Η κοινωνία έχει μείνει άναυδη από την εγκληματική συμπεριφορά μελών του πληρώματος του πλοίου «Blue Horizon», που προκάλεσε τον φρικτό θάνατο 36χρονου στο λιμάνι του Πειραιά.
Το βίντεο, όπου εμφανίζονται δύο μέλη του πληρώματος να πετούν στη θάλασσα από τον καταπέλτη του πλοίου τον 36χρονο, είναι σοκαριστικό, πρόκειται για μια κτηνωδία που ξεπερνά κάθε όριο.
Η εγκληματική και αποτρόπαια πράξη αποτυπώνει την έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή, αλλά και την πεποίθηση που υπάρχει σε ορισμένους ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα, ακόμα και να οδηγήσουν στο θάνατο έναν άτυχο άνθρωπο, χωρίς να τιμωρηθούν.
Εάν δεν υπήρχε το βίντεο, που δείχνει καθαρά ότι τα δύο μέλη του πληρώματος χτυπούν και σπρώχνουν στη θάλασσα τον 36χρονο επιβάτη της τελευταίας στιγμής, τα πράγματα θα εξελίσσονταν διαφορετικά. Το καράβι θα συνέχιζε κανονικά την πορεία του προς την Κρήτη, οι εγκληματίες θα χαριεντίζονταν με τους υπόλοιπους επιβάτες και θα «κοκορεύονταν» για το κατόρθωμά τους στις κουβέντες με τους «έμπιστους» του καραβιού, ενώ η είδηση για τον πνιγμό ενός νέου άνδρα στο λιμάνι του Πειραιά, «υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες», θα περνούσε στα «ψιλά».
Για αυτό και είναι επιβεβλημένη η εγκατάσταση δικτύου καμερών σε όλους τους δημόσιους χώρους, σε δρόμους, λιμάνια, εμπορικά κέντρα, ώστε όλοι να γνωρίζουν ότι οι πράξεις τους καταγράφονται.
Ωστόσο, η εγκληματική πράξη που έχει συγκλονίσει τη χώρα οφείλεται και σε μία σειρά αυθαιρεσιών, παρανομιών ή παραλείψεων, που παραπέμπουν σε καθεστώς ατιμωρησίας.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Η σκηνή διαδραματίσθηκε χωρίς την παρουσία λιμενικών στο χώρο, γεγονός απαράδεκτο για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, όπου απαιτείται απόλυτος σεβασμός στους κανόνες ναυσιπλοΐας. Απαιτούνται εξηγήσεις και κυρίως καρατομήσεις, πλοίο χωρίς λιμενικό δεν αναχωρεί από κανένα λιμάνι, οι ευθύνες είναι μεγάλες εάν κάποιοι «λούφαραν» αντί να βρίσκονται στη θέση ευθύνης τους.
Επιπλέον, το «Blue Horizon» απέπλευσε με τον καταπέλτη κατεβασμένο, είναι μία συνηθισμένη όσο και επικίνδυνη πρακτική που βλέπουμε στα ελληνικά λιμάνια.
Και, βέβαια, το μεγαλύτερο έγκλημα είναι η αποτρόπαιη πράξη ναυτικών να πετούν στη θάλασσα άνθρωπο. Η ελληνική ναυτοσύνη δεν έχει σχέση με αυτούς τους εγκληματίες, η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι αμείλικτη.
Η μη τήρηση κανόνων και νόμων είναι δυστυχώς καθημερινό φαινόμενο. Η κοινωνία σταδιακά μετατρέπεται σε ζούγκλα, οι εγκληματικές συμπεριφορές δεν είναι εξαίρεση, αλλά καθημερινότητα. Πριν από ένα μήνα, ένας ντελιβεράς στη Θεσσαλονίκη φέρεται ότι γρονθοκόπησε έναν πεζό επειδή του έκανε παρατήρηση γιατί οδηγούσε επικίνδυνα με το μηχανάκι του σε πεζόδρομο, προκαλώντας τη θανάσιμη πτώση του. Συμμορίες ανηλίκων ληστεύουν συνομηλίκους τους έξω από τους σταθμούς του ηλεκτρικού, προχθές κάποιοι νταήδες στον Βόλο χτύπησαν έναν μεσήλικα με κινητικά προβλήματα επειδή φορούσε φανέλα αντίπαλης ποδοσφαιρικής ομάδας.
Τα περιστατικά πολλά, σε καθημερινή βάση διαπιστώνουμε παρανομίες στους δρόμους, νταηλίκια για ασήμαντη αφορμή, καβγάδες που γρήγορα μετατρέπονται σε συμπλοκές, δεν γίνεται όμως οι Αρχές να ανέχονται τέτοιου είδους εκφυλισμό των κανόνων που διέπουν κάθε πολιτισμένη κοινωνία.
Το πρόβλημα δεν λύνεται με αυτοδικίες, αλλά με την τήρηση των κανόνων και την τιμωρία όσων παρανομούν. Κανένας ναύτης δεν θα μπορούσε να πετάξει άνθρωπο στη θάλασσα εάν απέναντί του έβλεπε λιμενικούς, κανένας δεν θα οδηγούσε αντικανονικά εάν υπήρχε Τροχαία ή τουλάχιστον κάμερα στους δρόμους, όπου θα καταγραφόταν η παράνομη ή και εγκληματική συμπεριφορά του.
Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να δράσει, να βάλει τέλος στις συνθήκες ατιμωρησίας και να στείλει ένα μήνυμα ότι η περίοδος ατιμωρησίας τελείωσε, με πράξεις όμως, όπως η εγκατάσταση καμερών και η καλύτερη αστυνόμευση των δρόμων, και όχι με λόγια.