Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η τάση αυτή προέκυψε μετά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση στις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων, οι νέοι υπολογίζουν διπλά τα 20 ευρώ που πρέπει να δίνουν κάθε εβδομάδα για να πιούν τον καφέ τους, αλλά και λόγω της έξαρσης της πανδημίας, που φόβισε τις μεγαλύτερες ηλικίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα καταγράφει την 5η υψηλότερη επίδοση στους εμβολιασμούς των τελευταίων 7 ημερών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μαζί με Λετονία και Ρουμανία, που βρίσκονται στο «κόκκινο» με εκατοντάδες θύματα ημερησίως. Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει, η αύξηση στους εμβολιασμούς δεν μπορεί να καλύψει τη διασπορά του ιού, που καθημερινώς μολύνει πάνω από 7.000 πολίτες. Επιπλέον διατηρείται ένας πυρήνας αντιεμβολιαστών ή «αδιάφορων», που όμως είναι αρκετά υπολογίσιμος για να γεμίζει τα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να κλείσει ξανά η κοινωνία και η οικονομία, που δεν αντέχει άλλες καραντίνες, όταν μάλιστα το εμβόλιο είναι διαθέσιμο σε όλους. Υπάρχουν όμως άλλα μέτρα που μπορεί να λάβει, με μικρότερο οικονομικό κόστος, ώστε να περιορίσει τη διασπορά και κυρίως να προστατέψει την περίοδο των εορτών. Κανείς δεν θα ήθελε να γιορτάσει τα Χριστούγεννα με ανάγκη για 50.000 νοσηλείες, όπως εκτιμούν ότι θα προκύψουν, με τα σημερινά δεδομένα, έγκυροι επιστήμονες όπως ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ηρακλείου, Νίκος Τζανάκης.
Ενα πρώτο μέτρο θα μπορούσε να είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως εκπαίδευση, εστίαση, τουρισμός, μεταφορές και εκκλησίες. Οι εμβολιασμοί θα αυξηθούν ενώ πρέπει να εξετασθεί σοβαρά η υποχρεωτικότητα και για την τρίτη δόση. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η «αναμνηστική» δόση είναι απαραίτητη ώστε να αυξηθεί ο δείκτης ανοσίας, που ύστερα από την παρέλευση 4-6 μηνών από το δεύτερο εμβόλιο φθίνει σημαντικά. Ηδη ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η τρίτη δόση για τους άνω των 65 ετών θα είναι υποχρεωτική προκειμένου να ανανεώνουν το πιστοποιητικό εισόδου σε καταστήματα και λοιπές δραστηριότητες.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Ταυτόχρονα πρέπει να εξετασθεί η καθιέρωση τηλεργασίας σε ποσοστό 50% του προσωπικού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να περιορισθούν οι μετακινήσεις και να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς σε χώρους εργασίας. Εννοείται ότι και στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας η τηλεκπαίδευση μπορεί να λειτουργήσει ώστε το σύστημα Υγείας να κερδίσει χρόνο, να επιβραδυνθεί η διασπορά και κυρίως να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Σημειώνουμε ότι όσοι εμβολιάζονται για πρώτη φορά σήμερα αποκτούν πλήρη ανοσία ύστερα από 40 ημέρες, δηλαδή κοντά στα Χριστούγεννα.
Δυστυχώς, ένας στους τέσσερις ενήλικες επιμένει να μένει μακριά από τα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά η επιθετική συμπεριφορά της μετάλλαξης «Δέλτα» είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα τους χτυπήσει την πόρτα. Ο ιός επιτίθεται με σφοδρότητα και στέλνει σε βαριά νόσηση ή και στο θάνατο ηλικίες άνω των 60 ή ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, που δεν είναι σπάνια αλλά κοινά, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση και η στεφανιαία νόσος.
Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο γιατί η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού έχει ως αποτέλεσμα μολύνσεις και εμβολιασμένων, που κινδυνεύουν λιτότερο από βαριές νοσηλείες. Γι’ αυτό είναι σημαντική και η τρίτη δόση, ώστε οι εμβολιασμένοι να θωρακιστούν περαιτέρω, αρκεί και οι ανεμβολίαστοι να προτιμήσουν ένα μικρό τσίμπημα στο μπράτσο από μια διασωλήνωση στο «Σωτηρία».
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr