Φίλος καλός, Ελληνας, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή, στο δημόσιο Πανεπιστήμιο McGill, στο Μόντρεαλ, βλέποντας τις εικόνες καταστροφής από την Αττική και τη Ρόδο στα καναδικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, μου έστειλε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς αντιμετωπίζονται οι μεγα-πυρκαγιές στη δεύτερη πατρίδα του.
«Οταν», μου γράφει, «από την πυρκαγιά στο Donnie Creek Complex, στην British Columbia, Σάββατο 3 Ιουνίου, μαύρισε η Νέα Υόρκη και πνίγηκε η Ουάσιγκτον στον καπνό, νομίζω ότι εσείς, οι Ελληνες δημοσιογράφοι, οφείλετε να αντιμετωπίσετε την κλιματική κρίση με περισσότερη ψυχραιμία, χωρίς να προκαλείτε πανικό».
Επτακόσιες φωτιές, δυτικά και βόρεια του Κεμπέκ, από τις αρχές Ιουνίου, καίνε εκτός ελέγχου. Συνολικά εκατόν εβδομήντα πέντε χιλιάδες Καναδοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Ενενήντα εκατομμύρια στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη. «Καίγονται λόγω ακραίου καύσωνα ταυτόχρονα οι δύο πλευρές του Καναδά».
H «κομμουνιστική απειλή» στις ΗΠΑ
Μου γράφει: «O Καναδός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Μπιλ Μπλερ, δήλωσε ότι αυτές οι συνθήκες-ρεκόρ στις αρχές της σεζόν είναι πρωτοφανείς. Ομως, λόγω της κλιματικής κρίσης,
τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν, τόσο σε συχνότητα όσο και σοβαρότητα, σε ολόκληρη τη χώρα μας, σήμερα και στο μέλλον. Με καιρό ξηρό και θερμό, η βλάστηση γίνεται εύφλεκτη ύλη.
Οπότε, Αννα μου, δεν καταλαβαίνω προς τι ο συριζαϊκός και πασοκικός οδυρμός, επειδή ο ρεαλιστής πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε το αυτονόητο: “Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε”. Δύσκολο να αντιληφθούμε ότι η πρόληψη δεν είναι πανάκεια, αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι ο πλανήτης Γη βρίσκεται σε κρίση».
Μου γράφει, ακόμη, ότι «ο Καναδάς δεν έχει Εθνική Υπηρεσία Πυρόσβεσης. Η διαχείριση των δασών του επικεντρώνεται στην καταστολή πυρκαγιών». Και δίνει μία ακόμη πληροφορία: «Οι τοπικοί πόροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι. Οπότε, στα δάση έχει συσσωρευτεί ξηρή καύσιμη ύλη. Αδεια για αντιπυρικές ζώνες, που αναχαιτίζουν τις επικίνδυνες πυρκαγιές, δεν δίνεται επειδή διαμαρτύρονται οι ιθαγενείς…».
Στις 6 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ, Φρανσουά Λεγκό, ανακοίνωσε ότι διακόσιοι Γάλλοι και Αμερικανοί πυροσβέστες θα βοηθήσουν στην κατάσβεση. Στις 7 Ιουνίου, το καναδικό Διυπηρεσιακό Κέντρο Δασικών Πυροσβεστών ανακοίνωσε ότι εννιακόσιοι πενήντα πυροσβέστες από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική και ΗΠΑ θα βοηθήσουν.
Στις 8 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι στέλνει περισσότερους από διακόσιους ογδόντα πυροσβέστες από
Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία να βοηθήσουν. Από τις 14 Ιουνίου έφτασαν στον Καναδά ακόμη πέντε χιλιάδες ξένοι πυροσβέστες. Αναμένονται και από Χιλή και Κόστα Ρίκα.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, δήλωσε: «Βασιζόμαστε στους διεθνείς πυροσβέστες για τις πυρκαγιές μας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι διεθνείς φίλοι και συνεργάτες μας υπολογίζουν στους Καναδούς πυροσβέστες για τις δικές τους πυρκαγιές». Πολλαπλώς χρήσιμα στοιχεία!
Γιατί εμείς νομίζουμε ότι οι πυρκαγιές είναι μόνον ελληνικές. Οτι για να τις αντιμετωπίσουμε, θέλουμε πακτωλούς χρημάτων και στόλους Καναντέρ. Ενώ, φαίνεται, τεσσάρων… εστί χρεία: Εθνικό σχέδιο. Συντονισμός. Διεθνείς συνεργασίες. Ιδιώνυμο για τους πυρομανείς. Οχι; Πώς όχι!