποίος την επισκέφθηκε το 1977, τρία χρόνια μετά την εισβολή.
Πώς είναι σήμερα η «πόλη φάντασμα» της Κύπρου;
50 χρόνια μετά κανένας δεν έχει την θέληση να ξανά χτίσει την πόλη, καθώς πλέον τα κτήρια δεν μπορούν να κατοικηθούν. Η πόλη είναι άδεια, οι δρόμοι γεμάτοι με αγριόχορτα, θάμνους και δέντρα, ετοιμόρροπα σπίτια με αρουραίους, φίδια και αρπακτικά να τα κατοικούν αντί οι νόμιμοι κάτοικοί τους. Το 2003 ήταν η πρώτη φορά που ο τουρκικός στρατός επέτρεψε στους Κύπριους τη διέλευσή τους στην Πράσινη Γραμμή των κατεχόμενων.
Famagusta: Η μεγάλη πρεμιέρα
Η πολυαναμενόμενη νέα σειρά «Famagusta», της ομάδας των επιτυχιών –Αντρέας Γεωργίου, Βάνα Δημητρίου, Κούλλης Νικολάου- κάνει πρεμιέρα στο MEGA αυτή την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στις 21.00.
Καλοκαίρι του 1974, Αμμόχωστος. Η επιχείρηση «Αττίλας 2» μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή. Η νεαρή Χριστίνα τρέχει πανικόβλητη με το μωρό της στην αγκαλιά για να σωθεί από τους τουρκικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Το ωστικό κύμα μιας βόμβας που σκάει πολύ κοντά της, την ρίχνει στο έδαφος και χάνει τις αισθήσεις της. Όταν συνέρχεται, το μωρό της έχει χαθεί και κανείς δεν γνωρίζει τι έχει απογίνει.
Πενήντα χρόνια έχουν περάσει, μα η πληγή του χαμένου μωρού για το ζεύγος Χριστίνας και Ανδρέα Σέκερη δεν έχει κλείσει. Παρότι έχουν δημιουργήσει μια αγαπημένη οικογένεια με τρία παιδιά, πάντα υπάρχει η σκιά του πρωτότοκου γιου.
Ο 50χρονος Μάικλ, μεγαλωμένος στο Λονδίνο από Ελληνοκύπριους γονείς, επιστρέφει στο νησί για να καταγράψει τις συγκλονιστικές μαρτυρίες Κυπρίων που έζησαν την τουρκική εισβολή, σε ένα ντοκιμαντέρ. Η έρευνά του θα τον φέρει αντιμέτωπο με τη μαρτυρία της Χριστίνας Σέκερη και η αλήθεια θα βγει στο φως.
Καλά κρυμμένα μυστικά που ακολουθούν μια οικογένεια που συνδέεται τόσο βαθιά με τα μαρτυρικά γεγονότα της Κύπρου, αποκαλύπτονται σε 24 επεισόδια. Σε μια σειρά γεμάτη μνήμες, μικρές και μεγάλες τραγωδίες, σχέσεις που δοκιμάζονται, ανθρώπους που συντρίβονται και ανθρώπους που επιβιώνουν.
Famagusta – Όσα θα δούμε στο πρώτο επεισόδιο
Στο πρώτο επεισόδιο, μεταφερόμαστε στην Αμμόχωστο, το καλοκαίρι 1974. Η τουρκική εισβολή σε πλήρη εξέλιξη. Η Χριστίνα με το μωρό της στην αγκαλιά τρέχει πανικόβλητη μέχρι που το ωστικό κύμα μιας βόμβας που σκάει, την ρίχνει κάτω αφήνοντάς την αναίσθητη. Όταν θα ξυπνήσει, το μωρό της θα έχει αρπαχθεί. Έχουν ήδη περάσει 50 χρόνια, όμως εκείνη και ο αγαπημένος της σύζυγος Αντρέας Σέκερης εξακολουθούν να θρηνούν το χαμένο τους παιδί. Είναι ιδιοκτήτες μιας φάρμας και έχουν πια τρία παιδιά. Ζουν την καθημερινότητά τους με έναν αέναο πόνο που δεν σβήνει μέσα τους.
Την ίδια στιγμή στο Λονδίνο, ο Μάικλ ετοιμάζει τις βαλίτσες του για Λευκωσία. Αποχαιρετά τη μητέρα του και έρχεται να γυρίσει μια σειρά ντοκιμαντέρ για την τουρκική εισβολή στο Νησί της Αφροδίτης. Η έρευνά του θα συμπεριλάβει συνταρακτικές ιστορίες ανθρώπων που βίωσαν την οδύνη και τον τρόμο ενός πολέμου, που χώρισε στα δυο τις ζωές τους. Θα θελήσει να πάρει συνέντευξη και από την Χριστίνα για την ιστορία της με το χαμένο της παιδί. Όσο αυτά συμβαίνουν, ο άντρας της κόρης της Χριστίνας, της Μαριάννας, ο Θοδωρής, ζει τον δικό του εφιάλτη. Ο φόνος της ερωμένης του και παλιάς φίλης του Μάικλ, θα περιπλέξει τις εξελίξεις στις ζωές των ηρώων.
Famagusta – Όσα αποκάλυψε η Κοραλία Καράντη
Λίγο πριν την πρεμιέρα της μεγάλης παραγωγής, αυτή την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στις 21.00, η πρωταγωνίστρια της σειράς, η Κοραλία Καράντη έδωσε μία συνέντευξη εφ’ ολης της ύλης στην εκπομπή MEGA Καλημέρα.
«Είναι μία ιδιαίτερη ιδέα του σεναρίου που μπλέκει το παρελθόν με το παρόν και παράλληλα υπάρχει και ένας τρίτος άξονας που είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν με κάποιο τρόπο, είτε οι ίδιοι είτε μέλη της οικογένειες τους εκείνες τις ημέρες της εισβολής. Οι ιστορίες είναι δραματοποιημένες, θα τις παρουσιάσουν ηθοποιοί σαν guest. Είναι πολύ έξυπνο και ενδιαφέρον αυτό που έχει μπλέξει η Βάνα», είπε αρχικά.
Μιλώντας για τον ρόλο της, η Κοραλία Καράντη είπε: «Η Χριστίνα είναι μία γυναίκα που πάνω στο πρόσωπο της θα μπορούσε κανείς να προβάλει τα πρόσωπα γυναικών που έχουν υπάρξει θύματα πολέμου στην ανθρώπινη ιστορία, στο παρελθόν και στο σήμερα. Εγώ την λέω η ‘’ανώνυμη της ιστορίας’’, σαν πολλές άλλες. Χάνει το παιδί της, επειδή χτυπά και μια περαστική άλλη γυναίκα την περνά για νεκρή και της παίρνει το παιδί. Ξυπνάει και δεν ξέρει τι έχει γίνει το παιδί της, αν είναι νεκρό, αν υπάρχει. Έτσι κι αλλιώς, το να χάσεις το παιδί σου είναι ανώτερη απώλεια, ο χειρότερος πόνος».
Συνεχίζοντας για την ιστορία που θα δούμε στο σίριαλ, λέει: «Άνθρωποι που ζουν τέτοιες ακραίες καταστάσεις πολύ δύσκολα συνέρχονται. Είναι αυτό που λέμε μετατραυματικό στρες. Αυτή η γυναίκα δεν μπορεί εύκολα να συνεχίσει τη ζωή της, το παλεύει πολύ, αλλά κάποια στιγμή το κάνει. Κάνει και άλλα παιδιά. Καταφέρνει σε όλα τα επίπεδα της ζωής να προχωρήσει αλλά μέσα της έχει το τραύμα».
Ειδήσεις σήμερα
Survivor trailer 21/1: Δύσκολες ώρες για τον Αλέξη Παππά – Σε πολύ άσχημη κατάσταση
Πέθανε ο Χάρης Κωστόπουλος: Εδινε μεγάλη μάχη με τον καρκίνο – Η ανακοίνωση της οικογένειάς του