Η περίοδος που τα σχολεία κλείνουν, ο κόσμος συναντιέται στα σπίτια ή βγαίνει για ρεβεγιόν και οι σχέσεις δοκιμάζονται όσο ποτέ αφού τα ζευγάρια δεν είναι συνηθισμένα τον υπόλοιπο χρόνο να βρίσκονται μαζί μεσημέρι-βράδυ. Κάποιες συμβουλές λοιπόν για καλύτερα και με λιγότερους τσακωμούς Χριστούγεννα.
Η πρώτη περίπτωση είναι να ξεχάσατε να πάρετε κάποιο δώρο πριν κλείσουν τα μαγαζιά. Επίσης, στα ψώνια της τελευταίας στιγμής είναι σίγουρο ότι θα χτυπήσει ο… δαίμονας των Χριστουγέννων. Είναι η σκοτεινή δύναμη που κάνει τα ψώνια «στο παρά πέντε» να είναι σε λάθος μέγεθος, να μην έχουν οδηγίες χρήσεως και αν έχουν, θα είναι για τηλεόραση ενώ θα έχετε πάρει… σίδερο ατμού. Και φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής αφού τα μαγαζιά θα είναι κλειστά τις γιορτές.
Το επόμενο θέμα χριστουγεννιάτικης επιβίωσης αφορά τους καλεσμένους. Πάντοτε κάποιος καλεσμένος, μια θεία, ένας συνάδελφος από το γραφείο, μια φίλη από το γυμνάσιο θα έρθει στο σπίτι. Και δεν θα λέει να φύγει. Ολοι οι άλλοι θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους αλλά το συγκεκριμένο άτομο μοιάζει να σκοπεύει να μείνει στο σπίτι σας την υπόλοιπη ζωή του. Οι παλιοί γύριζαν ανάποδα τις σκούπες, έριχναν αλάτι στο πάτωμα αλλά δυστυχώς τίποτα δεν είναι αποτελεσματικό. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε τα πάντα. Να διηγηθείτε ιστορίες από τον στρατό, να βγείτε από το σαλόνι και να επιστρέψετε με τις πιτζάμες, αλλά αν το πρόσωπο είναι αποφασισμένο να… κατσικωθεί, τίποτα δεν πρόκειται να το κουνήσει.
Τώρα σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση… Η οποία παραδοσιακά είναι τηλεόραση. Το πρώτο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι τα πρωτοχρονιάτικα προγράμματα έχουν συνήθως γυριστεί νωρίτερα. Ο μεγάλος φόβος των καναλιών είναι ότι στους ένα, δύο μήνες που μεσολαβούν μέχρι να μεταδοθούν κάποιος από τους καλεσμένους θα έχει αποδημήσει εις Κύριον και θα πρέπει να ψάχνουν τις σκηνές που τον δείχνουν για να τις κόψουν.
Οσο για τις επιλογές σε χριστουγεννιάτικες ταινίες υπάρχουν τρεις. Το κλασικό «Μια υπέροχη ζωή» του Φρανκ Κάπρα που 76 χρόνια μετά την πρώτη του προβολή παραμένει αξεπέραστο. Το σύγχρονο κλασικό «Μόνος στο σπίτι» με τον Τζο Πέσι να δείχνει γιατί οι «κακοί» κάνουν τις καλές ταινίες. Και το «Ο Αγιος Βασίλης είναι λέρα» με τον Μπίλι Μπομπ Θόρτον να αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά των Aϊ-Βασίληδων.
Δημοσκοπήσεις και εύλογες απορίες
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Στη δημοσκόπηση της Pulse το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχαν οι απαντήσεις που αφορούσαν τους αρχηγούς. Σε όλα ο Κ. Μητσοτάκης υπερέχει, πλην της διαφάνειας όπου ισοβαθμεί με τον Α. Τσίπρα. Με τη διαφορά να είναι μεγαλύτερη στην απάντηση του «ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας» που ο Μητσοτάκης παίρνει 45% και ο Τσίπρας 24%. Με αυτό το 24% της θετικής γνώμης για τον Τσίπρα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής να είναι ο κομβικός αριθμός των επόμενων εκλογών. Κάτι ανάλογο με το 5% ποσοστό-«μπετόν» του ΚΚΕ. Με μία διαφορά, όμως. Το 24% ανήκει στο Αλέξη Τσίπρα και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως έδειξαν οι εκλογές του 2009 με το 44% του ΓΑΠ, τα αρχηγικά ποσοστά είναι ευάλωτα.
Το μεγαλύτερο κομμάτι από το 24% αντιμετωπίζει τον Τσίπρα σαν Μωυσή που θα οδηγήσει τους πιστούς στη… Γη της Επαγγελίας που ονομάζεται εξουσία. Το ερώτημα είναι τι έχει απομείνει σαν πολιτικό κεφάλαιο στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το 3%-5% που διατήρησε τον Συνασπισμό ζωντανό υπάρχει ή εξαφανίστηκε στις συμμαχίες του 2015 με τον Π. Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ.; Μια ερώτηση «θα ψηφίζατε το συγκεκριμένο κόμμα με άλλο αρχηγό» θα έδειχνε σε ποια κόμματα οι Ελληνες ψηφίζουν αρχηγό και σε ποια κόμμα.
«Tρέλανέ μας τζάμπα, Γιάννη»
Από το 2001 που ο Μάρκος Σεφερλής συνδύασε το «Ελ. Βενιζέλος» με το «Τι βρακί θα παραδώσεις, μωρή» κανένας δεν συνδύασε τόσο ανόμοια πράγματα όσο ο Γιάννης Ραγκούσης στην ομιλία του περί Μουντιάλ και predator στη Βουλή. Κάποια αποσπάσματα από το πνευματικό πόνημα του Ραγκούση.
«Εάν ήσασταν σαν κυβέρνηση διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν υπήρχε μία στο εκατομμύριο πιθανότητα η Αργεντινή και ο Μέσι στο Μουντιάλ να πάρουν το Κύπελλο». Εδώ η αγωνία ανεβαίνει…
«Πρώτον γιατί ο διαιτητής θα ήταν “πιασμένος” από εσάς. Δεύτερον γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να μη βάλετε την ΕΥΠ να τους παρακολουθήσει όταν φτιάχνανε τον σχεδιασμό και την τακτική τους. Θα πηγαίνατε και θα ξέρατε τι έχουν σχεδιάσει για να το δώσετε στον αντίπαλο… Τρίτον δεν υπήρχε μία στο εκατομμύριο πιθανότητα να μην είχατε βάλει τον ποδοσφαιρικό Ντογιάκο και τον ποδοσφαιρικό Γεωργιάδη να απειλήσουν τον Μέσι με φορολογικούς ελέγχους… Και αν όλα αυτά δεν έπιαναν, κ. Οικονόμου, ξέρετε τι άλλο θα είχατε κάνει; Θα είχατε στήσει παρέμβαση μέσω του Predator στο VAR προκειμένου να μην μπορούν να δικαιωθούν».
Σε αυτό το σημείο στην επιθεώρηση, το μπαλέτο τραγουδούσε «τι βρακί θα παραδώσεις, μωρή». Στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να τραγουδάνε «τρέλανε μας τζάμπα, Γιάννη».