Η ταινία επιλέχτηκε ομόφωνα από επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού, «για την ολοκληρωμένη οπτική της και την ενδιαφέρουσα αφήγηση. Διαθέτει ελληνικά στοιχεία, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει τον συνδυασμό τοπικού και οικουμενικού χαρακτήρα» σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής.
Το υπουργείο Πολιτισμού διαβεβαιώνει ότι «θα μεριμνήσει για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εκπροσώπησης της Ελλάδας στην 92η διοργάνωση των Βραβείων Όσκαρ, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου».
Πρωτότυπο, γεμάτο χιούμορ και τρομέρα καλογυρισμένο, το ντοκιμαντέρ της Μαριάννς Οικονόμου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και στο Φεστιβάλ Βερολίνου αλλά και στη Θεσσαλονίκη.
Σε ένα χωριό του Θεσσαλικού κάμπου πέντε γυναίκες βοηθούν δύο ξαδέρφια να μπουν στην παγκόσμια αγορά με την βιολογική καλλιέργεια ντομάτας. Με τη σημαντική βοήθεια του Βάγκερ η Οικονόμου αποκαλύπτει το μεγαλείο των ανθρώπινων σχέσεων αλλά και την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό.
Η ικανοποίηση των τριών γυναικών όταν ταξιδεύουν στην Ευρώπη θα μείνει στην ιστορία. Όπως και η χαρά τους όταν βρίσκουν τις δικές του ντομάτες στα ράφια των delicatessen.
«Στον Ηλιά της Καρδίτσας βρέθηκα πριν από πέντε -έξι χρόνια, χάρη στον Αλέξανδρο, τον γεωπόνο -μέντορα των γυναικών. Το χωριό, ένα απ’ τα τυπικά του κάμπου της ελληνικής επαρχίας, είχε 33 κατοίκους με τον νεώτερο γύρω στα 60 χρόνια. Στο χωριό δεν είχε ούτε καφενείο. Με την καλλιέργεια της ντομάτας, με τη δραστηριοποίηση όλων αυτών των γυναικών, ένιωσα εξαρχής ότι κάτι ιδιαίτερο και πρωτότυπο συνέβαινε. Έτσι άρχισα να κινηματογραφώ… Με γοήτευσε το θάρρος αυτών των ανθρώπων να έρθουν αντιμέτωποι με τις παγκόσμιες αγορές. Με γοήτευσε αυτό το επιτυχημένο πείραμα συνύπαρξης μιας ζωής πολύ σκληρής, όπως αυτή των αγροτών, και της ανάγκης τους να δουν τον κόσμο με διαφορετικό μάτι…» είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σκηνοθέτης Μαριάννα Οικονόμου.