Το θέμα «κυψέλες μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα» και η κατασκευή τους είναι αντιφατικό. Από τη μία, λέγεται συνεχώς πως οι Ασιάτες έχουν ένα τόσο μεγάλο τεχνολογικό προβάδισμα, που θα μπορούσαν να κατασκευάζουν οι ίδιοι εξίσου φθηνά τις μπαταρίες, που η εμπλοκή των Ευρωπαίων σε αυτό δε θα άξιζε. Από την άλλη, όμως, υπάρχει ο συνεχής σχολιασμός για την αξιοπιστία ή μη των εξ Ασίας μπαταριών. Δε γίνεται λόγος για τους κινητήρες ή την ανάρτηση. Έτσι, πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν πως οι μπαταρίες θα έπρεπε να φτιάχνονται στην ήπειρό τους, και όχι από Κινέζους ή Νοτιοκορεάτες. Έτσι, ξεκίνησαν ήδη να φτιάχνονται τα πρώτα εργοστάσια κατασκευής μπαταριών και στη Γηραιά Ήπειρο.
Kamenz: Daimler και Deutsche Accumotive
Οι αλλαγές στη μονάδα του Kamenz ήταν πολλές: Το 2008 ανέλαβε τις εργασίες η Li-Tec GmbH, μία εταιρεία των Evonik και Daimler. Έπειτα από 7 ασύμφορα χρόνια, η παραγωγή σταμάτησε. Όχι, όμως, για πολύ, καθώς εντωμεταξύ ανέλαβε η Deutsche Accumotive, μία 100% θυγατρική της Daimler, εκ νέου στο Kamenz. Αυτή η εταιρεία κατασκευάζει μπαταρίες για επιβατικά και επαγγελματικά αυτοκίνητα, ανάμεσα σε αυτά και τα EQ μοντέλα της έλα της Mercedes.
Salzgitter: Volkswagen και Northvolt
Ο διευθύνων σύμβουλος της VW, Herbert Diess, είναι υπέρμαχος της ηλεκτροκίνησης. Μια κατανοητή στρατηγική, η οποία όμως είναι μειονεκτική για τα εργοστάσια συνιστωσών του ομίλου. Για παράδειγμα, αυτό του Salzgitter: Πώς εξελίσσεται ένα εργοστάσιο, όπου κατασκευάζονται κινητήρες εσωτερικής καύσης, από τη στιγμή, που η ζήτησή τους έχει ελαττωθεί; Πολύ απλά, μετατρέπεται σε μία μονάδα παραγωγής μπαταριών για ηλεκτροκίνητα μοντέλα. Η VW, σε συνεργασία με το νέο εταίρο της, τη Northvolt, επένδυσε περίπου 1 δισ. ευρώ στο Salzgitter, όπου περίπου 1.000 εργαζόμενοι παράγουν αρκετές μπαταρίες, ώστε να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των δικών τους αναγκών. Το 2020 λέγεται πως τη δουλειά τους θα αναλάβει ένα τμήμα έρευνας μπαταριών.
Arnstadt: CATL
Η… τελετή έναρξης έχει ήδη πραγματοποιηθεί: Ωστόσο, η Contemporary Amperex Technology (CATL) θα λειτουργήσει τη μονάδα στο Erfurter Kreuz το 2022. Ο λόγος γίνεται για την κινεζική εταιρεία, που έχει επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ, ώστε περίπου 2.000 εργαζόμενοι να παράγουν μπαταρίες ηλεκτροκίνητων μοντέλων σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως εργοστάσια. Πάντως, φαίνεται ότι σημαντικό μερίδιο συμμετοχής για τη λήψη της απόφασης της κατασκευής της μονάδας στη Θουριγγία έχουν τα ενδιαφέροντα της BMW. Οι Βαυαροί συμμετείχαν στην CATL με την κινεζική εταίρο τους στην κοινοπραξία, την Brilliance, με στόχο την κάλυψη του 1/3 των αναγκών σε μπαταρίες της γερμανικής παραγωγής. Οι διαδρομές της τροφοδοσίας πρέπει να είναι σύντομες: Έτσι, η BMW παράγει στη Λειψία το i3 και στο Dingolfing το iNext.
Grünheide, έξω από το Βερολίνο: Tesla
Ήταν Η είδηση των προηγούμενων εβδομάδων: Η Tesla θα ετοιμάσει στο Grünheide, έξω από το Βερολίνο, το πρώτο ευρωπαϊκό giga factory της. Κατά τα πρότυπα του επίσης νέου εργοστασίου στη Shanghai της Κίνας, στη μικρή γερμανική πόλη δε θα κατασκευάζονται μόνο αυτοκίνητα, αλλά και οι απαιτούμενες γι’ αυτά μπαταρίες.
Ludwigsfelde: Microvast
Το γεγονός της εγκατάστασης της παραγωγού μπαταριών, Microvast, επίσης στο Βραδεμβούργο, σχετίζεται με την παραπάνω ανακοίνωση της Tesla; Γιατί μόλις 50 χλμ. μακριά από το Grünheide βρίσκεται το Ludwigsfelde. Πιθανά, όμως, και όχι, αφού οι Αμερικανοί δεν είχαν μέχρι πρότινος καθόλου εμπορικές συναλλαγές με τους Καλιφορνέζους. Επίσης, το οικόπεδο, στο οποίο θα χτιστούν τα νέα κεντρικά γραφεία στην Ευρώπη, αγοράστηκε πριν από λίγο καιρό από τη Microvast. Η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει συνολικά ένα τριψήφιο ποσό εκατομμυρίων, προκειμένου οι έως και 250 εργαζόμενοί της να ετοιμάζουν ετησίως 300.000 με 500.000 τμήματα μπαταριών. Η παραγωγή υπολογίζεται πως θα ξεκινήσει στις αρχές του 2021.
Kaiserslautern? Γερμανο-γαλλικό κονσόρτσιουμ μπαταριών
Στη Γερμανία και στη Γαλλία η πολιτική ενεργεί εκ των προτέρων, σχετικά με την κατασκευή μιας ευρωπαϊκής μονάδας κατασκευής μπαταριών. Σε μία από αυτές συμμετείχε η Opel, η μητρική εταιρεία της, PSA, και η γαλλική κατασκευάστρια μπαταριών Saft. Επειδή στη Γερμανία για ένα ήδη υπάρχον σύστημα, σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες μας γίνεται λόγος για το Kaiserslautern, μία τοποθεσία οικεία στην Opel. Στο σημερινό εργοστάσιο θα μπορούσαν να απασχοληθούν 1.500 άτομα.
Ευρωπαϊκή ένωση μπαταριών
Σε μία δεύτερη ένωση μπαταριών συμμετέχουν 9 ευρωπαϊκές χώρες. Στην κορυφή της πρωτοβουλίας βρίσκεται το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο στηρίζει την εγχώρια παραγωγή με ένας δισ. ευρώ. Πάντως, δεν είναι ακόμη επισήμως γνωστό ποιες εταιρείες είναι μέλη αυτής της δεύτερης ένωσης. Οι οικονομικές εφημερίδες αναφέρουν μεταξύ άλλων τις BMW, BASF, Varta και μία τέταρτη, γερμανική εταιρεία. Επίσης, παραμένει άγνωστο ακόμη πού θα εδρεύει η ένωση και πόσες θέσεις εργασίας θα προκύψουν.
TerraE ή BMZ Group
Και για την TerraE τα πράγματα πήγαν εμπρός και πίσω. Την άνοιξη του 2017 ιδρύθηκε στη Φρανκφούρτη η ένωση 6 εταιρειών, που είχε στόχο την κατασκευή ενός τεράστιου εργοστασίου μπαταριών. Ηγετικό ρόλο είχε αναλάβει η εξειδικευμένη κατασκευάστρια μπαταριών εταιρεία BMZ Group από το Karlstein, η οποία ανέλαβε το φθινόπωρο του 2018 την TerraE. Έως σήμερα η BMZ Group επεξεργάζεται τις ασιατικές μπαταρίες και τις μετατρέπει σε ιόντων λιθίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων από scooter δρόμου.
Münster: Έρευνα μπαταριών
Τέλος, προτού γίνει εφικτή η κατασκευή των μπαταριών, πρέπει αυτές προηγουμένως να εξελιχθούν. Ένα σχετικό κέντρο ερευνών θα δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο του Münster, έπειτα από τη στήριξη του κράτους, ύψους 500 εκ. ευρώ.