Ο Γιάννης Αγγέλου, διευθυντής του Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, μπορεί να πρόλαβε την έκδοση του απαλλακτικού για τον ίδιο βουλεύματος του Αρείου Πάγου, όμως από τον περασμένο Απρίλιο δεν βρίσκεται στη ζωή, χτυπημένος από τον καρκίνο και το πολύχρονο μαράζι για το πώς τον ενέπλεξαν σε αυτή τη δικαστική περιπέτεια.
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Μπασιάκος, που είχε παραπεμφθεί το 2010 για ηθική αυτουργία στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, πριν από ένα μήνα έφυγε ξαφνικά από τη ζωή χωρίς και αυτός να δει το οριστικό κλείσιμο της υπόθεσης σε ποινικό επίπεδο.
Ας μην ξεχνούμε ότι το 2008, που ξέσπασε η υπόθεση του Βατοπαιδίου, ήταν μία πολιτικά ταραγμένη περίοδος. Η Ελλάδα έμπαινε, χωρίς να το αντιλαμβάνονται πολλοί, στην περίοδο των μεγάλων οικονομικών αναταράξεων. Ηδη είχε ξεσπάσει η κρίση των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ ενώ η κατάρρευση της Lehmann Brothers μετέφερε την πίεση στην Ευρώπη. Η τότε κυβέρνηση Καραμανλή επιχείρησε για πρώτη φορά στα χρόνια της μεταπολίτευσης την εθνική συνεννόηση προκειμένου η χώρα να περάσει την οικονομική καταιγίδα χωρίς να βγει στο ξέφωτο της κρίσης. Οι συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς αυτό το νόημα είχαν. Να συμμαζευτούν τα δημόσια οικονομικά και να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για τη χώρα η θύελλα των αγορών.
Ο κ. Καραμανλής δεν εισέπραξε μόνο την άρνηση των υπόλοιπων αρχηγών για μία στοιχειώδη κατανόηση, αλλά ο άφρων πολιτικός του αντίπαλος Γιώργος Παπανδρέου ξεκινούσε την προεκλογική του εκστρατεία, διακηρύσσοντας ότι «λεφτά υπάρχουν» από τα 30 δισ. ανείσπρακτα χρέη προς την Εφορία, τα οποία σήμερα έχουν γίνει 100 δισ.
Τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε. Το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές του 2009 και συγκρότησε δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι τον Φεβρουάριο του 2010, όταν παράλληλα έβαζε ως απειλή στη Μέρκελ το «περίστροφο» του ΔΝΤ, που κατέληξε στο διάγγελμα του Καστελλόριζου.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Δυστυχώς, η ιστορία της ανευθυνότητας επαναλήφθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έταζε από τη Θεσσαλονίκη λεφτά με ουρά και σκίσιμο Μνημονίων.
Η κατάληξη του Βατοπαιδίου δίνει και ένα μάθημα στον πολιτικό κόσμο. Οτι όταν η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής γίνεται αυτοσκοπός, καμιά φορά η μεθόδευση αυτή γυρίζει και μπούμερανγκ…
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΣΑΠΕΝ
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ένα μήνα πριν αποχωρήσει, θέλησε να εξαγάγει την εσωτερική του πολιτική απόγνωση δηλώνοντας ότι «στην Ελλάδα το ΔΝΤ ζητάει από την αντιπολίτευση να στηρίξει τα μέτρα για μετά το 2019, αναλογιστείτε τι θα συνέβαινε εάν αυτό γινόταν και στη Γαλλία». Τα στελέχη του ΔΝΤ διέψευσαν τη σχετική αναφορά του κ. Σαπέν, με αποτέλεσμα στο Μαξίμου να πέσει κατήφεια. Ο «σύντροφος» Σαπέν προσπαθεί να βοηθήσει τον Τσίπρα, αλλά πλέον οι Γάλλοι σοσιαλιστές ετοιμάζουν να αδειάσουν τα υπουργικά τους γραφεία εν όψει των εκλογών του Απριλίου.
ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΡΟΣΗΜΟΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου έδωσε ιδεολογικό πρόσημο στις επικείμενες περικοπές των συντάξεων. Με δηλώσεις του στα «Παραπολιτικά» είπε ότι «η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει πίσω, η Αριστερά δεν πρέπει να κόβει ούτε συντάξεις ούτε αφορολόγητα των χαμηλόμισθων, αυτό ας το κάνει η Δεξιά, που ξέρει να το κάνει και καλά και το επιθυμεί κιόλας». Ο κ. Κούλογλου ξέχασε ότι η Αριστερά έχει ήδη πετσοκόψει και συντάξεις και αφορολόγητα όρια, υποσχόμενη τα αντίθετα. Ας κόψει τους Καρανίκες και τους άλλους μετακλητούς εάν δεν θέλει να πλήξει τους φτωχούς, που τελικά προστατεύονται μόνο από τις κυβερνήσεις της «ανάλγητης» Δεξιάς.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου