Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σύμφωνα, δηλαδή, με την κατάταξη των πιστοληπτικών οίκων, η Ελλάδα βρίσκεται «1,5 σκαλοπάτι» από την επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα, που θα προσδώσει στη χώρα νέα δυναμική και κυρίως ευχέρεια δανεισμού με χαμηλά επιτόκια χωρίς τις αγωνίες του παρελθόντος. Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2015, με την «περήφανη διαπραγμάτευση», τα ελληνικά ομόλογα είχαν βρεθεί στη χειρότερη βαθμίδα, που περιγράφεται ως «επενδυτικά σκουπίδια». Ο αγώνας για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος παραμένει δύσκολος, αλλά πλέον υπάρχει φως στο τούνελ.
Σύμφωνα, μάλιστα, με ανάλυση του euro2day.gr, σύντομα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμπεριλάβει τη γερμανική εταιρία αξιολόγησης Scoop σε αυτές που λαμβάνει υπόψη της για τη λήψη αποφάσεων. Αυτή η κίνηση θα έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, καθώς ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, σε αντίθεση με τους τρεις μεγάλους ομίλους (Moody’s, Fitch και Standard & Poor’s), έχει ήδη κατατάξει τη χώρα μας σε βαθμίδα που απέχει μόλις ένα βήμα από την επενδυτική κλίμακα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν εξελιχθούν θετικά τα πράγματα στην οικονομία τους επόμενους μήνες μπορεί να υπάρξει ταχύτερη εξέλιξη σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση της χώρας.
Ολα αυτά έχουν σχέση με το χρόνο των εκλογών. Σύμφωνα με τις παρουσιάσεις που έχει κάνει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η χώρα θα σταματήσει να εξαρτάται από τις ελαστικές αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με την αγορά ομολόγων, θα έχει αποκτήσει τη δική της χρηματοδοτική αξιοπιστία και θα μπορεί να προσελκύει περισσότερα κεφάλαια με μικρότερο κόστος κινδύνου.
Τότε ενδεχομένως, στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, να είναι και το καλύτερο «timing» για την προκήρυξη των εκλογών, εφόσον μάλιστα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του πρωθυπουργού ότι φέτος θα είναι μια καλή χρονιά για την οικονομία, ενώ και το 2023 θα συνεχισθεί η θετική πορεία. Κομβικό σημείο παραμένει το πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις εντός ευρωζώνης για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, όμως η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ισχυρή και διατηρήσιμη βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς υποχρεωτική επιστροφή στη λιτότητα.
Ολα αυτά βέβαια επί χάρτου, γιατί στην πολιτική οι σχεδιασμοί εύκολα ανατρέπονται από τυχαία ή απρόβλεπτα γεγονότα. Το βέβαιο είναι ότι όταν η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική ισχύ αποτυπώνοντας την ανάπτυξη της οικονομίας, τότε θα έχει δημιουργηθεί και ευνοϊκή πολιτική συγκυρία για την κυβέρνηση.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
«Γαλάζιο» νησί η Κρήτη
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά» σχετικά με τις δυνάμεις των κομμάτων στην Κρήτη. Το νησί, που ήταν παραδοσιακά «πράσινο» όταν το ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή της χώρας, από το 2015 είχε πάρει τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν έχασε ακόμη και στις εκλογές του 2019, όπου θριάμβευσε η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής τα πράγματα φαίνεται ότι αλλάζουν, καθώς παλαιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφουν στις ρίζες τους.
Από την καραμπόλα αυτή κερδισμένη είναι η Νέα Δημοκρατία, που δεν αποκλείεται να δει την Κρήτη «γαλάζια» με πρωτιές στους νομούς της.
Σύμφωνα με την έρευνα της GPO, στο Ηράκλειο τα τρία κόμματα έχουν παραπλήσια ποσοστά (ΣΥΡΙΖΑ 23,7%, Νέα Δημοκρατία 22,8% και Κίνημα Αλλαγής 21,6%), ενώ στους άλλους τρεις νομούς η Ν.Δ. προηγείται αισθητά. Στο Ρέθυμνο, το κυβερνών κόμμα λαμβάνει 28,3%, έναντι 22,2% του ΣΥΡΙΖΑ και 19,6% του ΚΙΝ.ΑΛ., στα Χανιά η Ν.Δ. έχει 27,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,8% και το ΚΙΝ.ΑΛ. 8,9% και στο Λασίθι η Ν.Δ. προηγείται με 27,3% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται στο 20,4% και το ΚΙΝ.ΑΛ. στο 18,8%.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr