Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση διατηρεί τον έλεγχο των κινήσεων και δεν διστάζει να προχωρεί σε διορθωτικά μέτρα, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, αναγνωρίζοντας λάθη και παραλείψεις.
Ο Μητσοτάκης διαπιστώνει ότι βασικός του αντίπαλος είναι οι επιδόσεις του υπουργικού του συμβουλίου και όχι ο Τσίπρας, που βλέπει στον χώρο της Κεντροαριστεράς το ΚΙΝΑΛ να διεκδικεί ψηφοφόρους, οι οποίοι το 2015 είχαν βρει στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αλλαγή ισορροπιών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ευνοεί το κυβερνών κόμμα και ο πειρασμός για κάλπες το 2022 είναι μεγάλος. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να καλεί τον πρωθυπουργό «να φύγει επειδή δεν μπορεί», αλλά δεν προχωρά ένα βήμα παραπάνω ζητώντας εκλογές, γιατί ορισμένες φορές τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά.
Ωστόσο ο σχεδιασμός του Μαξίμου επιμένει σε κάλπες το 2023 για λόγους που συνδέονται κυρίως με την οικονομία. Οι συνομιλητές του πρωθυπουργού μεταφέρουν μία συνολική αισιοδοξία για την κατάσταση της οικονομίας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα ξεφύγει η πανδημία και η χώρα δεν θα βυθιστεί ξανά σε πολύμηνη καραντίνα. Μαύρα σύννεφα υπάρχουν, ιδίως μετά τα όσα καταγράφονται σε Αυστρία και περιοχές της Γερμανίας, όπου ήδη αποφασίσθηκε καθολικό lockdown, όμως υπάρχει η ελπίδα ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τα χειρότερα τις επόμενες εβδομάδες.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Αισιόδοξος εμφανίζεται και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας για τους ρυθμούς ανάπτυξης διαβλέποντας μάλιστα ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και για βασικούς κλάδους της οικονομίας. Το οικονομικό επιτελείο κρατάει ακόμη τον πήχη της ανάπτυξης οριακά κάτω από το 7%, όμως οι πρόδρομοι δείκτες ανεβάζουν την αύξηση του ΑΕΠ φέτος πάνω από το 7,5% με προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης 5% το 2022. Επιπλέον το 2022 προβλέπεται θεαματική μείωση του δημοσίου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (στο 190% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) ενώ οι τόκοι εξυπηρέτησης του δανεισμού για την επόμενη δεκαετία δεν υπερβαίνουν το 1,5% του ΑΕΠ. Το «ελατήριο» της οικονομίας, που μάταια περίμενε από το 2016 ο Τσίπρας, φαίνεται να λειτουργεί απαλλαγμένο από την υπερφορολόγηση της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ.
Το Μαξίμου περιμένει να «κεφαλαιοποιήσει» πολιτικά τη βελτίωση της οικονομίας, που σταδιακά από τους δείκτες θα περάσει στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στις επενδυτικές πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων. Οι κάλπες το 2023 έχουν το πλεονέκτημα της συσσωρευμένης ανάπτυξης άνω του 12% και το ποσοστό αυτό δεν το προσπερνάς εύκολα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr