Γράφει η Αλίκη Κοτζιά
Οι ειδικοί το λένε χρόνια. Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τον πύρινο εφιάλτη στην περιοχή της Μεσογείου. Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες -Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία- έχουν κάθε καλοκαίρι να αντιμετωπίσουν τις δασικές πυρκαγιές, που σιγά σιγά αλλάζουν τη βιοποικιλότητα της περιοχής, εκτός των άλλων. Στις περισσότερες νοτιοευρωπαϊκές χώρες έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για να ληφθούν κάποια μέτρα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. Εις μάτην. Τουλάχιστον κατά 55% μεγαλύτερη έκταση κάηκε στην Ευρώπη από τις αρχές Ιουλίου, σε σχέση με τον μέσο όρο της καταστροφής των προηγούμενων 12 ετών. Στις περισσότερες μεσογειακές περιοχές οι πολιτικές για την πρόληψη ή αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών δεν έχουν λάβει καθόλου υπόψη την κλιματική αλλαγή, επισημαίνουν οι επιστήμονες σε μια πρόσφατη έκθεση για το κλίμα και παραπέμπουν στα αρνητικά παραδείγματα της Αυστραλίας και της Καλιφόρνιας. Το 2009 η Αυστραλία θρήνησε πάνω από 100 θύματα των πυρκαγιών στα τεράστια δάση της – η τραγωδία έμεινε στην ιστορία της ως το «Μαύρο Σάββατο».
Δυστυχώς, η Ελλάδα με την πυρκαγιά στο Μάτι ακολουθεί δεύτερη, μετά την Αυστραλία, στον θλιβερό κατάλογο των θυμάτων. Στην Καλιφόρνια, το αποτέλεσμα των συνεχών πυρκαγιών τα τελευταία επτά χρόνια είναι εμφανές. Η πλούσια περιοχή που ονειρεύονταν κάποτε οι χρυσοθήρες θυμίζει την έρημο της Νεβάδας σε αρκετά σημεία της.
Οι πυρκαγιές αυξάνουν δραματικά τα «αέρια του θερμοκηπίου» επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα, πέραν της ανθρώπινης δραστηριότητας, που αποτελεί βασικό παράγοντα της κλιματικής αλλαγής. Από το 1990 και μετά, οι εκπομπές αερίων αυξήθηκαν κατά 60%, γεγονός που οδηγεί με τη σειρά του σε αύξηση κατά 5% – 8% των ετήσιων πρόωρων θανάτων. Αυτό φάνηκε με τη αδυναμία να αναπνεύσει κανείς τις τελευταίες ημέρες στην Αττική. Ο καθηγητής δασικών πυρκαγιών στο τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen ότι στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης αναπτύχθηκε επαγωγική στήλη καπνού ανάλογη σε θερμική ένταση με την πρώτη ατομική βόμβα της Χιροσίμα (τραγική η συγκυρία, καθώς χθες συμπληρώθηκαν 76 χρόνια από τον πυρηνικό όλεθρο στην ιαπωνική πόλη).
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr