Υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι, ξηρό έδαφος είναι τα συστατικά στοιχεία που αρκούν για να έχουμε τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές. Το είδαμε τις προηγούμενες ημέρες σε Ισπανία, Πορτογαλία, ακόμα και στη βροχερή Αγγλία, το ξαναζήσαμε φέτος στη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης.
Η περιβαλλοντική κρίση αλλάζει πλήρως τα δεδομένα και στο κλίμα της Ελλάδας, που κάθε καλοκαίρι θα δέχεται ισχυρά μελτέμια, τα οποία ευνοούν την επέκταση των πυρκαγιών σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις και την αύξηση της θερμοκρασίας.
Αυτά είναι τα δεδομένα σε ό,τι αφορά το κλίμα, και απαιτούνται πολιτικές σε ευρωπαϊκό, αν όχι παγκόσμιο, επίπεδο προκειμένου να ανασχεθεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης, ειδάλλως οι 47 βαθμοί Κελσίου στην Ιβηρική και οι 40 στο Λονδίνο δεν θα αποτελούν τα επόμενα χρόνια είδηση, αλλά τον κανόνα.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη φωτιά που κατακαίει τη μισή Πεντέλη, δυστυχώς η πρόληψη δεν ήταν ικανή για να αποτρέψει την καταστροφή. Το βουνό, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πνεύμονες της Αττικής, κατά το παρελθόν έχει γίνει μόνιμος στόχος εμπρηστών, πυρομανών ή και ασυνείδητων που εκτελούν εργασίες εν μέσω θυελλωδών ανέμων.
Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι προκάλεσε την προχθεσινή πυρκαγιά, όμως από τη στιγμή που η κατάσβεσή της δεν έγινε τα πρώτα κρίσιμα λεπτά ήταν ξεκάθαρο ότι θα μαινόταν ανεξέλεγκτα. Και αυτό γιατί ξέσπασε λίγο πριν από τη δύση του ηλίου, οπότε ήταν αδύνατη η συνδρομή των εναέριων μέσων στη διαδικασία πυρόσβεσης, ενώ οι άνεμοι που έπνεαν «παρέσερναν μέχρι και ανθρώπους», όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας. Η φωτιά εξαπλώθηκε ταχύτατα και δημιούργησε εκατοντάδες μικροεστίες, βυθίζοντας στην καταστροφή μία μεγάλη περιοχή της Αττικής με ανεκτίμητο δασικό πλούτο. Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη, αλλά η αδυναμία των πυροσβεστικών αεροπλάνων να πραγματοποιούν πτήσεις τις νυχτερινές ώρες είχε ως συνέπεια η πυρκαγιά να πάρει διαστάσεις σε αρκετούς οικισμούς.
Η λέξη «Πεντέλη» έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμό και όχι μόνο μετά το ξέσπασμα της φωτιάς. Η μέρα ήταν επικίνδυνη, οι περιπολίες γύρω από τα δάση της Αττικής έπρεπε να ήταν συνεχείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είχε θέσει όλους τους μηχανισμούς της σε πλήρη ετοιμότητα, όταν μάλιστα το βουνό καίγεται σχεδόν κάθε χρόνο. Σε μία πυρκαγιά τα πάντα κρίνονται την πρώτη μισή ώρα, εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο εγκαίρως και ιδίως όταν λυσσομανά ο αέρας, τότε τα πράγματα παίρνουν δραματικές διαστάσεις.
Μέσα σε αυτή τη γενική μαυρίλα, το 112 λειτούργησε και έσωσε ζωές, ενώ οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έδρασαν με υπευθυνότητα προκειμένου να απομακρύνουν κατοίκους από τα μέτωπα και να διαφυλάξουν τις περιουσίες από «πλιάτσικα». Ομως πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να περιορίζονται οι καταστροφές.
Σε καθημερινή βάση η Πυροσβεστική Υπηρεσία καλείται να αντιμετωπίσει πάνω από 50 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα και να αξιολογήσει κινδύνους. Οι κλιματολογικές συνθήκες θα επιδεινώνονται κάθε χρόνο και οι δυσκολίες πυρόσβεσης θα μεγαλώνουν, όμως οι συνήθεις στόχοι εμπρηστών ή άλλων εγκληματιών πρέπει να προστατεύονται καλύτερα και αποτελεσματικότερα. Η Πεντέλη δέχθηκε ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα και όλοι πρέπει να αναζητήσουν τι δεν πήγε καλά, τι δεν έγινε εγκαίρως και κυρίως τι πρέπει να πράξουν όλοι, υπουργείο Κλιματικής Προστασίας, Πυροσβεστική Υπηρεσία και δήμοι, προκειμένου να περιορίζονται οι καταστροφές και η πρόληψη να έχει αποτελέσματα, ακόμη και απέναντι σε πιθανές κακόβουλες ενέργειες.