Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Για όσο χρειαστεί…

Σταϊκούρας για ενεργειακή κρίση: Έχουμε τους πόρους ανά πάσα στιγμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι απλοί πολίτες δεν σκέφτονται σαν τους ειδικούς οικονομικούς αναλυτές και καλά κάνουν. Ο ρόλος τους δεν είναι να κάνουν εκτίμηση των συστημικών κινδύνων που εκτοξεύουν τις τιμές στο χρηματιστήριο των ρύπων ούτε να αναλύουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του μποτιλιαρίσματος στο Σουέζ.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Αν όμως δουν το σουβλάκι να αυξάνεται στα 2,90 ευρώ και τον λογαριασμό του ρεύματος να τους αλλάζει τα φώτα, τότε θα απαιτήσουν να μάθουν, εκτός από το «γιατί», το «πώς» θα αποφύγουν το οικογενειακό κραχ. Αυτό είναι δουλειά των κυβερνήσεων.

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ επιτελείο βρίσκεται και πάλι μπροστά από μία νέα μεγάλη πρόκληση, την ενεργειακή, που ακολούθησε μία άλλη μεγάλη πρόκληση, την υγειονομική, η οποία είχε διαδεχθεί μία άλλη πρόκληση, τη μεταναστευτική, η οποία ήρθε μετά την πρόκληση των Μνημονίων και όλες αυτές παράλληλα με τη μεγαλύτερη πρόκληση όλων, την κλιματική. Για την ώρα, οι ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Αυτές βρίσκονται πίσω από την αύξηση των τιμών των μεταφορικών, των πρώτων υλών, των τροφίμων. Αυτές ανεβάζουν το κόστος παραγωγής και θέρμανσης, άρα τα έξοδα λειτουργίας των επιχειρήσεων και διαβίωσης των νοικοκυριών. Η ταχύτητα μετάδοσης της φωτιάς από τη χονδρική στη λιανική δεν ήταν ποτέ τόσο γρήγορη όσο στη μετα-καραντίνα εποχή. Και, ναι, το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, οπότε ορθώς γίνονται προσπάθειες για συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση, ωστόσο στο τέλος της ημέρας κάθε κράτος οφείλει να βρει τις δικές του απαντήσεις.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ η πρώτη ομάδα κρούσης έρχεται με άμεση επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, διεύρυνση του ποσού και των κριτηρίων για το πετρέλαιο θέρμανσης και έκπτωση των λογαριασμών φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα πακέτο 500 εκατομμυρίων ευρώ που επιστρατεύει η κυβέρνηση όχι απλά επειδή θέλει αλλά επειδή μπορεί. Δεν θα μπορούσε αν στο ξέσπασμα της πανδημίας άκουγε τον ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούσε να βάλει το κάρο μπροστά από το άλογο. Αντ’ αυτού, ο Χρήστος Σταϊκούρας και το οικονομικό επιτελείο επέμειναν σε ένα ψύχραιμο μίγμα διαχείρισης που αντιμετώπιζε τις τρέχουσες απαιτήσεις του lockdown και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, χωρίς να διακινδυνεύει τη δημοσιονομική θέση της χώρας την επόμενη ημέρα.

ΕΤΣΙ, ΤΑ ΔΥΟ τελευταία χρόνια, παρά τις απανωτές κρίσεις, η κυβέρνηση πέτυχε το double: Κράτησε όρθια τα νοικοκυριά και την οικονομία. Οπότε, ας κάνουμε μία αυτοδιόρθωση: Τα 500 εκατομμύρια δεν είναι η πρώτη ομάδα κρούσης, αλλά η πολλοστή που προστίθεται σε έναν μακρύ κατάλογο μέτρων και δράσεων που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών. Από τη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τώρα την ενεργειακή επιδότηση. Εκεί κρύβεται η δύναμη της κυβέρνησης, αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, που δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2019 δείχνουν την ξεκάθαρη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας.

ΟΜΩΣ, ΚΑΜΙΑ ισχυρή οικονομία δεν χτίστηκε με προσωρινά μέτρα. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία ότι η κυβέρνηση δεν παρεκτρέπεται από τον μεγάλο στόχο, που είναι οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη, η διεύρυνση των θέσεων εργασίας και η αύξηση μισθών και εισοδημάτων. Οσο για το δίχτυ προστασίας από τα ακραία οικονομικά φαινόμενα, θα παραμείνει. Οπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, για όσο χρειαστεί.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Στα μανταλάκια κρεμάνε ρούχα, όχι υπολήψεις

Kon

Το ταξίδι της επιστροφής στην κανονικότητα είναι μακρύ και δύσκολο

Kon

Σεμπάστιαν Κουρτς: Αντιπολίτευση μέσω Βιέννης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πλημμυρικά αντιπολιτευτικά φαινόμενα

Kon

Η πανδημία των ανεμβολίαστων είναι η απάντηση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο πιο καλός ο μαθητής είναι ο πιο ασφαλής

Kon

Ζώντας στην ενδιάμεση εποχή της ενεργειακής μετάβασης

Kon

Αξιοκρατία χωρίς αξιολόγηση είναι εκπαίδευση χωρίς παιδεία

Kon

Δεν υπάρχουν ευρωπαϊκά νέα χωρίς την ελληνική φωνή

Kon