«Ενώ μέχρι πρότινος οι υποψήφιοι αγοραστές ήταν ως επί το πλείστον συνταξιούχοι, σήμερα τη μερίδα του λέοντος στην τοπική κτηματαγορά διεκδικούν επιχειρηματίες, από γερμανόφωνες κυρίως χώρες, αλλά και Γάλλοι, Ιταλοί και λίγοι Σκανδιναβοί», σημειώνει χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο και προσθέτει: «Τα ποσά που προτίθενται να επενδύσουν για την αγορά ενός ακινήτου κυμαίνονται πέριξ των 250.000 με 450.000 ευρώ, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που είναι διατεθειμένοι να βάλουν ακόμη βαθύτερα το χέρι στην τσέπη».
Ο επενδυτικός οργασμός που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο «νησί των ιπποτών» καταγράφηκε και σε πρόσφατο άρθρο των «Financial Times». Σε αυτό, μάλιστα, περιγράφεται το είδος του ακινήτου που μπορεί να αγοράσει κάποιος ανάλογα με το budget του. Ενδεικτικά, με 500.000 ευρώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράσουν μία βίλα με τέσσερα υπνοδωμάτια και θέα – πρόσβαση σε θάλασσα, με ένα εκατ. ευρώ μία εξοχική κατοικία πάνω στην παραλία, με πέντε υπνοδωμάτια και πισίνα στην περιοχή της Λίνδου, ενώ για πιο… γαλαντόμους επενδυτές διατίθεται προς πώληση ένα πεντάρι στο κέντρο του νησιού έναντι 2,5 εκατ. ευρώ.
Για τον κ. Πετρά, ο λόγος που καθιστά τη Ρόδο τόσο ελκυστική στους ξένους επενδυτές είναι αφενός το κτηματολόγιο και αφετέρου η εκτίναξη του τουρισμού.
Οσον αφορά στην τουριστική κίνηση, αυτή, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου, κυρία Μαριέττα Παπαβασιλείου, ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. «Ο Μάιος και ο Ιούνιος, οι πρώτοι μήνες που δίνουν το στίγμα, ξεκίνησαν με άνοδο. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος έχουν μικρότερες αυξήσεις, γιατί δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια, ενώ θετικές είναι και οι ενδείξεις για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο», τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή της στα τοπικά μέσα.
Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), οι τουριστικές εισπράξεις Ιουνίου έσπασαν το φράγμα των δύο δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 14,2%, 2,046 δισ. ευρώ έναντι 1,792 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016.
«Η άνοδος κατά 221 εκατ. ευρώ του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται αποκλειστικά στην άνοδο του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου κατά 257 εκατ. ευρώ, καθώς τον Ιούνιο του 2017 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν άνοδο κατά 13% και 14,2% αντίστοιχα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2016. Αντίθετα, τα πλεονάσματα των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών περιορίστηκαν, παρότι οι εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές παρουσίασαν άνοδο κατά 8,6%», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σε επίπεδο εξαμήνου, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6,6% και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 7,1%, ενώ οι εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές ενισχύθηκαν κατά 21,0%.
Αγγελική Βελεσιώτη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου