Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το lockdown δεν τηρήθηκε όπως οι Αρχές περίμεναν ενώ υπονομεύθηκε από τις εκατοντάδες συγκεντρώσεις, πορείες και διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών που επιβάρυναν περαιτέρω μια ήδη άσχημη κατάσταση.
Οι μοναδικοί που τήρησαν τα μέτρα ήταν οι έμποροι, που βλέπουν με απόγνωση κλειστά τα καταστήματά τους εδώ και εβδομάδες ενώ είναι οι μόνοι που πληρώνουν τη μη τήρηση της καραντίνας από τους υπόλοιπους.
Ο λογαριασμός για την οικονομία είναι βαρύς, όμως η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση της πανδημίας πρέπει να ζυγίσει ποιο θα είναι το κόστος από ένα νέο αυστηρό lockdown, χωρίς εξαιρέσεις και ανοχή στην παραβίασή του και ποιο από το σύστημα του ακορντεόν. Η επιλογή δεν είναι εύκολη, ωστόσο η χώρα χρειάζεται ένα restart με σκοπό να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της τον Απρίλιο και πολύ περισσότερο να είναι σχετικώς «καθαρή» τον Μάιο, όταν αναμένεται να ξεκινήσει η θερινή τουριστική περίοδος.
Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης οδηγούνται σε αποφάσεις για κλείσιμο δραστηριοτήτων παρά για άνοιγμα, λόγω των μεταλλάξεων που αυξάνουν δραματικά τη μετάδοση του ιού.
Είναι λάθος ο ισχυρισμός ορισμένων ότι το lockdown απέτυχε, άρα πρέπει να καταργηθεί, κανείς δεν αναλογίζεται πόσες χιλιάδες ακόμη κρούσματα θα είχαμε εάν δεν υπήρχαν αυτοί οι περιορισμοί.
Αστήρικτη είναι και η καταστροφολογία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας. Παρά τα λάθη ή τις αστοχίες, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως προκύπτει από τον πιο «σκληρό» κοινωνικά δείκτη, αυτόν των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων. Η σύγκριση με την Ισπανία των Podemos, την Πορτογαλία της κεντροαριστερής κυβέρνησης ή και με τη Γερμανία και την Ιταλία δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει διαχειριστεί καλύτερα τα κύματα της πανδημίας.
Γι’ αυτό και τώρα ο πρωθυπουργός έχει την ευχέρεια να ανασυγκροτήσει τη στρατηγική του, λίγο πριν από την αναμενόμενη ύφεση του κορονοϊού λόγω των εμβολιασμών. Απομένουν περίπου 7 εβδομάδες μέχρι το Πάσχα και το διάστημα αυτό είναι αρκετό προκειμένου να τιθασευτεί η πανδημία και να μπει η χώρα προς τη νέα τουριστική περίοδο χωρίς τα νοσοκομεία να δοκιμάζονται από χιλιάδες νοσηλείες και εκατοντάδες διασωληνώσεις. Η οικονομία θα αναπνεύσει με την αύξηση της τουριστικής κίνησης υπό την προϋπόθεση ότι τότε η κατάσταση θα είναι σαφώς καλύτερη από τη σημερινή.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Για άλλη μια φορά είναι ώρα αποφάσεων για τον κ. Μητσοτάκη.
ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ
Ο Αλέξης Τσίπρας χθες στη Βουλή κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τις πολιτικές δυνάμεις ένα μορατόριουμ μέχρι να βγει η χώρα από αυτή την κρίσιμη φάση της πανδημίας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πριν από ένα μήνα δεχόταν το ρίσκο των συγκεντρώσεων για τον κορονοϊό και καλούσε τους οπαδούς του σε μαζικές συγκεντρώσεις για τον Κουφοντίνα και την αστυνομική βία, τώρα ανησυχεί για την έξαρση του κορονοϊού.
Είναι υποκριτική η στάση του κ. Τσίπρα, η επιλογή του να αναβιώσει τη λογική της πλατείας και να στηρίξει πολιτικά τον ισοβίτη δολοφόνο της «17 Νοέμβρη», ο οποίος με τη σειρά του «άδειασε» πανηγυρικά τους «υποστηρικτές» των δικαιωμάτων του, όπως αρκετοί από αυτούς παραδέχονται δημοσίως, επιβάρυνε τους δείκτες μετάδοσης του ιού.
Η υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους καταληψίες του ΑΠΘ, οι μισοί από τους οποίους δεν είχαν σχέση με το πανεπιστήμιο και το κάλεσμα των οργανώσεων για συγκεντρώσεις σε κάθε γειτονιά αποτελούν γεγονότα που δεν συνάδουν με το μορατόριουμ που ζητάει ο κ. Τσίπρας. Γι’ αυτό και δεν πείθει, το πρωί ανησυχούσε ότι θα γίνουμε Μπέργκαμο και το βράδυ τα στελέχη του έλεγαν ότι όλη η χώρα πρέπει να γίνει σαν τα Εξάρχεια.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr