Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Ολα τα είχε η φίλη και ομόδοξη Σερβία, οι βουλευτικές/προεδρικές εκλογές τής έλειπαν… Από τη Σερβία ξεκίνησε το 1914 ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου-Φερδινάνδου στο Σεράγεβο.
Τώρα η χώρα-σύνορο των Δυτικών Βαλκανίων και της Μεσευρώπης έχει γίνει μήλον της «Εριδος» του «Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου». Από τη μια οι Ρώσοι τής πουλάνε φυσικό αέριο δύο και τρεις φορές φθηνότερα από ό,τι σε άλλες χώρες.
Επίσης, το Βελιγράδι έχει επενδύσει σε ρωσικά οπλικά συστήματα 500 εκατ. ευρώ και διαθέτει μια υποστηριζόμενη από τη Μόσχα στρατιωτική βάση υψηλής τεχνολογίας κοντά στη Νις. Ενα «μήνυμα» τόσο προς τους Κοσοβάρους όσο και -δυνητικά- προς Κροάτες και Βόσνιους.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Θα ήταν οικονομική τρέλα οι Σέρβοι να υποκύψουν στις αμερικανικές πιέσεις να αγοράσουν υγροποιημένο φυσικό αέριο. Κάποια στιγμή όμως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορεί να τους βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο. Από την άλλη πλευρά, έχοντας το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, οι Σέρβοι καταδικάζουν την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Αλλά μόνο στα λόγια. Μέχρι στιγμής, αντιστέκονται στις αφόρητες ευρωπαϊκές πιέσεις να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία, παρότι η Ε.Ε. τους έδειξε αυστηρά με το δάχτυλο και τους πίεσε να το πράξουν άμεσα, αν θέλουν κάποτε να ενταχθούν. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
«Με ρωτάτε αν πατάω σε δύο βάρκες», είπε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους. «Η Σερβία έχει τη δική της βάρκα κι όσο περνάει από το χέρι μου θα αντισταθώ σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας και δεν θα κηρύξω τη χώρα σε πολεμική ετοιμότητα, τουλάχιστον ως τις εκλογές», διαβεβαίωσε ο Σέρβος πρόεδρος, υποσχόμενος να προστατεύσει την πατρίδα του από την «οργή των Δυνατών».
Δυστυχώς για τη Σερβία, δεν είναι ύαινα για να ελίσσεται όπως η Τουρκία ανάμεσα στα βουβάλια, αλλά ένα θαρραλέο βατράχι.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr