Πριν από λίγες μέρες, σε μια ψηφοφορία που πέρασε σχετικά απαρατήρητη, το αμερικανικό Κογκρέσο με το εντυπωσιακό 415-0 (!) εξουσιοδότησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καταργήσει με κάθε μέσον το καθεστώς «αναπτυσσόμενης χώρας» που εξακολουθεί να απολαμβάνει προκλητικά η Κίνα, αν και δεύτερη οικονομία του πλανήτη. Το Πεκίνο χαρακτήρισε το ψήφισμα «εχθρική ενέργεια, που αποσκοπεί στην οικονομική και πολιτική της ανάσχεση».
Ο αναχρονιστικός διεθνής χαρακτηρισμός της ως «αναπτυσσόμενη χώρα» της εξασφαλίζει σημαντικά προνόμια στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις (προτιμησιακό καθεστώς, «μάλλον ευνοούμενου κράτους»), κάτι που φυσικά δεν θέλει να απεμπολήσει. Γι’ αυτό συντάσσεται διακριτικά με την ομάδα των 77 φτωχότερων του πλανήτη (γνωστή και ως Παγκόσμιος Νότος), η οποία μνημονεύεται συχνά με τον κωδικό «G77 συν Κίνα».
Η σύνθεση του Τασούλα
Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, κάλεσε την Κίνα να καθίσει στο τραπέζι με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της G20, να συνεννοηθούν για τη ρύθμιση χρέους των (πραγματικά) φτωχών κρατών της Αφρικής και της Ασίας, που φαλίρισαν μέσα στην πανδημία, πέφτοντας θύματα και των υψηλών επιτοκίων.
Κατά την ίδια, προτεραιότητα έχει η ελάφρυνση του χρέους της Ζάμπια, της Γκάνα και της Σρι Λάνκα, μέσα από αναδιαρθρώσεις που πρέπει να συμφωνηθούν με όλους της τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Το Πεκίνο έχει άλλωστε λόγο σε διεθνείς θεσμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, που συσκέπτονται σήμερα στη Στρογγυλή Τράπεζα Παγκόσμιου Δημόσιου Χρέους, μαζί με την προεδρεύουσα Ινδία και άλλες χώρες της G20.
Eκκλήσεις στην Κίνα για συμφωνία στη ρύθμιση του χρέους των φτωχών χωρών απηύθυναν τόσο η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, όσο και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας. Οπλα, δολάρια και γουάν, όλα μέρος του παγκόσμιου παιχνιδιού.