Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Σας θυμίζω ότι στις βουλευτικές εκλογές του 1989, το ΚΚΕ και η ΕΑΡ δημιούργησαν τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, παραμερίζοντας την πολιτική τους αντιπαλότητα. Ο Συνασπισμός, με πρώτο πρόεδρο τον Χαρίλαο Φλωράκη και γραμματέα τον Λεωνίδα Κύρκο, παρουσίασε αξιόλογη άνοδο στις επόμενες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.
Σας θυμίζω, επίσης, ότι στο 13ο συνέδριο του ΚΚΕ, το 1991, ο Χαρίλαος παραιτήθηκε από γραμματέας του ΚΚΕ, αλλά και από πρόεδρος του ΣΥΝ, προωθώντας τη Μαρία Δαμανάκη. Ο Δραγασάκης διεκδίκησε τη θέση του γραμματέα στο ΚΚΕ ως εκπρόσωπος της ανανεωτικής πτέρυγας. Ηττήθηκε από την Αλέκα Παπαρήγα, με διαφορά 4 ψήφων. Ομως, οι «ανανεωτές» επέλεξαν να αποχωρήσουν από το ΚΚΕ. Λίγο αργότερα, στο ιδρυτικό τους συνέδριο, επανεξέλεξαν ως πρόεδρο του ΣΥΝ τη Δαμανάκη. «Θέλανε, Δραγασάκηδες και σία, να κάνουν το ΚΚΕ συνιστώσα της οπορτουνιστικής και ρεφορμιστικής Αριστεράς αλλά δεν τους βγήκε», έλεγε ο Χαρίλαος, ανάμεσα στα άλλα.
Oυκρανία και γερμανικές εκλογές
Οταν διάβασε τα χειρόγραφά μου, πριν πάνε στο τυπογραφείο, ξεχώρισε το συγκεκριμένο κεφάλαιο -των «οπορτουνιστών»- λέγοντας: «Ασ’ το αυτό. Δεν το θέλω»… Δεν το ήθελε, έμεινε στο συρτάρι μου.
Στα επόμενα χρόνια, από τη διάσπαση ως τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δραγασάκης, ως οικονομολόγος, ασχολήθηκε επαγγελματικά -από τους πρώτους- με τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Η πορεία του στον ΣΥΡΙΖΑ ως βουλευτή είναι γνωστή. Το 2015 τοποθετήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ως αντιπρόεδρος της πρώτης φοράς αριστερής κυβέρνησης, με επίβλεψη του οικονομικού τομέα, ώσπου ο Βαρουφάκης άρχισε τα «τρελά» του!
Στη δεύτερη φορά αριστερή κυβέρνηση ο Δραγασάκης -χωρίς εκλογή από τους πολίτες αλλά επικεφαλής του Επικρατείας- επανατοποθετήθηκε αντιπρόεδρος αλλά πλέον με μόνη αρμοδιότητα να ρημάξει την… Εθνική Τράπεζα!
Οι βουλευτές Κεγκέρογλου και Κουτσούκος του ΠΑΣΟΚ ρώτησαν τον Τσακαλὠτο «αν είναι νόμιμη, ηθική, δεοντολογική και σύμφωνη με τα θεσπισμένα τραπεζικά κριτήρια η κυβερνητική επιδίωξη για την τοποθέτηση της κυρίας Ραυτοπούλου, κομματικού στελέχους και συνεργάτιδας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ως συμβούλου διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας σε θέση “κομματικού επιτρόπου”», μια και δεν κατάφερε να απομακρύνει τον ικανό Φραγκιαδάκη, συμπληρώνω εγώ.
Μη ρωτάτε για το βιογραφικό της Ραυτοπούλου: ΣΥΡΙΖΟκατάσταση. Αλλά γιατί δεν ρωτάτε τον κ. αντιπρόεδρο; Εκείνος ξέρει τη σύμβουλό του…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου