Η αλήθεια είναι πως δεν θα πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση αυτό το γεγονός. Δεν είναι το μόνο στο οποίο είμαστε έτη φωτός πίσω από τα τόσα πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα στις δυτικές, τουλάχιστον, χώρες του κόσμου.
ΣΕ πολλά ζητήματα θυμίζουμε «σοβιετία». Και επειδή η «σοβιετική» δομή του κράτους βολεύει πολύ κόσμο, όποτε γίνονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις, τότε ξεσηκώνονται οι πιο οπισθοδρομικοί, οι πιο συντηρητικοί, οι πιο ιδεοληπτικοί.
ΤΙ να πρωτοθυμηθεί κανείς…
ΜΕΧΡΙ τη δεκαετία του ’80 τα ραδιογωνιόμετρα κυνηγούσαν τους πειρατικούς ραδιοσταθμούς, γιατί η νομοθεσία απαγόρευε τους ιδιωτικούς. Ενώ η μοναδική ενημέρωση προερχόταν από την τότε «σοβιετική», ίσως και «βορειοκορεατική», ΕΡΤ. Αξίζει, βέβαια, να θυμούνται όλοι οι πολίτες ποιοι πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας. Ηταν το 1987, όταν -οι προερχόμενοι από τη Ν.Δ.- δήμαρχοι Μιλτιάδης Εβερτ, Ανδρέας Ανδριανόπουλος και Σωτήρης Κούβελας λειτούργησαν δημοτικούς ραδιοσταθμούς σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, αν και η τότε «προοδευτική» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαζε τα ΜΑΤ να μπλοκάρουν την εγκατάσταση των κεραιών. Και κάπως έτσι άνοιξαν το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών το 1989.
ΣΤΙΣ αρχές της δεκαετίας του ’90 επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μια μεταρρύθμιση που δεν ολοκληρώθηκε. Η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών. Τότε, οι εργατοπατέρες με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς έκαναν επεισόδια απίστευτης βιαιότητας που οδήγησαν στην ακύρωση της ιδιωτικοποίησης. Αν είχε ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, ίσως και να είχαμε καλύτερες αστικές συγκοινωνίες σήμερα.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΤΗ δεκαετία του 2000 ιδιωτικοποιήθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή η Ολυμπιακή, που φόρτωνε με ελλείμματα δισεκατομμυρίων το κράτος. Και τότε είχε γίνει χαμός. Η μεταρρύθμιση, ευτυχώς, ολοκληρώθηκε. Η Ολυμπιακή, τελικά, απορροφήθηκε από την Aegean και τώρα αποδεικνύεται πως μια εταιρία αερομεταφορών μπορεί να παρουσιάζει κερδοφορία και να αναπτύσσεται.
ΚΑΙ φτάνουμε στο σήμερα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε το άσυλο για τους μπαχαλάκηδες των ΑΕΙ. Θεσμοθέτησε την ψήφο των αποδήμων αλλά και την επιστολική ψήφο, κάτι που ισχύει στις περισσότερες χώρες του κόσμου εδώ και πολλές δεκαετίες.
ΤΩΡΑ, έχει έρθει η ώρα της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ. Αλλη μία πονεμένη ιστορία. Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιπές «προοδευτικές» δυνάμεις μπλόκαραν από τη δεκαετία του ’80 κάτι αυτονόητο. Ετσι, φτάσαμε στο 2024. Και τώρα ακόμα, το πιο πιθανό είναι πως η ιδεοληπτική Κεντροαριστερά – Αριστερά θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Τι να πει κανείς. Προφανώς και έχουν αλλεργία σε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία. Προφανώς και υπερασπίζονται την υποτιθέμενη «δωρεάν παιδεία» των φροντιστηρίων. Οπως αρνούνται και κάθε αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
ΣΕ αυτή την πορεία των δεκαετιών αποδεικνύεται με πράξεις, και όχι με θεωρίες, ότι η κεντροδεξιά παράταξη αποτελεί τον κύριο μεταρρυθμιστικό και προοδευτικό πόλο στο πολιτικό σκηνικό. Και η σημερινή αντιπολίτευση αποδεικνύεται προσκολλημένη σε ένα οπισθοδρομικό «σοβιετικό» μοντέλο που δεν υπάρχει πια…