Μια «ρώσικη ρουλέτα», παιχνίδι που -λόγω καταγωγής- ξέρει να παίζει καλά ο ομογενής επιχειρηματίας, βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θράκη. Στο προσκήνιο ο Ιβάν Σαββίδης και το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων ευρώ. Στο παρασκήνιο η κυβέρνηση αλλά και οι 170 εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας.
Τις τελευταίες μέρες μαύρα σύννεφα είχαν συγκεντρωθεί πάνω από την ιστορική ΣΕΚΑΠ. Στις 15 Δεκεμβρίου το Διοικητικό Εφετείο στην ουσία επικύρωσε το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων, ενώ λίγες μέρες αργότερα το Τελωνείο Ξάνθης επέβαλε την απαγόρευση της διανομής των προϊόντων της βιομηχανίας, απαιτώντας την καταβολή των χρημάτων. Οι 170 εργαζόμενοι πέρασαν «μαύρα» Χριστούγεννα και από ό,τι φαίνεται ετοιμάζονται να περάσουν ακόμη χειρότερη Πρωτοχρονιά.
Χθες, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, με μία ανακοίνωση 110 λέξεων, η ΣΕΚΑΠ ενημέρωνε για την πρόθεσή της να οδηγηθεί σε αναγκαστική πτώχευση. Η κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της έχει οριστεί για αύριο, δηλαδή ακριβώς 1.623 μέρες από την ανάληψη των ηνίων από τον Ιβάν Σαββίδη.
Τότε, στην όχι και τόσο μακρινή 19η Ιουλίου 2013, η ΣΕΚΑΠ άλλαζε σελίδα και περνούσε στα χέρια του ομογενούς επιχειρηματία. Μεγαλόστομες εξαγγελίες, μεγαλόπνοα σχέδια και πολυδιαφημιζόμενα επενδυτικά πλάνα «θάφτηκαν» κάτω από το βάρος του προστίμου των 38 εκατ.
«Στο πλαίσιο της ουσιαστικής παρεμπόδισης της λειτουργίας της εταιρίας, λόγω της έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής για το πρόστιμο ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το 2009, καθώς και της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών Αρχών της Ξάνθης, η οποία κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά, η ΣΕΚΑΠ ανακοινώνει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, με τη συμμετοχή ειδικών από κορυφαίες ελληνικές εταιρίες, που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ θα συζητήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση και θα ξεκινήσουν την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης», αναφέρει –ορθά κοφτά- η ανακοίνωση της εταιρίας.
Η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. τοποθετεί τους ανθρώπους της σε “Πρώτο Πλάνο”
Πρόκειται για «ελιγμό» του Σαββίδη; Απειλεί με λουκέτο ώστε να βρεθεί πολιτική λύση για τη διαγραφή του προστίμου; Και όλες οι μεγαλοστομίες για επενδύσεις, για εξωστρεφή χαρακτήρα της καπνοβιομηχανίας; Θα πεταχτούν από τον Ιβάν Σαββίδη τόσο εύκολα στο καλάθι των αχρήστων; Και τι θα κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για να προστατεύσει τον έτσι κι αλλιώς εκλεκτό της Ιβάν Σαββίδη, αλλά και τους 170 εργαζόμενους; Ολα θα ξεκαθαρίσουν στην αυριανή κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Μετοχικό κεφάλαιο
Σύμφωνα με στοιχεία της ΣΕΚΑΠ, από το 2013 έως το 2015 το μετοχικό κεφάλαιό της αυξήθηκε κατά 25 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που η συνολική επένδυση του Ιβάν Σαββίδη ανέρχεται σε 35 εκατομμύρια συμπεριλαμβανομένης και της επένδυσης νέου εξοπλισμού και γραμμών παραγωγής, που κόστισε περίπου 4,2 εκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται ότι το ποσό αγοράς της ΣΕΚΑΠ τον Ιούλιο του 2013 ανήλθε στα πέντε εκατομμύρια ευρώ, με τον ομογενή επιχειρηματία να αναλαμβάνει το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου της καπνοβιομηχανίας. Μόλις πρόπερσι η ΣΕΚΑΠ επανήλθε σε καθαρή κερδοφορία, μετά από πέντε χρόνια. Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας για το 2015 ανήλθε στα 22,4 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,5% έναντι του 2014, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στο 1,1 εκατ. ευρώ.
Πότε άρχισαν οι «φουρτούνες»
Η «περιπέτεια» για τη ΣΕΚΑΠ ξεκινά το… 2009, όταν το motorship «Μιθριδάτης» έπλεε ακυβέρνητο στη βόρεια Εύβοια…
Ηταν το πλοίο που είχε χρησιμοποιηθεί για απόπειρα λαθρεμπορίας τσιγάρων, τα οποία είχαν παρασκευαστεί στη ΣΕΚΑΠ. Στις 19 Ιουλίου 2013 ο ομογενής επιχειρηματίας αγόρασε την καπνοβιομηχανία, ενώ ένα χρόνο αργότερα (και συνολικά πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη της λαθρεμπορίας) το Τελωνείο Ξάνθης επέβαλε στη ΣΕΚΑΠ πρόστιμο δέκα εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο με τις προσαυξήσεις είχε φτάσει πια το δυσθεώρητο ποσό των 38 εκατομμυρίων ευρώ.
Η πρώτη αναφορά για το πρόστιμο σε ισολογισμό της ΣΕΚΑΠ γίνεται στις 9 Ιουνίου 2016 και αφορά τη χρήση του 2015. Η διοίκηση Σαββίδη προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής ζητώντας τη διαγραφή του προστίμου με το σκεπτικό ότι δεν ασκούσε διοίκηση όταν τελέστηκε η πράξη. Δεν δικαιώθηκε και είχε ασκήσει έφεση. Ομως, δεν δικαιώθηκε ούτε στο Διοικητικό Εφετείο…
Από την ίδρυση στην κατάρρευση
• 1975: Ιδρύεται η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδας ΣΕΚΑΠ.
• 19/5/2009: Εντοπίζεται στην Εύβοια το motorship «Μιθριδάτης» με λαθραία τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ.
• 19/7/2013: Ο Ιβάν Σαββίδης αγοράζει από την ΑΤΕ τη ΣΕΚΑΠ.
• 10 εκατ. (με τις προσαυξήσεις 38 εκατ.) είναι το πρόστιμο που επιβάλλει, Φεβρουάριο 2014, το Τελωνείο Ξάνθης για την υπόθεση «Μιθριδάτης». Η πλευρά Σαββίδη προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.
• 27/2/2015: Ο πρώην δ/νων σύμβουλος της ΣΕΚΑΠ καταδικάζεται για την υπόθεση των λαθραίων τσιγάρων.
• 18/5/2016: Ο πρώην δ/νων σύμβουλος αθωώνεται από το Εφετείο.
• 4/4/2017: Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής επικυρώνει το πρόστιμο των 38 εκατ. που επέβαλε στη ΣΕΚΑΠ το Τελωνείο.
• 28/4/2017: Με τροπολογία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. επιχειρεί να «ξεπλύνει» τον ομογενή επιχειρηματία διαγράφοντας με φωτογραφική τροπολογία το πρόστιμο. Ομως, δεν της δίνει αναδρομική ισχύ.
• 15/12/2017: Το Διοικητικό Εφετείο κατοχυρώνει το πρόστιμο και ζητά τα χρήματα.
• 22/12/2017: Το Τελωνείο Ξάνθης μπλοκάρει τη διανομή των προϊόντων της εταιρίας.
Άγγελος Αγγελίδης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου