Στο φετινό ινδουιστικό φεστιβάλ «Μάχα Κουμπ Μελά», που ξεκινάει από σήμερα για έξι εβδομάδες, αναμένονται -κρατηθείτε- 400 εκατομμύρια άνθρωποι, έναντι 120 εκατομμυρίων στο αντίστοιχο του 2013. Φέτος, δηλαδή, θα μαζευτούν σε μια έκταση 40.000 στρεμμάτων περισσότεροι από τον πληθυσμό των ΗΠΑ και του Καναδά ή περίπου το ⅓ των κατοίκων της Ινδίας. Α, ναι, και περίπου ο 1 στους 20 κατοίκους της Γης!
Η πρόκληση είναι τεράστια για τις ομοσπονδιακές αρχές και την κυβέρνηση του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές. Αν καταφέρουν να κουμαντάρουν τα νούμερα που θα σας παραθέσουμε με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, θα αξίζουν μια θέση στο Βιβλίο Γκίνες.
Για «υγιή» στρατιωτικά νοσοκομεία!
Ολοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε για το εξαγνιστικό προσκύνημα των Ινδών στα (βρόμικα) νερά του ποταμού Γάγγη. Για την ακρίβεια, το ιερό φεστιβάλ, που ξεκίνησε τον 8ο μ.Χ. αιώνα από τον φιλόσοφο Αντί Σανκάρα, λαμβάνει χώρα στη συμβολή των ποταμών Γάγγη, Γιαμάνα και Σαρασουάτι, με επίκεντρο την πόλη Πραγιαγκράτζ. Εχει, δε, τις ρίζες του στον μύθο του θεού Βισνού, που έβγαλε μία χρυσή κανάτα με το νέκταρ της αθανασίας, λυτρώνοντας τους πιστούς από τον κύκλο της ζωής και του θανάτου.
Στην πραγματικότητα, η καφετιά απόχρωση του Γάγγη και ο συνωστισμός τόσων ανθρώπων για τόσες μέρες σε μια έκταση χωρίς υποδομές δεν εγγυώνται αθανασία, αλλά μάλλον μια επίσκεψη στα νοσοκομεία της περιοχής. Οι Αρχές εξασφάλισαν για τους προσκυνητές 150.000 σκηνές, 3.000 κουζίνες, 145.000 χώρους ανάπαυσης και 99 πάρκινγκ. Επίσης εγκατέστησαν 450.000 ηλεκτρικές συνδέσεις και διέθεσαν 98 συρμούς τρένων, που θα πραγματοποιήσουν 3.300 δρομολόγια, από και προς το «Μάχα Κουμπ Μελά».
Δέον να σημειωθεί ότι για το ινδουιστικό mega-event αγγαρεύτηκαν και 40.000 αστυνομικοί, για πρώτη φορά με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.