Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Στο υγειονομικό μέτωπο φαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια όχι μόνο στους σκληρούς δείκτες του ιού, αλλά και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας που διαρκώς ανεβάζει ταχύτητες. Η καλή δουλειά που έχει γίνει από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον γενικό γραμματέα Μάριο Θεμιστοκλέους για την οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων αποδίδει καρπούς.
Ηδη πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες, που αντιπροσωπεύουν το 10% του ενήλικου πληθυσμού, έχουν εμβολιασθεί με τουλάχιστον μία δόση και, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, που μίλησε στον «Real Fm», μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού θα έχει επιτευχθεί η ανοσία της κοινότητας.
Το ΕΣΥ άντεξε μέσα από σκληρές δοκιμασίες, οι γιατροί και οι νοσηλευτές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, ενώ τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα, και τα οποία λοιδορήθηκαν από δυνάμεις της αντιπολίτευσης, έχουν επιφέρει σταθερή μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων και πτώση της θετικότητας κάτω από το όριο συναγερμού του 4%.
Ταυτόχρονα, στην οικονομία τα σημάδια ισχυρής ανάκαμψης πληθαίνουν εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού από τις 15 Μαΐου. Η αμερικανική αεροπορική εταιρία Delta ανακοίνωσε την έναρξη, από τις 28 Μαΐου, τριών πτήσεων ημερησίως προς την Αθήνα, ενώ οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς έχουν ήδη διπλασιάσει τις διαθέσιμες θέσεις τους προς τα αεροδρόμια της Ελλάδας, βλέποντας ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να ξορκίσουν τη χειμωνιάτικη καραντίνα με διακοπές στα νησιά μας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ο μόνος που πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το αναπτυξιακό άλμα, το οποίο είχε διακοπεί στις αρχές του 2020 λόγω της πανδημίας. Η Standard & Poor’s προχώρησε σε αναβάθμιση-έκπληξη της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι η χώρα μας θα πετύχει ανάπτυξη κοντά στο 5% φέτος και γύρω στο 6% το 2022, αξιοποιώντας τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και πετυχαίνοντας θετικές επιδόσεις στον τουρισμό. Ο πρωθυπουργός θέλει να τονώσει το αναπτυξιακό κλίμα και για το λόγο αυτόν προχώρησε σε μειώσεις φόρων για επιχειρήσεις και επαγγελματίες με σκοπό αφενός την ελάφρυνση των παραγωγικών δυνάμεων και αφετέρου την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Η βούληση του Μητσοτάκη να επιστρέψει στη μεσαία τάξη όσα είχε πάρει η πολιτική υπερφορολόγησης του Τσίπρα, με παρεμβάσεις που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, είναι στρατηγική επιλογή, εκεί κρίνεται το παιχνίδι της οικονομίας και της εμπιστοσύνης.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Δυσκολίες υπάρχουν, ωστόσο η επανεκκίνηση της αγοράς γίνεται με συνέχιση της κρατικής στήριξης, όπως προκύπτει από τους νέους γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής και την υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης της εστίασης και του τουρισμού.
Η Ελλάδα μπορεί να βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον, αρκεί να μην επικρατήσει το αίσθημα του εφησυχασμού στα μέτωπα της δημόσιας υγείας και της οικονομίας. Πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να συνεχισθεί η αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ και αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει ευλαβική τήρηση των μέτρων.
Από τα τέλη Μαΐου θα ξεκινήσει μία νέα περίοδος για τη χώρα. Η αισιοδοξία που θα επικρατήσει παγκοσμίως με τον εμβολιασμό των πληθυσμών θα αλλάξει την ψυχολογία και στην οικονομία. Χωρίς μεγαλοστομίες αλλά με οδηγό τις μεταρρυθμίσεις εντός και εκτός του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το δικό της αναπτυξιακό θαύμα, ύστερα από 10 χρόνια ύφεσης ή καχεκτικής ανάκαμψης.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr