Οπως επισήμανε αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στον «Ε.Τ.», το πρόγραμμα αναμένεται να «ανοίξει», αν όχι τον Δεκέμβριο, μέσα στους πρώτους μήνες του 2018.
Στο πλαίσιο της δράσης που φέρει τον τίτλο «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», θα ενισχυθούν νέες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις σε προσδιορισμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και επιχειρήσεις καταλυμάτων που έχουν αρχίσει την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.
Τι θα χρηματοδοτηθεί
Τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να εντάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες δραστηριοτήτων:
1 Τουριστικά καταλύματα (σύμφωνα με τον ν. 4276/2014):
* Ξενοδοχεία δυναμικότητας από 10 έως 50 κλίνες. Σημειώνεται πως δυναμικότητα ξενοδοχειακού καταλύματος μεγαλύτερη των 50 κλινών δεν αποτελεί αιτία αποκλεισμού ή απόρριψης της πρότασης. Το τμήμα όμως του επενδυτικού σχεδίου που αφορά στη δυναμικότητα άνω των 50 κλινών θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια.
* Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων που προβλέπονται στο π.δ. 33/1979.
* Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).
* Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, με την προϋπόθεση ότι ο ελάχιστος αριθμός των κατοικιών θα είναι τρεις.
* Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα (3 και 4 κλειδιά), ελάχιστης δυναμικότητας 10 κλινών.
Οι παραπάνω ελάχιστοι περιορισμοί πρέπει να τηρούνται υποχρεωτικά για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 ετών μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου.
Motor Oil: Καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης
2 Τουριστικά γραφεία:
* Τουριστικά είναι τα γραφεία κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 393/1976 (Α’ 199):
* Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων ολικής μίσθωσης ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων.
* Επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των 50 κ.εκ.
* Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (ΤΕΟΜ) που έχουν στην κυριότητα, νομή ή κατοχή τους ένα ή περισσότερα ειδικά τουριστικά λεωφορεία του ν. 711/1977.
* Ναυλομεσιτικά γραφεία που αναλαμβάνουν την εκναύλωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής.
3 Εναλλακτικές μορφές τουρισμού:
Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα δραστηριοτήτων αυτής της κατηγορίας είναι τα εξής:
* Αθλητικός τουρισμός: α) στη θάλασσα (π.χ. καταδύσεις αναψυχής, γήπεδα γκολφ, μίνι γκολφ, θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ιστιοσανίδα, ιστιοδρομίες, αετοσανίδα, κολύμβηση και λοιπά θαλάσσια αθλήματα), β) σε λίμνες – ποτάμια (π.χ. canoe kayak, rafting κ.ά.), γ) σε ορεινές, ημιορεινές, πεδινές ή/και αστικές και ημιαστικές περιοχές (π.χ. ορειβασία, αναρρίχηση, πίστες mountain bike, αιωροπτερισμός-αλεξίπτωτο πλαγιάς, διάβαση φαραγγιών-δασών, τουρισμός άγριας ζωής, ποδηλασία πόλης, ιππασία κ.ά.).
* Θαλάσσιος τουρισμός: Εκτός πολλών εκ των παραπάνω δραστηριοτήτων του αθλητικού τουρισμού στη θάλασσα, όπως π.χ. θαλάσσιο σκι, στην ειδική αυτή μορφή τουρισμού περιλαμβάνονται δραστηριότητες αναψυχής που συνδέονται με θαλάσσιες περιηγήσεις (κρουαζιέρες με κρουαζιερόπλοια ή άλλα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής).
* Τουρισμός υπαίθρου: α) φυσιολατρικός τουρισμός που αναπτύσσεται στις χαρακτηριζόμενες «φυσικές» περιοχές με σκοπό να αποκτήσουν γνώσεις για τη φύση οι τουρίστες, β) τουρισμός παρατήρησης και ερμηνείας της φύσης (π.χ. παρατηρητήρια, κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών και ορειβατικά καταφύγια), γ) περιπατητικός τουρισμός που αναπτύσσεται στα περιπατητικά μονοπάτια της υπαίθρου και δ) περιηγητικός τουρισμός όταν η περιήγηση ή η εκδρομή γίνεται στην ύπαιθρο. Η μορφή αυτή συνδέεται και με τον αθλητικό τουρισμό που αναπτύσσεται σε λίμνες – ποτάμια, ορεινές, ημιορεινές, πεδινές και ημιαστικές περιοχές που αναφέρεται ανωτέρω.
* Αλλες ειδικές – εναλλακτικές μορφές τουρισμού: Ψυχαγωγικά και θεματικά πάρκα, π.χ. πάρκα περιπέτειας, πάρκα ομοιωμάτων (miniature parks) κ.ά.
Η επιδότηση
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου θα κυμαίνεται από 25.000 έως 400.000 ευρώ. Μόνο για τις οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping) «ταβάνι» θα είναι οι 200.000 ευρώ.
Εφόσον το επενδυτικό σχέδιο έχει προϋπολογισμό μικρότερο από 25.000 ευρώ, θα κρίνεται μη επιλέξιμο εξαρχής και δεν θα μπορεί να υποβληθεί. Στις προτάσεις προϋπολογισμού άνω των 400.000 ευρώ, το ποσό πέραν της δημόσιας χρηματοδότησης για την υλοποίηση της επένδυσης θα θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή.
Σε γενικές γραμμές, η επιδότηση που παρέχει το πρόγραμμα καλύπτει το 45% του συνολικού κόστους. Ωστόσο, φτάνει το 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού για τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ μισθωτής εργασίας (η επίτευξη του στόχου ελέγχεται ένα χρόνο μετά την υλοποίηση της επένδυσης από το δικαιούχο – ημερομηνία τελευταίου παραστατικού τιμολόγιο/εξόφληση). Από εκεί και πέρα, για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, ο δυνητικός δικαιούχος της ενίσχυσης μπορεί να χρησιμοποιήσει ιδίους πόρους (ίδια συμμετοχή) ή/και δάνειο.
Η υποβολή
Η αίτηση χρηματοδότησης κατατίθεται από τους υποψήφιους δικαιούχους υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr/mis) κάνοντας χρήση του τυποποιημένου εντύπου υποβολής αίτησης χρηματοδότησης.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βρουν το σχετικό έντυπο και όλα τα συνοδευτικά έγγραφα της πρόσκλησης στους παρακάτω δικτυακούς τόπους:
* του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (www.mindev.gov.gr)
* της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ (www.antagonistikotita.gr)
* του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr )
* του ΕΣΠΑ (www.espa.gr)
* στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr
Οι δαπάνες που… καλύπτονται
Κατά τη διαμόρφωση του προτεινόμενου (με δημόσια χρηματοδότηση) προϋπολογισμού από την επιχείρηση, είναι υποχρεωτική η σύνδεση των υπό υλοποίηση ενεργειών του επενδυτικού σχεδίου με τις παρακάτω κατηγορίες δαπανών:
Πληροφόρηση
Για περαιτέρω πληροφορίες οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ στο τηλ. 801 11 36300 και στο e-mail επικοινωνίας [email protected], αλλά και στις κατά τόπους Περιφερειακές Μονάδες του ΕΦΕΠΑΕ, ανάλογα με την έδρα υλοποίησης του υποβαλλόμενου επιχειρηματικού σχεδίου.
ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου