ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι δαυλοί του 1821 φωτίζουν το δρόμο

Οι δαυλοί του 1821 φωτίζουν το δρόμο

Newsroom eleftherostypos.gr

«Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»!

Γράφει ο Θεόδωρος Γ. Καράογλου*

Σε αυτή τη στροφή του Εθνικού μας Υμνου, που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός και μελοποίησε ο Νικόλαος Μάντζαρος, συνοψίζεται το νόημα της Επανάστασης του 1821. Δεν είναι μόνο ένας «Υμνος εις την Ελευθερίαν», αλλά μέσα στις λέξεις περικλείονται οι πόθοι ενός υπόδουλου Εθνους, το οποίο «διψούσε» να γευτεί το νερό της εθνικής ανεξαρτησίας.

Ο ξεσηκωμός της 25ης Μαρτίου του 1821 ήταν η αξίωση ενός υπόδουλου λαού να σπάσει τα δεσμά της «σκλαβιάς» και να πορευτεί ελεύθερος εντός ενός πλαισίου παλιγγενεσίας και εθνικής κυριαρχίας. Ηταν η απαίτηση και το όραμα να γραφτεί στον κατάλογο των Εθνών. Ηταν η βαθιά συνείδηση πως ήρθε η ώρα η Ελλάδα να «αναστηθεί». Γι’ αυτό και το «Ελευθερία ή θάνατος» δεν ήταν ένα απλό σύνθημα του αγώνα, μα εθνική επιταγή και σημαντική ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας.

Απελευθερωθήκαμε με αίμα και θυσίες. Περάσαμε από το σφυρί και το αμόνι της ιστορίας κρατώντας ψηλά το λάβαρο της αντίστασης και με οδηγό τους δαυλούς της ελευθερίας που κράτησαν στιβαρά οι ήρωες του ’21, περπατούμε με υπερηφάνεια για το παρελθόν και με αυτοπεποίθηση για το μέλλον.

Η Επανάσταση του 1821 έθεσε τις βάσεις της ελεύθερης Ελλάδας. Σήμερα, 200 χρόνια μετά, με σεβασμό στην Ιστορία μας και τιμώντας τους ένδοξους προγόνους μας, έχουμε την πολύτιμη ευκαιρία να θέσουμε τις βάσεις της ισχυρής Ελλάδας. Να περιγράψουμε το αύριο ενός Εθνους, που, αν και αντιμετώπισε δυσκολίες, εντούτοις μπορεί να προβληθεί ως μια σύγχρονη και εξωστρεφής χώρα που ατενίζει τον ορίζοντα με αισιοδοξία και διαθέτει ισχυρές συμμαχίες. Το αποδεικνύει, εξάλλου, η παρουσία στις επετειακές εκδηλώσεις υψηλών προσκεκλημένων από χώρες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα για την ανεξαρτησία.

Μέσα από τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που θα πραγματοποιηθούν, το αγιασμένο 1821 απηχεί στο σήμερα και είναι στο χέρι μας να μη χαρακτηριστεί «προδομένο». Η αποτίμηση των γεγονότων είναι εκείνη που θα μας επιτρέψει να χαράξουμε νέους δρόμους και μέσα από αυτούς να δημιουργήσουμε νέους εθνικούς σταθμούς, έχοντας προηγουμένως μελετήσει σοβαρά και υπεύθυνα την Ιστορία μας.

Το 1821 ήταν το έτος ανάδειξης της πατρίδας μας. Το 2021 μπορεί να εξελιχθεί σε έτος-ορόσημο της οικοδόμησης μιας νέας Ελλάδας. Οπως τότε το όραμα της ελευθερίας μετέδωσε τη φλόγα της Παλιγγενεσίας και λειτούργησε ως ενοποιητικός παράγοντας, έτσι και τώρα πρέπει να επιστρέψουμε στις ρίζες για να βγάλουμε νέα κλαδιά ως Εθνος. Να παραμερίσουμε τα μικρά που μας χωρίζουν και να αναδείξουμε τα πολλά που μας ενώνουν. Γιατί ο στόχος ήταν, είναι και παραμένει κοινός, η ευημερία, η πρόοδος και η εξέλιξη της πατρίδας.

Σε διαφορετική περίπτωση, φοβάμαι πως η Ιστορία θα επαναληφθεί με γλαφυρό τρόπο, όπως ακριβώς την περιέγραψε ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του: «Στον πρώτο χρόνον είχαμεν μεγάλη ομόνοιαν και όλοι τρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας πήγαινε στον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα στο στρατόπεδο και αν αυτή η ομόνοια βαστούσε ακόμη δυο χρόνους, ηθέλαμεν κυριεύσει και την Θεσσαλίαν και την Μακεδονίαν και ίσως φτάναμε κι ως την Κωνσταντινούπολη. Τόσο τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουαν Ελληνα και φεύγαν χίλια μίλια μακριά. Εκατόν Ελληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός κι ένα καράβι μια αρμάδα. Αλλά δεν εβάσταξε. Ηρθαν μερικοί και θέλησαν να γενούν μπαρμπέρηδες στου κασίδη το κεφάλι…».

*Ο Θεόδωρος Γ. Καράογλου είναι Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Ν.Δ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ο Όμιλος ΑΒΑΞ αποκλειστικός χορηγός της επετειακής έκδοσης «Αθήνα 200 χρόνια 200 κτίρια»

Tinad

Οι εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο 2o δεκαπενθήμερο του Μαρτίου

Tinad

Έρευνα ΑΠΘ: Πώς οι εφημερίδες και η ζωγραφική του 1821 καλλιέργησαν ηρωϊκά πρότυπα και διαπαιδαγώγησαν τους Έλληνες

Tinad

Εντυπωσιακό βίντεο του ΥΠΕΞ: Εμβληματικά κτίρια και μνημεία σε όλο τον κόσμο που «ντύθηκαν» στα γαλανόλευκα

Ανδρέας Ντίνης

Το μήνυμα με νόημα του Ερντογάν στη Σακελλαροπούλου για την 25η Μαρτίου

Ανδρέας Ντίνης

Ανδρέας Μιαούλης: Ο θρυλικός ναύαρχος του Αγώνα

Tinad

Επιτέλους! Αγαπήσαμε την πατρίδα μας…

Kon

25η Μαρτίου: Το μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Tinad

Αρβελέρ: Το 1821 μας έμαθε ότι είναι καλύτερα να πεθαίνω όρθιος παρά να ζω γονατιστός

Tinad