Το πρώτο πρόστιμο είναι κατ’ αποκοπήν και φτάνει τα 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ το δεύτερο είναι ημερήσιο και θα καταβληθεί εάν υπάρξει και δεύτερη καταδίκη της Ελλάδας χωρίς συμμόρφωση.
Είναι προφανές ότι εδώ η χώρα πληρώνει τα «σπασμένα» της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία ενώ υπάρχει καταδίκη από το 2014 δεν έκανε τίποτα για να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Με τη χθεσινή απόφαση η Κομισιόν αυξάνει κατακόρυφα τις πιέσεις προς την Αθήνα να βρει το συντομότερο λύση σε ένα ζήτημα που απασχολεί νομικά τις Βρυξέλλες τα τελευταία πέντε χρόνια.
To όλο θέμα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014, όταν η Επιτροπή διαπίστωσε ότι διάφορα δημόσια μέτρα (υπό μορφήν εισφορών κεφαλαίου και κρατικών εγγυήσεων) υπέρ της ΛΑΡΚΟ παρείχαν στην εταιρεία αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.
Η Επιτροπή διέταξε την Ελλάδα να ανακτήσει την ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση ύψους 135,8 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους. Την ίδια ημερομηνία, η Επιτροπή εξέδωσε επίσης απόφαση στην οποία προέβαινε στη διαπίστωση ότι το σχέδιο που πρότεινε η Ελλάδα για την πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς ο αγοραστής να υποχρεούται να επιστρέψει οποιαδήποτε ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση που χορηγήθηκε στη ΛΑΡΚΟ. Το σχέδιο πώλησης δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
Τον Νοέμβριο του 2017 το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα δεν εκτέλεσε την απόφαση της Επιτροπής του 2014 περί ανάκτησης και καταδίκασε την Ελλάδα για μη ανάκτηση της ασυμβίβαστης κρατικής ενίσχυσης, όπως απαιτείτο από την απόφαση περί ανάκτησης του 2014.
Τον Ιανουάριο του 2019 η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα σχετικά με τη μη εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου του 2017.
Εχουν περάσει πέντε χρόνια από την έκδοση της απόφασης της Επιτροπής και η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ανακτήσει την ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση από τη ΛΑΡΚΟ, σημειώνει η Κομισιόν.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή έχει πλέον ζητήσει από το Δικαστήριο να επιβάλει στην Ελλάδα τις ακόλουθες οικονομικές κυρώσεις:
1. Καταβολή κατ’ αποκοπήν ποσού περίπου 3.709 ευρώ ημερησίως για το χρονικό διάστημα από τις 9 Νοεμβρίου 2017 (ημερομηνία της πρώτης απόφασης του Δικαστηρίου) έως την ημερομηνία συμμόρφωσης της Ελλάδας με την απόφαση του Δικαστηρίου. Με το προτεινόμενο ποσό, εάν γίνει δεκτό από τους δικαστές, η χώρα μας οφείλει να καταβάλει μέχρι σήμερα περίπου 2,7 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή προτείνει στο Δικαστήριο εάν θέλει να μειώσει το πρόστιμο να μην είναι χαμηλότερο από 1,3 εκατ. ευρώ.
2. Ημερήσια χρηματική ποινή ύψους περίπου 26.697 ευρώ από την ημέρα έκδοσης της απόφασης της Επιτροπής έως την ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα θα θέσει τέρμα στην παράβαση. Το εν λόγω πρόστιμο θα αρχίσει να «τρέχει» από την επόμενη μέρα της δεύτερης καταδίκης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ακύρωσης που υπέβαλε η ΛΑΡΚΟ κατά της απόφασης της Επιτροπής του 2014. Επί του παρόντος εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου αναίρεση που άσκησε η ΛΑΡΚΟ κατά της εν λόγω απόφασης, η απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη, ωστόσο ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου έχει εισηγηθεί την απόρριψή της.
Εάν ένα κράτος μέλος δεν εκτελέσει απόφαση ανάκτησης κρατικής ενίσχυσης, η Επιτροπή δύναται να ζητήσει αρχικά την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το Δικαστήριο για μη εκτέλεση της απόφασης. Σε περίπτωση που το εν λόγω κράτος μέλος εξακολουθεί να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, η Επιτροπή μπορεί να το παραπέμψει στο Δικαστήριο για δεύτερη φορά και να ζητήσει την επιβολή χρηματικής ποινής.
Από την έντυπη έκδοση