Σύμφωνα με την έρευνα στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 28,2% επί των εγκύρων, το ΠΑΣΟΚ 12,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,2%, το ΚΚΕ 9,1%, η Ελληνική Λύση 6,1% και η Νίκη 3,2%.
Σε σύγκριση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου το κυβερνών κόμμα υποχώρησε κατά περίπου 2 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 1,5% και το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε στάσιμο ενώ δεξιότερα της Ν.Δ., η Ελληνική Λύση και η Νίκη κατέγραψαν μικρή άνοδο κατά 0,3% και 0,2%. Η συγκυρία δεν είναι καλή για την κυβέρνηση, που έχει αναπτύξει τη μεταρρυθμιστική της πολιτική και έχει ανοίξει ταυτόχρονα αρκετά «μέτωπα». Οι κινητοποιήσεις των αγροτών και των φοιτητών έχουν επιβαρύνει συνολικά το κλίμα, ενώ και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν βρίσκει σύμφωνο ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων της Ν.Δ.
Αξιοσημείωτες μετατοπίσεις δεν υπάρχουν, εκτός από τους αναποφάσιστους που αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα από 13% σε 17%, που σημαίνει ότι κάποιοι δυσαρεστημένοι προτιμούν να μην εκφέρουν θέση και να μείνουν στην «γκρίζα ζώνη» των δημοσκοπήσεων. Για να μην υπάρχουν υπερβολές, πολιτικό πρόβλημα δεν δημιουργείται για την κυβέρνηση, όταν το προβάδισμα της Ν.Δ. είναι ισχυρό και τα κόμματα της αντιπολίτευση δεν κερδίζουν έδαφος.
Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμούς, αντιθέτως χρειάζεται σχεδιασμός κινήσεων και συνεχής εγρήγορση. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση «παίζει μόνη» της στην πολιτική σκακιέρα δεν πρέπει να οδηγεί σε αυτοσχεδιασμούς ή σε αδράνεια.
Για παράδειγμα, το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών επί εβδομάδες κυριαρχούσε στην επικαιρότητα, όταν η ατζέντα της καθημερινότητας των πολιτών ήταν γεμάτη από άλλα ζητήματα. Εξαγγέλθηκαν τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε μόλις προχθές, με αποτέλεσμα να γίνουν καταλήψεις στις πανεπιστημιακές σχολές και να τίθεται σε κίνδυνο η εξεταστική. Και στο θέμα των αγροτών θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα ο διάλογος και να προληφθούν καταστάσεις, όταν μάλιστα στην κυβέρνηση έβλεπαν τι συνέβαινε στην υπόλοιπη Ευρώπη με τις μαζικές κινητοποιήσεις των παραγωγών.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Το βέβαιο είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις τώρα πρέπει να γίνουν, στην αρχή της τετραετίας, δεν θα υπήρχε κάποιος λόγος τα μη κρατικά ΑΕΙ να μετατεθούν για αργότερα, ώστε τα οφέλη από την εφαρμογή τους να καλύψουν γρήγορα το όποιο κόστος.
Ωστόσο χρειάζεται προγραμματισμός και κυρίως αποτελεσματικότητα. Το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες στον πρωθυπουργό είναι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να βρει τους καλύτερους που θα μπορούν να τις υλοποιήσουν. Πρώτο τεστ οι διοικήσεις των νοσοκομείων που θα επιλεγούν με βάση το νέο νόμο, που καθιερώνει κριτήρια ΑΣΕΠ, πρέπει να επιλεγούν οι «καταλληλότεροι» χωρίς κομματικές γνωριμίες ή άλλες επετηρίδες.
Επόμενο τεστ, η λίστα των ευρωεκλογών, που δεν πρέπει να αποπνέει ούτε «μούχλα» ούτε ισορροπιστικές διαθέσεις. Να επιλεγούν όσοι μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βιογραφικό και την εμπειρία τους, αυτά είναι τα βασικά κριτήρια που θέτουν οι πολίτες.
Ο Μητσοτάκης, που διακρίνεται για τη μεθοδικότητά του, είναι βέβαιο ότι έλαβε τα μηνύματα.