Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Oλα βρίσκουν τελικά το δρόμο και τις ράγες τους

Ελληνικό

Newsroom eleftherostypos.gr

Η αστυνομική επικαιρότητα, η πανδημία και οι πολιτικές συγκρούσεις μονοπωλούν συνήθως το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, όμως αν αποστασιοποιηθούμε για λίγο από τα γεγονότα των ημερών θα δούμε πως αυτό ακριβώς το διάστημα, υπό εξαιρετικά δύσκολες και πιεστικές συνθήκες, εξελίσσονται έργα που αλλάζουν την προοπτική της χώρας.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Μεγάλες επενδύσεις και μεγάλα δημόσια έργα που μπορεί να άργησαν χρόνια, όμως επιτέλους ακούμε τον ήχο της μπουλντόζας.

Η υπόθεση του Ελληνικού και η Γραμμή 4 του μετρό είναι μακράν δύο πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις που δείχνουν πόσο χρόνο έχασε η Ελλάδα από ένα μέλλον που θα μπορούσε να ήταν ήδη εδώ.

Ενα μέλλον που άργησε από ανούσιες αντιδράσεις, γραφειοκρατίες και στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Η επέκταση του μετρό, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που θα γίνει στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, θα μεταμορφώσει πυκνοκατοικημένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, θα προσδώσει μεγάλη αξία στις περιουσίες των κατοίκων και το κυριότερο θα αναβαθμίσει και θα διευκολύνει την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Και όμως ήταν ένα έργο μπλοκαρισμένο για περίπου 15 χρόνια, που αυτό το καλοκαίρι μπαίνει επιτέλους σε φάση υλοποίησης.

Την ίδια στιγμή, η επένδυση στο Ελληνικό, που πολεμήθηκε από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους και έγινε λάβαρο επανάστασης από τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ήδη τη δυναμική της. Η ζήτηση για αγορά κατοικιών είναι τόσο μεγάλη που ο επενδυτής αντί για 400 κατοικίες που είχε προβλέψει αρχικά για την πρώτη 5ετία, θα κατασκευάσει τελικά 1.400. Και είμαστε ακόμα στην αρχή.

Βέβαια, σε αυτή τη χώρα έχουμε καταφέρει να δυσκολέψουμε ακόμα και τα εύκολα, όπως είναι οι αστικές αναπλάσεις γειτονιών και πλατειών. Διότι πάντα υπάρχουν κάποιοι αγανακτισμένοι κάτοικοι έτοιμοι να διαμαρτυρηθούν για όλα, από την κοπή ενός δέντρου μέχρι την… παγκοσμιοποίηση που απειλεί το δρόμο έξω από το σπίτι τους.

Ενα έργο για παράδειγμα που είναι μικρότερης εμβέλειας αλλά τεράστιας σημασίας για την καρδιά της πρωτεύουσας είναι η ανάπλαση της ιστορικής πλατείας Θεάτρου, πίσω από το δημαρχείο. Δέκα χρόνια ήταν στον «πάγο» αλλά τελικά η βραβευμένη (από το 2010) αρχιτεκτονική μελέτη θα προχωρήσει.

Ολα βρίσκουν τελικά το δρόμο -ή τις ράγες- τους, αλλά κάποιοι θα πρέπει κάποτε να απαντήσουν γιατί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σταματήσουν την ανάπτυξη.

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μια μέρα στο γραφείο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η επανάσταση του θερμοσίφωνα

Η μοναξιά δεν έρχεται ποτέ μόνη της

Πόσο κρατούν τα θαύματα σε αυτή τη χώρα;

Η μείωση του ΦΠΑ στους απινιδωτές σώζει ζωές

Kon

Η Iστορία της Ελλάδας σε 600 εκατομμύρια σελίδες

Kon

Η μεγάλη πρόκληση πίσω από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Kon

Οσα διστάζουμε ή ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε έχουν απαντήσεις

Kon

Ολυμπιακοί Αγώνες, ένα χρόνο μετά

Kon