Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
«Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με όλους τους παραγωγούς ενέργειας και ιδίως με εκείνους που διαθέτουν πετρελαϊκά αποθέματα, ώστε να διασφαλίσουμε την τροφοδοσία της αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτό μιλάμε με κάθε είδους χώρα στον κόσμο», εξήγησε στη γλώσσα του ρεαλισμού η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.
Για όσους αφελείς πίστευαν ότι οι ΗΠΑ κόπτονται για τη «Δημοκρατία» στη Βενεζουέλα η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Οι υπόλοιποι δεν ξαφνιάστηκαν με την επίσκεψη αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στο Καράκας, που άνοιξε όλη τη βεντάλια των σχέσεων ΗΠΑ-Βενεζουέλας και απέσπασε τον πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας από την αγκαλιά της Μόσχας εν μια νυκτί!
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Εκεί που ο Μαδούρο εξέφραζε την «ισχυρή υποστήριξή» του στον Πούτιν και καταδίκαζε την «αποσταθεροποιητική δράση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», αίφνης μεταμορφώθηκε σε ουδέτερο Ελβετό και ζήτησε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες που δημιουργούν κίνδυνο Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, να «γίνουν σεβαστοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι» κι άλλα τέτοια που δεν αρέσουν στη Μόσχα.
Ποιος θα περίμενε ο Μαδούρο να αναφερόταν σε «εγκάρδιες» συζητήσεις με τους Αμερικανούς μόλις τρία χρόνια μετά την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο από πλευράς Τραμπ και την αμερικανοκίνητη απόπειρα πραξικοπήματος; Ολα ξεχάστηκαν λόγω της ενεργειακής ανωτέρας βίας, η οποία ανοίγει το δρόμο ακόμη και για εθνική συμφιλίωση στη Βενεζουέλα, κατόπιν της πρόσκλησης του Μαδούρο στην αντιπολίτευση να προσέλθει εκ νέου σε διαπραγματεύσεις ύστερα από πέντε μήνες.
Α, και κάτι σημαντικό: Γνώστες της περιοχής εκτιμούν ότι το άνοιγμα των ΗΠΑ στον Μαδούρο δεν έχει ευκαιριακό αλλά στρατηγικό χαρακτήρα. Ο κόσμος αλλάζει απότομα, ας το πάρουμε χαμπάρι.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr