Οπως αναφέρουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής νομικοί κύκλοι, την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε στο δικαστήριο αίτηση ερμηνείας της δικαστικής απόφασης, η οποία ενέκρινε τη διάσωση της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης και η οποία αναμένεται να εκδικαστεί την 1η Φεβρουαρίου ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη μία εκ των τριών διαλυτικών αιρέσεων της συμφωνίας, η οποία έχει ενεργοποιηθεί δημιουργώντας πρόβλημα στην υλοποίησή της, είναι ότι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του deal είναι η 14η Φεβρουαρίου, ημερομηνία στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο μήνας τριτανακοπών, εφόσον υπάρξουν.
Δεδομένου ότι η διαδικασία αυτή απαιτεί έναν ολόκληρο μήνα, καθίσταται σαφές ότι η συμφωνία είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος (16 Ιανουαρίου εκδόθηκε η απόφαση και 14 Φεβρουαρίου πρέπει να έχουν μπει οι τελικές υπογραφές).
Με την αίτηση ερμηνείας ουσιαστικά ζητείται να μετατεθεί ο χρόνος επέλευσης των αποτελεσμάτων της διαλυτικής αίρεσης στις 20 Φεβρουαρίου 2017, αντί για τις 14 Φεβρουαρίου που προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία.
Αν και αρχικά εξετάζονταν και άλλα σενάρια για την εξεύρεση λύσης, όπως η παραίτηση του επενδυτή (εν προκειμένω της Σκλαβενίτης) από τη τη διαλυτική αίρεση, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι εμπεριείχε μεγάλο ρίσκο, καθώς ανταγωνιστές θα μπορούσαν να βάλουν «τρικλοποδιά» στην υλοποίηση της συμφωνίας.
Ιδιες πηγές, πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κατατεθούν στο δικαστήριο και άλλες αιτήσεις ερμηνείας, για παράδειγμα από προμηθευτές. Και αυτό γιατί στη δικαστική απόφαση υπάρχει ένα σημείο που αναφέρει ότι εξακολουθεί να υφίσταται ευθύνη των εγγυητών, ακόμη και σε περίπτωση διαγραφής της υποχρέωσης της Μαρινόπουλος.
Χρηματοδότηση
Motor Oil: Καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης
Στο μεταξύ, έντονο προβληματισμό στις δύο πλευρές δημιουργεί το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του deal. Το επιτελείο της Σκλαβενίτης αναζητά λύση ώστε να βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για τη λειτουργία των καταστημάτων της Μαρινόπουλος μέχρι να ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επενδυτής βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες ώστε να αυξηθεί η ενδιάμεση χρηματοδότηση, η οποία έχει εξαντληθεί από τον Δεκέμβριο, κατά 30 εκατ. ευρώ. Ηδη, τα όποια έσοδα από τις πωλήσεις της Μαρινόπουλος προορίζονται για την κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων, ενώ η Σκλαβενίτης βάζει… πλάτη τροφοδοτώντας τα καταστήματα με προϊόντα.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία εξυγίανσης προέβλεπε έναρξη εκταμίευσης της νέας χρηματοδότησης της νέας εταιρίας (Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη) σε διάστημα 20 ημερών από την ολοκλήρωση του deal. Σύμφωνα με αυτή, το συνολικό ύψος της νέας χρηματοδότησης ανέρχεται σε 477 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352 εκατ. ευρώ αποτελούν κοινό ομολογιακό δάνειο και 125 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια της Σκλαβενίτης.
Εφόσον, βέβαια, συμφωνηθεί η επέκταση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, τα χρήματα φαίνεται ότι θα δοθούν για την πληρωμή της μισθοδοσίας Δεκεμβρίου, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν λάβει μέχρι τώρα μόνο το 30% αυτής, αλλά και των υπόλοιπων μηνών μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Το στοίχημα του Πάσχα
Οι επόμενες ημέρες αναμένονται καθοριστικές για τη διάσωση της Μαρινόπουλος, καθώς δεν χωρούν νέες αναβολές. Στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι, αν το deal δεν ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο, η Σκλαβενίτης δεν αποκλείεται να παραιτηθεί από το εγχείρημα. Μετά την απώλεια της χριστουγεννιάτικης αγοράς, δεν υπάρχουν περιθώρια για την εταιρία να χαθεί και το Πάσχα. Πάντως, κύκλοι προσκείμενοι στις δύο εταιρίες εκφράζουν την πεποίθηση ότι από τη στιγμή που υπάρχει βούληση, η συμφωνία έστω και στο… και πέντε θα υλοποιηθεί.
ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
Από το ένθετο «Οικονομία» την έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής