ΣΥΜΦΩΝΑ με την απόφαση, η Περιφέρεια Αττικής και 22 δήμοι κηρύχθηκαν σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του ποταμού Κηφισού και των ρεμάτων Ποδονίφτη και Εσχατιάς.
ΠΩΣ φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Η Πολιτική Προστασία διενήργησε αυτοψίες στις κοίτες των υδατορεμάτων και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Μπάζα, απορρίμματα, απόβλητα έχουν φράξει σε πολλά σημεία τόσο τον Κηφισό όσο και τα δύο μεγάλα ρέματα που διασχίζουν την Αττική.
ΚΑΤΙ που σημαίνει ότι, σε ενδεχόμενη κακοκαιρία με υψηλά χιλιοστά βροχής, πολλές περιοχές του αστικού ιστού της πρωτεύουσας κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν.
Η κίνηση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης ήταν σωστή και επιβεβλημένη. Αλλά τίθεται το ερώτημα: Τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια η περιφέρεια και οι 22 δήμοι; Δεν έκαναν επιτόπιους ελέγχους στις κοίτες; Από πότε έχουν να καθαρίσουν τα ποτάμια;
ΕΙΔΑΜΕ τι συνέβη στη Θεσσαλία από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρία «Ντάνιελ». Προφανώς και ήταν πρωτοφανής η καταιγίδα. Εσπασαν όλα τα ρεκόρ ύψους βροχής. Μπορεί κανένα αντιπλημμυρικό έργο να μην άντεχε. Αλλά, από την άλλη όμως, αν είχαν γίνει τα απαιτούμενα έργα και οι καθαρισμοί, είναι βέβαιο πως θα είχαν γίνει λιγότερες καταστροφές.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΚΑΙ, εντάξει, οι τοπικοί άρχοντες της Αττικής δεν είχαν κάνει τίποτα τόσα χρόνια. Οταν είδαν τι συνέβη στη Θεσσαλία, δεν «ξύπνησαν»; Δεν φοβήθηκαν μήπως συμβεί το ίδιο και στην Αττική; Δεν έπρεπε να δώσουν αμέσως εντολή να ξεκινήσουν τα έργα καθαρισμού στις κοίτες;
ΓΙΑΤΙ εδώ δεν μιλάμε για έναν απλό καθαρισμό. Οταν ο Κηφισός και τα ρέματα είναι παρατημένα για χρόνια, αυτό σημαίνει πως απαιτούνται βαριές εργασίες καθαρισμού. Με μπουλντόζες και φορτηγά. Κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν μήνες και μήνες για να ολοκληρωθούν.
ΕΙΝΑΙ οξύμωρο πως το θέμα ήρθε στην επιφάνεια τις ημέρες των αυτοδιοικητικών εκλογών. Κάποιοι δήμαρχοι διεκδίκησαν την επανεκλογή τους και κάποιοι προφανώς την πέτυχαν. Χωρίς, όμως, να έχουν κάνει το ελάχιστο για να προστατεύσουν τους δημότες τους από τις πλημμύρες.
ΣΥΖΗΤΑΜΕ συνέχεια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το αν λειτουργεί σωστά. Δεν γίνεται να «κυνηγάει» το κάθε υπουργείο τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους για να κάνουν όσα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν.
ΓΙΑΤΙ, αν έρθει μια καταστροφική πλημμύρα, μετά θα φταίει και πάλι ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί. Ε, τι να κάνει η Πολιτική Προστασία, όταν είναι φραγμένες οι κοίτες των ποταμών και των ρεμάτων και ρίχνει καρεκλοπόδαρα;
ΩΡΑΙΑ τα λόγια, τα φρου φρου και τα… αρώματα των εκλεγέντων δημάρχων, αλλά πρέπει να κάνουν και καμιά δουλειά. Χωρίς πρόληψη δεν αντιμετωπίζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα.