Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
«Οι Γερμανοί δικαιολογημένα (!) δεν μας εμπιστεύονται επειδή την τελευταία δεκαετία δεν κάνουμε καλά τα μαθήματά μας ώστε να αναπτυχθούμε περισσότερο και καλύτερα», κούνησε το δάχτυλο ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης στις κυβερνήσεις Τζεντιλόνι, Ρέντσι, Λέτα, Μόντι και Μπερλουσκόνι- του τελευταίου εκλεγμένου πρωθυπουργού. Ο Βίσκο ισχυρίστηκε πως ενώ η Ιταλία υποσχέθηκε να μειώσει το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ το άφησε να εκτοξευθεί στο 130%, χωρίς καμία κυβέρνηση από το 2008 και μετά να εξηγήσει στον κόσμο «τις δυσκολίες της κατάστασης».
Oυκρανία και γερμανικές εκλογές
«Σωστός πολιτικός δεν είναι αυτός που μιλάει ευχάριστα, αλλά αυτός που προσπαθεί να εξηγήσει στους ψηφοφόρους τι πρέπει να γίνει για το μέλλον. Μόνο ο Πάπας (!) μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν δουλειές», συνέχισε στο ίδιο μοτίβο ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην Ιταλία.
Ο Βίσκο δεν δίστασε να αναφερθεί και στο ενδεχόμενο εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ, χαρακτηρίζοντάς το «τραυματική και καταστροφική» εξέλιξη.
Τι δηλοί η παρέμβαση του «Ιταλού Στουρνάρα»; Πρώτον, πως ο Ρέντσι έλεγε… βλακείες όταν έκανε επίθεση στις γερμανικές τράπεζες και φώναζε στους Γερμανούς «δεν θα μας κάνετε τον δάσκαλο». Δεύτερον, ότι το ευρωσύστημα ανησυχεί ιδιαίτερα για την κοινωνικοπολιτική σταθερότητα της Ιταλίας, αφού οι δοτοί και ημι-δοτοί πρωθυπουργοί που επέβαλε μετά τον Μπερλουσκόνι δεν κατάφεραν να… ισοπεδώσουν εντελώς την ιταλική βιομηχανία, να καταργήσουν τα εργασιακά δικαιώματα και να απομειώσουν την εθνική κυριαρχία, όπως επιδιωκόταν με τη συνταγματική μεταρρύθμιση που απορρίφθηκε τον Δεκέμβριο. Και τρίτον, ότι το επερχόμενο δημοψήφισμα τον Μάιο για την κατάργηση του εργασιακού νόμου αυξάνει τη… δυσπιστία των Γερμανών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου