Ναι, προφανώς θα συμφωνήσουμε ότι η μείζονα και μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, όμως αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα υπόλοιπα δεν είναι σημαντικά. Οι σχέσεις μεταξύ γειτονικών κρατών χτίζονται ή γκρεμίζονται καθημερινά. Ας θυμηθούμε την εικόνα των Ελλήνων πυροσβεστών στη σεισμόπληκτη Τουρκία για να αντιληφθούμε τι σημαίνει καλή γειτονία στην πράξη.
Αλλά δεν χρειάζεται να περιμένουμε μια φυσική καταστροφή για να δείξουμε ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε. Υπάρχουν δεκάδες πεδία στα οποία μπορούν οι δύο χώρες να εργαστούν από κοινού ώστε να σφυρηλατηθούν σχέσεις από κάτω προς τα πάνω. Μακροπρόθεσμα άλλωστε, όσο πιο δυνατές είναι αυτές οι σχέσεις ανάμεσα στους πολίτες, τους οργανισμούς, τους επιστήμονες ή τις επιχειρήσεις τόσο πιο ανθεκτικές αποδεικνύονται στα όποια ξαφνικά «καπρίτσια» του εκάστοτε ηγέτη.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Σε κάθε περίπτωση, ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας είναι πάντα καλοδεχούμενος. Ακόμα και όταν πάει στραβά, όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν, η Ελλάδα δεν έχει κάτι να χάσει. Αντιθέτως, έχει πάντα την ευκαιρία να δείξει και να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι παραμένει ένας σοβαρός και νηφάλιος συνομιλητής, απόλυτα ευθυγραμμισμένος με το Διεθνές Δίκαιο και κυρίως ένα σημείο σταθερότητας σε μια εύφλεκτη περιοχή.
Οσοι, λοιπόν, προσπάθησαν να αποθαρρύνουν τη συνάντηση ή να προστρέξουν να βρουν αρνητικά σημεία, ας το ξανασκεφτούν. Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοικτοί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα. Αντιθέτως, σημαίνει ότι, παρόλο που διαφωνούμε, εξακολουθούμε να μιλάμε. Είναι αλήθεια αυτό που γράφει η DW, πως «ο επισκέπτης από την Αγκυρα έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι είναι απρόβλεπτος». Αυτό, συμπληρώνουμε εμείς, το ξέρουν οι Ελληνες καλύτερα από όλους τους άλλους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική αντιπροσωπεία προσέρχονται στην αυριανή Σύνοδο με αυτοπεποίθηση και προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Αν ο πρόεδρος Ερντογάν παρεκτραπεί, θα λάβει τις πρέπουσες απαντήσεις.