Τα δημόσια έσοδα στο πρώτο εξάμηνο του έτους ξεπέρασαν τα 26,2 δισεκατομμύρια και είναι αυξημένα κατά 2 δισ. από την πρόβλεψη της εισηγητικής έκθεσης. Το πρωτογενές έλλειμμα παραμένει υψηλό καθώς υπολογίζεται στα 3,4 δισ., αλλά είναι μικρότερο από το στόχο των 4,8 δισ. και συντριπτικά καλύτερο από τα 9 δισ. του αντίστοιχου περυσινού εξαμήνου.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η καλή εικόνα θα συνεχισθεί, ο τουρισμός εξελίσσεται καλύτερα και από τα πιο αισιόδοξα σενάρια και η τόνωση των κρατικών ταμείων είναι απαραίτητη ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.
Ο μύθος του Αισώπου για τον ανέμελο τζίτζικα και τον εργατικό μέρμηγκα έχει ισχύ και στα δημόσια οικονομικά. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει μεγάλες αβεβαιότητες, που μπορεί να προκαλέσουν ασύμμετρες κρίσεις σε όλη την Ευρώπη, εάν τελικώς η Μόσχα διακόψει τις ροές φυσικού αερίου στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου που έχει κηρύξει κατά της Δύσης.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Η ενεργειακή επάρκεια δεν είναι δεδομένη, αντιθέτως το Βερολίνο και το Παρίσι μιλούν ακόμη και για δελτίο στο φυσικό αέριο, ενώ οι τιμές σε ρεύμα και πετρέλαιο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αν και στις αγορές πρώτων υλών τα σύννεφα της οικονομικής επιβράδυνσης έχουν επιφέρει σημαντική αποκλιμάκωση των αξιών.
Η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταβάλει ένα μεγάλο κονδύλι, της τάξης των 300-500 εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως, για να αμβλύνει τις επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την εκρηκτική αύξηση των τιμών ενέργειας, αλλά είναι σαφές ότι καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να λύσει ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Ηδη αναλυτές εκτιμούν ότι ο λογαριασμός για τη διάσωση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας τον χειμώνα μπορεί να ξεπεράσει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Για αυτό και ο πρωθυπουργός επιμένει στη διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης στην αγορά ενέργειας, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές οι παρεμβάσεις και με μικρότερο δημοσιονομικό κόστος. Οι αποφάσεις εντός Ε.Ε. έχουν μετατεθεί για τη Σύνοδο του Οκτωβρίου, όμως εάν η Ρωσία κλείσει οριστικά τις κάνουλες του αερίου από αύριο τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και οι ταχύτητες εντός Βρυξελλών πρέπει να αλλάξουν.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ενισχύει τα αποθέματα φυσικού αερίου και ελπίζει ότι σε αντίθεση με τους αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν τη Ρωσία με την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και οι οποίοι μπορεί να σταματήσουν να λειτουργούν, το δίκτυο της Ανατολικής Μεσογείου θα παραμείνει ανοιχτό, καθώς από αυτό εξαρτάται η ενεργειακή τροφοδοσία και κρατών που διάκεινται φιλικά στο Κρεμλίνο. Το πρόβλημα έχει πολλές άγνωστες παραμέτρους για αυτό και αξιοποιούνται όλες οι εναλλακτικές πηγές, από την ενίσχυση των λιγνιτικών μονάδων στο ισοζύγιο, μέχρι τη μεταφορά και αποθήκευση υγροποιημένου αερίου.
Το καλοκαίρι προσφέρεται για ξεκούραση και διασκέδαση, όμως τώρα θα μπουν οι βάσεις για τη βελτίωση των δημοσιονομικών συνθηκών και την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας, στο μέτρο του δυνατού. Αρκεί και η Ευρώπη, που συνήθως κατεβάζει ρολά τον Αύγουστο, να αντιληφθεί ότι πρέπει να δράσει ενωμένα και κυρίως με ταχύτητα για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους, που μπορεί να υποδαυλίσουν κοινωνικές αντιδράσεις και να υπονομεύσουν την οικονομική σταθερότητα της Ενωσης.