Αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Οκτώβριο την πρώτη έκδοση ομολόγου στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν ελεύθερα ιδιώτες.
Η πλατφόρμα crowdfunding Act4Greece λειτουργεί ήδη με επιτυχία για την χρηματοδότηση κοινωνικών δράσεων μέσω δωρεών-προσφορών, ωστόσο ο δρόμος για την χρηματοδότηση εταιρειών άνοιξε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες μέσω του νόμου για τις συμμετοχικές χρηματοδοτήσεις.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το πρώτο ομόλογο που θα εκδοθεί μέσω του Act4Greece θα αφορά «γνωστή εταιρεία», μη εισηγμένη που θα αναζητήσει χρηματοδότηση έως και 500.000 ευρώ, το οποίο είναι και το ανώτατο ποσό που μπορεί να αντλήσει μια επιχείρηση μέσω crowdfunding.
Στην έκδοση μπορούν να συμμετάσχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ειδικά τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι το ποσό των 3.000 ευρώ ή μέχρι το 10% του μέσου όρου των δηλωθέντων εισοδημάτων της τελευταίας τριετίας. Κατώτατο όριο δεν υπάρχει, αυτό σημαίνει πως μπορεί κάποιος να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση με 100 ή με 50 ευρώ.
Τα θετικά του crowdfunding
Όπως εξηγούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η χρηματοδότηση των εταιρειών μέσω των πλατφόρμων crowdfunding είναι πολύ εύκολη γιατί δεν απαιτείται η κατάρτιση και δηµοσιοποίηση πληροφοριακού δελτίου εφόσον η προσφορά γίνεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού συστήματος. Με αυτό τον τρόπο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αντλήσουν εύκολα χρηματοδότηση, ενώ οι ιδιώτες μπορούν να συμμετάσχουν επίσης εύκολα.
Την εποπτεία του crowdfunding την έχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ την ευθύνη λειτουργίας την έχουν οι ΑΕΠΕΥ, μέσω των οποίων θα δημοσιοποιούνται ενημερωτικά σημειώματα ή πληροφορίες και τα σχετικά έντυπα που έχουν να κάνουν με την προσφορά. Γενικά το σύστημα χαρακτηρίζεται από ευκολία και ευελιξία, καθώς όλη την διαδικασία την «τρέχουν» οι ΑΕΠΕΥ.
Και άλλες πλατφόρμες
Πέρα από την Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας στα «σκαριά» βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες άλλες τρεις επενδυτικές πλατφόρμες για crowdfunding. Και οι τρεις πλατφόρμες θα λειτουργήσουν από γνωστές ΑΕΠΕΥ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται άλλο ένα σχήμα με τη συμμετοχή γνωστών επιχειρήσεων και φορέων του χρηματοοικονομικού κλάδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 η αγορά crowdfunding διεθνώς έφτασε τα 34 δισ. δολάρια σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Massolution. Υπολογίζεται δε ότι μέχρι το 2025 η αγορά μπορεί να φτάσει και τα 95 δισ. δολάρια.
Πηγή: insider.gr