Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με πρόβλεψη για ισχυρότερη ύφεση ενώ ακόμη και τα στελέχη των τραπεζών που εκτιμούν ότι φέτος θα έχουμε ανάπτυξη 4,5% θεωρούσαν ότι το πρώτο τρίμηνο θα έκλεινε με μείωση του ΑΕΠ κατά 7,5%.
Εχει ιδιαίτερη σημασία να επισημανθούν οι λόγοι που κράτησαν όρθια την οικονομία.
Πρώτον, η κρατική ενίσχυση στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις ήταν από τις μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής, η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκε κατά 4,9% λόγω των κρατικών πόρων που διοχετεύθηκαν στην οικονομία.
Δεύτερον, οι εξωστρεφείς τομείς ενεργοποιήθηκαν εν μέσω πανδημίας. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν, όπως επίσης και η αγροτική και βιομηχανική παραγωγή, οι επιχειρήσεις αναζήτησαν διεξόδους σε νέες αγορές και επιβραβεύτηκαν με άνοδο των πωλήσεών τους.
Τρίτον, οι επενδύσεις καταγράφουν σημαντική αύξηση για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο, αποτυπώνοντας το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το διεθνές κεφάλαιο σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η ψηφιακή μετάβαση.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Συνολικά, από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι εν μέσω ασύμμετρων συνθηκών βρίσκεται σε εξέλιξη μία δυναμική διαδικασία για το μετασχηματισμό της οικονομίας με αιχμές την παραγωγή και την εξωστρέφεια.
Στο οικονομικό επιτελείο θα έπρεπε να «πανηγυρίζουν» για το γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους και ενώ η χώρα βρισκόταν σε καραντίνα το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,4% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Ωστόσο κρατούν χαμηλούς τόνους, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα μπορούσε από τώρα να αναθεωρήσει επί τα βελτίω την εκτίμηση του προϋπολογισμού για ανάπτυξη φέτος 3,8%, καθώς είχε συνταχθεί με παραδοχή ύφεσης άνω του 8% στο πρώτο τρίμηνο, όμως προτιμά να κινείται με σταθερά βήματα και χωρίς βιασύνες. Αλλωστε η πανδημία ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως και υπάρχουν αβεβαιότητες, όπως συνέβη με την απόφαση της Βρετανίας να παρατείνει τους περιοριστικούς όρους για τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης έως τις 21 Ιουνίου.
Η ύφεση στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη της Πορτογαλίας (-5,4%), της Ισπανίας (-4,3%) ή και της Γερμανίας (-3%) ενώ συνολικά το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 1,8%.
Οι ενδείξεις για ισχυρή ανάπτυξη από το δεύτερο τρίμηνο είναι εμφανείς ενώ ο τουρισμός αναμένεται να μπει σε πλήρη δυναμική από τα τέλη Ιουνίου. Οι επενδυτές βλέπουν ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα και βούληση της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα φιλικό πλαίσιο για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων.
Μετά το «σκληρό» 2020 που έφερε ύφεση 7,2% και πάγωσε σημαντικούς κλάδους όπως η εστίαση και ο τουρισμός, η οικονομία μπαίνει στον ενάρετο κύκλο της εξωστρέφειας και της έμφασης στις παραγωγικές μας δυνατότητες. Η Ελλάδα με τη μείωση των φόρων που ήδη έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να πετύχει το δικό της αναπτυξιακό θαύμα, με αρχή τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου που θα ανακοινωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr