Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 στις 11.00 πμ στη Λάρισα στο Πάρκο Καινοτομίας Joist, που βρίσκεται Βαλτετσίου και Τριπόλεως, πίσω από το LΙDL της οδού Βόλου και είναι ανοικτή για το κοινό .
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος είναι ειδικός στην οργάνωση και την οικονομική των αλυσίδων παραγωγής και εμπορίας τροφίμων και ποτών με έμφαση στους συνεταιρισμούς και άλλες μορφές επιχειρηματικότητας και κοινωνικής οικονομίας.
“Επιτυχημένες αγροδιατροφικές επιχειρήσεις: Η εξέλιξη της κυριαρχίας των Συνεταιρισμών και ο ΘΕΣΓΗ” είναι το αντικείμενο της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώνει ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣΓΗ με ομιλητή τον Δρ Κωνσταντίνο Ηλιόπουλο διευθυντή του Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού- ΔΗΜΗΤΡΑ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 στη Λάρισα στις 11.00 πμ στο Πάρκο Καινοτομίας Joist, που βρίσκεται Βαλτετσίου και Τριπόλεως, πίσω από το LΙDL της οδού Βόλου και είναι ανοικτή για το κοινό .
Την προεδρία του ΕΒΕΘ διεκδικεί εκ νέου ο Γιάννης Μασούτης - Παρουσιάστηκε ο συνδυασμός «Νέο Επιμελητήριο»
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος είναι ειδικός στην οργάνωση και την οικονομική των αλυσίδων παραγωγής και εμπορίας τροφίμων και ποτών με έμφαση στους συνεταιρισμούς και άλλες μορφές επιχειρηματικότητας και κοινωνικής οικονομίας.
«Η γενική αίσθηση ότι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί απέτυχαν στην Ελλάδα, λαμβάνει υπόψη της μόνο την κορυφή του παγόβουνου» θεωρεί ο κ. Ηλιόπουλος στην συνέντευξη που ακολουθεί και αναφέρεται σε παραδείγματα εξαιρετικά επιτυχημένων αγροτικών συνεταιρισμών στην Ελλάδα.
- Κύριε Ηλιόπουλε, η συλλογική επιχειρηματικότητα μπορεί ν’ ανθίσει στην Ελλάδα ή θα συνεχίσει να σκοντάφτει στην έλλειψη συνεργατικής κουλτούρας;
Η ερώτηση δεν είναι αν η συλλογική επιχειρηματικότητα μπορεί να ανθίσει στην Ελλάδα, αλλά αν η χώρα μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη συλλογική επιχειρηματικότητα. Και η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι απλή: όχι, δε μπορούμε να προοδεύσουμε και να καταστήσουμε την οικονομία μας βιώσιμη, χωρίς συνεργασία και συλλογική επιχειρηματικότητα. Φυσικά, αν συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, θα συνεχίσουμε να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα —ο Αϊνστάιν το είπε αυτό. Άρα πρωταρχικός στόχος μας πρέπει να είναι η αλλαγή παραδείγματος, κυρίαρχου νοητικού μοντέλου προς την κατεύθυνση της περισσότερης και ποιοτικότερης συνεργασίας. Οι μέθοδοι για έναν τέτοιο μετασχηματισμό υπάρχουν και βασίζονται στην ολιστική προσέγγιση των κοινωνικοοικονομικών συστημάτων. Θέλουμε να τις υιοθετήσουμε; Η απόφαση πρέπει να είναι της ίδιας της κοινωνίας.
- Αρνητικό υπόδειγμα ως τώρα είναι η λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών. Αυτός φαίνεται πως είναι ο κανόνας…Εξαιρέσεις επιτυχημένων αγροδιατροφικών επιχειρήσεων υπάρχουν;
Η γενική αίσθηση ότι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί απέτυχαν στην Ελλάδα, λαμβάνει υπόψη της μόνο την «κορυφή του παγόβουνου». Ωστόσο, αν θέλουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει, οφείλουμε να βουτήξουμε κάτω από την επιφάνεια και να δούμε μοτίβα, δομές και νοητικά μοντέλα, τα οποία προκάλεσαν αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα. Εκεί θα βλέπαμε, μεταξύ άλλων, μια «συντονισμένη», μακροχρόνια προσπάθεια πολιτικών, βιομηχάνων και συνεταιριστικών «ηγετών» για τη δημιουργία κάθε είδους εμποδίων στην ομαλή ανάπτυξη της συνεργασίας και των αγροτικών συνεταιρισμών. Οι συνεταιρισμοί που επέζησαν από όλη αυτή την επίθεση αποτελούν μοναδικές περιπτώσεις, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και, από ερευνητικής σκοπιάς, οφείλουμε να τις μελετήσουμε για να κατανοήσουμε το ανθεκτικό DNA τους. Για να απαντήσω, όμως, την ερώτησή σας, ναι, υπάρχουν παραδείγματα εξαιρετικά επιτυχημένων αγροτικών συνεταιρισμών στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, μόνο, αναφέρω τους συνεταιρισμούς «ΠΙΝΔΟΣ», «Venus Growers» και την «Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου».
- Επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών του εξωτερικού μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για την Ελλάδα; Και σε ποιους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας;
Σίγουρα υπάρχουν καλά παραδείγματα που μπορούν και πρέπει να μας εμπνεύσουν. Η απλή αντιγραφή, όμως, δε θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το στοίχημα για τη χώρα μας και τους παραγωγούς μας είναι να φτιάξουμε το δικό τους επιτυχημένο μοντέλο αγροτικών συνεταιρισμών και συνεργασίας, το οποίο θα θέλουν να αντιγράψουν από άλλες χώρες. Ένα μοντέλο, το οποίο θα ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας και θα καλύπτει τις ανάγκες μας και τις προτεραιότητές μας. Δεν υπάρχει τομέας οικονομικής δραστηριότητας, ο οποίος να μη μπορεί να οργανωθεί στη βάση συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Δείτε, για παράδειγμα στην Ελλάδα, για να μην πάμε μακριά, το εξαιρετικά επιτυχημένο παράδειγμα των προμηθευτικών συνεταιρισμών των φαρμακοποιών. Παρόμοιες επιτυχίες έχουν καταγραφεί, σε μικρότερη κλίμακα, και σε άλλους κλάδους.