Ενας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες της ελληνικής κοινωνίας στα χρόνια των Μνημονίων ήταν η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί.
Ενας πραγματικά φαύλος κύκλος, αφού όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των αναζητούντων εργασία τόσο μειώνεται η δυνατότητα της διαπραγμάτευσης για καλύτερους μισθούς.
Είναι βλέπετε ο αμείλικτος κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης, ο οποίος όμως, λειτουργεί και αντίστροφα, υπέρ δηλαδή των εργαζομένων, όταν η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Οπως συμβαίνει τώρα.
Η χθεσινή ανακοίνωση των στοιχείων ανεργίας από την Eurostat επιβεβαίωσε αυτό που ήδη έχει καταλάβει η ελληνική κοινωνία, αλλά αρνείται να παραδεχθεί η αντιπολίτευση. Τον Μάρτιο του 2023 το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε στο 10,9% από 11,3% τον Φεβρουάριο και από 12,7% τον Μάρτιο του 2022. Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2019 η ανεργία ήταν σκαρφαλωμένη στο 17,5%. Φυσικά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και στόχος παραμένει η ανεργία να μειωθεί ακόμα περισσότερο, ειδικά ανάμεσα στις γυναίκες εργαζόμενες, που καταγράφουν διπλάσιο ποσοστό ανεργίας (14,5%) από τους άντρες (7,8%).
Ομως αξίζει να σταθούμε και σε κάτι άλλο που είχε επισημάνει σε ανάλυσή της η Alpha Bank (Νοέμβριος 2022). Οτι η περαιτέρω αποκλιμάκωση του ποσοστού της ανεργίας θα γίνεται ολοένα και πιο δυσχερής καθώς προσεγγίζεται το λεγόμενο «φυσικό ποσοστό ανεργίας» (δηλαδή το ποσοστό που δείχνει την ανεργία που οφείλεται σε διαρθρωτικές αιτίες), το οποίο στην Ελλάδα εκτιμάται σε 8,9% για το 2023. Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, προϋποθέτει την αντιμετώπιση του προβλήματος των αναντιστοιχιών μεταξύ των προσφερόμενων και των ζητούμενων δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας.
Πράγματι, έρευνα του ΕΒΕΑ δείχνει ότι εννέα στις δέκα επιχειρήσεις διατήρησαν ή αύξησαν το προσωπικό τους το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο μόλις το 3% δήλωσε ότι βρήκε με ευκολία τις δεξιότητες που αναζητούσε, το 30% απάντησε ότι κάλυψαν τις ανάγκες τους αλλά όχι στο βαθμό που θα ήθελαν, το 39% ότι ακόμη αναζητά υπάλληλο με τις δεξιότητες που θέλει, ενώ το 17,2% δηλώνει ότι ο βαθμός δυσκολίας στην ανεύρεση των εργαζομένων που αναζητά είναι τόσο μεγάλος, που προβλέπει ότι δεν θα καλύψουν τις ανάγκες τους.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύει συστηματικά τις πολιτικές διαρκούς κατάρτισης των εργαζομένων και αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους. Το πράττει το υπουργείο Εργασίας με δεκάδες προγράμματα που απευθύνονται στις επιχειρήσεις, όπως και το υπουργείο Παιδείας που διασφαλίζει τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
Ηδη έχουν γίνει σπουδαία βήματα, όπως είναι για παράδειγμα τα βιομηχανικά διδακτορικά και η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ