ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν γίναμε… Ελβετία. Αλλά είναι βέβαιο πως η Ελλάδα του 2023 απέχει έτη φωτός τόσο από την Ελλάδα του 2015, αλλά ακόμα και από την Ελλάδα του 2019.
Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο πέτυχαν κάτι εντυπωσιακό. Κατάφεραν να ανατάξουν και να βάλουν σε αναπτυξιακή τροχιά τη χώρα, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισαν δύο πρωτοφανείς κρίσεις: την πανδημία και την ενεργειακή.
ΟΛΑ τα οικονομικά στοιχεία δικαιώνουν τις επιλογές που ελήφθησαν, μέσα σε αυτό το δυστοπικό παγκόσμιο σκηνικό της τελευταίας τετραετίας. Αυτό, κάποια στιγμή, θα έπρεπε να το αντιληφθούν και στην αντιπολίτευση και αντί να καταστροφολογούν κάθε μέρα, τουλάχιστον ας αναγνωρίσουν τα θετικά βήματα που έχουν γίνει. Δεν πήραν χαμπάρι γιατί η Ν.Δ. έπιασε 41%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17% και το ΠΑΣΟΚ 12%; Αν και χλωμό φαίνεται να έκαναν κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό και στις ευρωεκλογές θα επιβεβαιωθεί και πάλι η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΑΣ επιστρέψουμε, όμως, στο θέμα μας. Η Ελλάδα «χώρα της χρονιάς»! Φαντάζει απίστευτο. Αρκεί αυτό; Γιατί υπάρχουν χιλιάδες προβλήματα και παθογένειες, που πρέπει να λυθούν και να γκρεμιστούν.
ΚΑΤ’ αρχάς, πρέπει να πιεστούν ακόμα περισσότερο οι επιχειρήσεις, ώστε να περιορίσουν τον «πληθωρισμό της απληστίας», που εξαϋλώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Αυτό είναι το κορυφαίο πρόβλημα σήμερα.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ κι άλλα. Σε κάποια γίνονται βήματα, σε κάποια δεν γίνεται τίποτα. Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και μια σειρά μεταρρυθμίσεων δείχνουν το δρόμο.
ΑΛΛΑ -και αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση- δεν γίνεται εν έτει 2023 να πλημμυρίζει η Ποσειδώνος, επειδή έριξε μια μπόρα. Τι έχει κάνει η περιφέρεια ή ο δήμος; Είναι επικίνδυνο και συγχρόνως… γραφικό. Υπάρχουν τόσα τέτοια παράλογα πράγματα που συμβαίνουν στην Ελλάδα, τα οποία «τσακίζουν» την καθημερινότητα και το νευρικό σύστημα των πολιτών. Γιατί, καλό θα ήταν κάποια στιγμή εκτός από «χώρα της χρονιάς» στην οικονομία, να προχωρήσουμε στο «χτίσιμο» της Ελλάδας του 2030 και να ανέβουμε και στην κορυφή των «πιο ευτυχισμένων κατοίκων».