ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ανίερη συμμαχία των «δύο Χίων»

ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom eleftherostypos.gr

ΣΙΓΑ που θα κώλωναν! Ο «ψεκασμένος» και «ακροδεξιός» Χίος με τον «Χίο της Αριστεράς» πιάστηκαν χέρι-χέρι και βγήκαν στη ρούγα ντάλα μεσημέρι. Κάνοντας σχεδόν τις ίδιες σκέψεις, τις ίδιες σεναριακές πιρουέτες και τις ίδιες πολιτικές κινήσεις πάνω και γύρω από το άψυχο κορμί του στυγνά δολοφονημένου Γ. Καραϊβάζ. Σχεδόν τις ίδιες. Με τον ίδιο στόχο, το ίδιο «στόρι» και το ίδιο συμφραζόμενο: «Η εντολή δολοφονίας δόθηκε από το Μ. Μαξίμου».

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

«ΚΑΙ ΤΙ έγινε;», θα πει κάποιος που γνωρίζει το ποιόν, το βίο και την πολιτεία και των δύο. «Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι». Πράγματι, θα ήταν έτσι και ανάξιο λόγου αν… Αν δεν συνέτρεχαν δύο παράγοντες οι οποίοι δίνουν «άλλη» διάσταση στη φαινομενικά «ανίερη συμμαχία»: Πολιτική ομπρέλα στο Βίπερ-Νόρα αφήγημα του «γίναμε Κολομβία» και Εκουαδόρ, ήταν μια άθλια προσωπική ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος έγραψε σε ανάρτησή του στο FB «ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης έχουν βαρύτατες ευθύνες για αυτή την κατάντια που ρίχνει βαριά τη σκιά της στη δημόσια ζωή». Στην ανάρτησή του ο Α. Τσίπρας αφήνει σκοπίμως να πλανάται το ερώτημα για το ακριβές είδος των «βαρύτατων ευθυνών». Πρόκειται, άραγε, για ηθικής φύσεως ευθύνες, ή μήπως και κάτι περισσότερο που βρίσκεται πιο κοντά στη φυσική ευθύνη;

Την ασάφεια ανέλαβαν να την κάνουν φραγκοδίφραγκα -με τον τρόπο του ο καθένας- οι δύο Χίοι. Αλληλοϋποστηριζόμενοι και σε απροκάλυπτη σύμπλευση. Και δείχνοντας και οι δύο με το δάχτυλο το Μ. Μαξίμου και την «Κολομβία του Κυριάκου Μητσοτάκη»… Ενώ είναι γνωστό ότι από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2018 είχαν αποφυλακιστεί -με τον νόμο Παρασκευόπουλου- 12.000 ποινικοί κρατούμενοι. Οπως και ότι οι ανθρωποκτονίες -το «βαρύ έγκλημα»- από 93 που ήταν το 2015, έπεσαν στις 73 το 2020. Ομως, τώρα έγινε Κολομβία η χώρα. Τώρα που έχει τον δικό της Εσκομπάρ…

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ παράγοντας που οδηγεί τη σκέψη λίγο πιο παρακάτω από την απλή γραφικότητα είναι ότι η συνάντηση του «Χίου της Ακροδεξιάς» με τον «Χίο της Αριστεράς» θυμίζει τη συνάντηση της «πάνω» με την «κάτω» πλατεία το 2012. Και μάλιστα σε μια συγκυρία κατά την οποία οι «διανοητές» των δύο άκρων «βλέπουν» αντίστοιχα στοιχεία: κοινωνική αναταραχή, αντισυστημικότητα και αποσταθεροποίηση του συστήματος. Για την ακρίβεια, δεν βλέπουν αλλά ονειρεύονται. Εργαλειοποιώντας την πανδημία και προβάλλοντας την επιθυμία τους στην πραγματικότητα, με απροκάλυπτο στόχο την πολιτική κερδοσκοπία. Μιας και είδαν και απόειδαν ότι, όσο και να φθείρεται η Ν.Δ., ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε τα εκτός Βουλής ακροδεξιά μορφώματα κερδίζουν κάτι.

ΚΑΠΩΣ έτσι, απελπισμένα, όπως πριν από λίγες εβδομάδες μιλούσαν για «χούντα» την οποία δεν πήρε κανείς χαμπάρι πέραν των ιδίων, τώρα μιλάνε για Κολομβία με «επιτελική» καθοδήγηση από τις «οικογένειες». Οι δυο Χίοι -και ό,τι εκφράζουν-έσμιξαν στις ευτελείς χοντράδες. Οπου η ευτέλεια εξυμνεί τη χοντράδα και η χοντράδα αποθεώνει την ευτέλεια.

ΗΣΥΧΟΣ Ο ΗΣΥΧΟΣ…

Με μια ιστορική κίνηση το ελληνικό κράτος, και με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, επιτρέπει μετά από εννέα χρόνια στη μία από τις πέντε γυναίκες οι οποίες είχαν παρενοχληθεί σεξουαλικά από τον τότε πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα, να αποζημιωθεί, δεσμεύοντας περιουσιακά στοιχεία της πρεσβείας. Η κραυγαλέα παρενόχληση των πέντε γυναικών -όπως και η δικαίωση όσων προσέφυγαν, γιατί δεν προσέφυγαν όλες- «πνίγηκε» από τα ΜΜΕ της «Αριστεράς», των MeToo και των δικαιωματιστών αλά καρτ. Κυριολεκτικά «πνίγηκε» το θέμα.

Οπως είχε προσπαθήσει να το «πνίξει» και ο Α. Τσίπρας με τη «γενναία» επιστολή που έστειλε το 2013 στον Ν. Μαδούρο, στην οποία έκανε λόγο για «πολιτική ωριμότητα», ώστε να μην πάρει διάσταση το θέμα. Οχι να τιμωρηθεί ο τότε «Λιγνάδης του κινήματος», αλλά να μην πάρει διάσταση το θέμα και εκτεθεί η Αριστερά και στη Βενεζουέλα και στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών που έδειξαν «πολιτική ωριμότητα» ήταν και ο Κ. Ησυχος. Η κόρη του οποίου ήταν μεταξύ των πέντε γυναικών που είχαν παρενοχληθεί από τον πρέσβη. Ο Κ. Ησυχος όχι μόνο κατάπιε την παρενόχληση της κόρης του. Αλλά, όπως κατήγγειλε πριν από τέσσερις ημέρες δημοσίως η -επίσης παρενοχληθείσα, αλλά και απολυθείσα στη συνέχεια- Ξένια Μπουζαρανίδου, ήταν αυτός που εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ παρότρυνε και τις πέντε να δείξουν «πολιτική ωριμότητα».

Η στάση του απέναντι στο κόμμα του -οποία ειρωνεία, το κόμμα του 2,5 χρόνια μετά τον διέγραψε λόγω διαφωνίας με το 3ο Μνημόνιο!- μπορεί να θεωρήθηκε τότε μέχρι και «ηρωική». Δεν στάθηκε εμπόδιο στην επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. «Ηρωικό». Αλλά και «πένθιμο». Γιατί ο Κ. Ησυχος μπορεί να ανταμείφθηκε για 6-7 μήνες με θέση αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας, αλλά -τώρα- παραμένει ο ήσυχος πατέρας μιας γυναίκας που παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από ένα «κτήνος διπλωμάτη». Πατέρας.

«Καθυστερήσεις» ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική

Αύριο συνεδριάζει η Προανακριτική Επιτροπή για τον Ν. Παππά και τα 3.000.000 της CCC και, όπως λένε οι πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να στήσει σκηνικό εμπλοκής με την καθορισμένη σειρά των μαρτύρων. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία (μαζί με το ΚΙΝ.ΑΛ.) έχει αποφασίσει να τηρηθεί η θεσμική σειρά κλήσης των μαρτύρων. Δηλαδή να κληθούν όπως κλήθηκαν και από την αρμόδια πταισματοδίκη.

Η οποία είχε καλέσει πρώτα τον κ. Τόμπρα, ο οποίος εμφανίζεται ως μεσάζων της επαφής Καλογρίτσα-CCC, και μετά τον Χρ. Καλογρίτσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε, για τους δικούς του λόγους, να προηγηθεί ο Καλογρίτσας και να ακολουθήσει ο Τόμπρας. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, κύκλοι της Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι ο Τόμπρας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να «αποδομήσει» τα όσα θα έχει καταθέσει πριν ο Χρ. Καλογρίτσας.

Την Πέμπτη ο κ. Τόμπρας ενημέρωσε την Προανακριτική Επιτροπή ότι λόγω Covid βρίσκεται σε καραντίνα, η οποία τελειώνει την Τετάρτη. Αξιοποιώντας την «ευκαιρία», τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Προανακριτική προτίθενται, όπως ακούγεται, να επαναφέρουν την πρότασή τους να προηγηθεί ο Χρ. Καλογρίτσας, αφού ο Κ. Τόμπρας «κωλύεται» λόγω της καραντίνας.

Ωστόσο, για μία-δύο ημέρες δεν φαίνεται πιθανόν να αλλάξει η σειρά κλήσης των μαρτύρων. Ο Κ. Τόμπρας, αντί της Τετάρτης που θα παρουσιαζόταν, θα μπορέσει να είναι ο πρώτος μάρτυρας που θα καταθέσει την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Τα ερωτήματα τα προκαλεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιμένει πάση θυσία να προηγηθεί ο Χρ. Καλογρίτσας του Κ. Τόμπρα…

ΧΤΥΠΑΝΕ ΤΟ «ΣΑΜΑΡΙ»

Μια νέα μόδα επικρατεί τις τελευταίες μέρες στις εσωκομματικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ: Οσοι θέλουν να ασκήσουν κριτική στον Α. Τσίπρα επιτίθενται στον «πολακισμό». Αποφεύγουν προς το παρόν τη μετωπική σύγκρουση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του ασκούν κριτική μέσω του Π. Πολάκη, ο οποίος κατά την άποψή τους «χαλάει την εικόνα του κόμματος». Το ενδιαφέρον αυτής της νέας μόδας είναι ότι και η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί δεδομένη την ταύτιση Τσίπρα – Πολάκη. Κι όπως φαίνεται, ακολουθούν την τακτική «χτυπάμε το σαμάρι για να ακούσει ο γάιδαρος»…

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντεί με κάθε ευκαιρία τη χώρα

Το τέλος του Ιγκλέσιας και ο Τσίπρας

Kon

Οι ανεμόμυλοι της Κουμουνδούρου…

Kon

Οι «αγανακτισμένοι» δεν δίνουν πια πολιτικές νίκες

Kon

Απίστευτο: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και μετά ζητά την εφαρμογή του

Μιχάλης Μάρδας

Η κυβέρνηση προχωρά σε ελαφρύνσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά φορολόγηση της μεσαίας τάξης

Μιχάλης Μάρδας

Εμβόλια κορωνοϊού: Της… πατέντας γίνεται σε όλο τον κόσμο – Τα ναι και τα όχι στην πρόταση Μπάιντεν

Μιχάλης Μάρδας

Εμβόλια κορωνοϊού: Μετά τον Μπάιντεν και ο Πούτιν θέλει άρση της πατέντας

Μιχάλης Μάρδας

Πάμπλο – Αλέξης βίοι παράλληλοι

Kon