ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το βραβείο του δόκτορος Φάουτσι

Newsroom eleftherostypos.gr

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή του δρος Αντονι Φάουτσι θα είναι να βγει σώος και αβλαβής από την καταραμένη πανδημία (κάτι που του εύχονται ολόψυχα εκατομμύρια Αμερικανοί και οι υπόλοιποι θαυμαστές του στον κόσμο).

«Είμαι 80 χρόνων άνθρωπος και φοβήθηκα ότι μπορεί να αρρωστήσω βαριά αν κολλούσα Covid-19 μέσα στον Λευκό Οίκο», εξομολογήθηκε στην ιστοσελίδα Axios.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Ως εξειδικευμένος επιστήμονας, αλλά και εκπρόσωπος ευάλωτης ηλικιακής ομάδας, ο λοιμωξιολόγος που υπηρέτησε επτά Αμερικανούς προέδρους αποκάλυψε πως περνούσε κάθε φορά με νευρικότητα το κατώφλι του Λευκού Οίκου γνωρίζοντας ότι εξαιτίας της χαλαρότητας του Τραμπ το «παγκόσμιο κυβερνείο» είχε μετατραπεί σε εστία υπερμετάδοσης.

«Δεν μου είχε γίνει εμμονή, αλλά πάντα είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου το κακό σενάριο», είπε ο δρ Φάουτσι. Αλλωστε, τον Οκτώβριο ο ιός χτύπησε την πόρτα και του ίδιου του Τραμπ και αρκετών συνεργατών του.

Ο Σόλων έλεγε «μηδένα προ του τέλους μακάριζε». Ομως, ο Φάουτσι έλαβε ήδη την πρώτη ανταμοιβή για το θάρρος του – πρωτίστως το πολιτικό. Το ισραηλινό ίδρυμα Νταν Ντάβιντ τού απένειμε το φετινό βραβείο 1 εκατομμυρίου δολαρίων, επειδή «υπερασπίστηκε θαρραλέα την επιστήμη» απέναντι στο bullying του ανορθολογισμού, που εξέφραζε ο πολιτικός του προϊστάμενος.

Στη σχετική ανακοίνωση ο δρ Φάουτσι εξαίρεται επειδή αντιστάθηκε στις αβάσιμες φήμες κατά τη διάρκεια της κρίσης της Covid, παρέχοντας ορθή και έγκυρη πληροφόρηση σε ανθρώπους που αγωνιούσαν, στην Αμερική και αλλού. Κοντολογίς, «δίδαξε» ουσιαστική και επικοινωνιακή επιστημοσύνη «εν μέσω ενός ιδιαίτερα αρνητικά φορτισμένου περιβάλλοντος».

Μπαρουτοκαπνισμένος σε θέματα δημόσιας υγείας (ως πρωτοπόρος στη μάχη κατά του AIDS και επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμώξεων από το 1984), ο Φάουτσι δεν έχει ανάγκη από τιμές. Θα προτιμούσε να σταματήσει το κοντέρ θανάτου στις ΗΠΑ, που γράφει ήδη πάνω από μισό εκατομμύριο θύματα, και να εμβολιαστεί το ταχύτερο όλος ο κόσμος.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Γιαμανί, ο «άνθρωπος- πετρέλαιο»

Kon

Γάλλοι καθηγητές όμηροι του Ερντογάν

Kon

Tρομάζει το «δόγμα Μπάιντεν»

Kon

Yπόθεση Τρον και το γαλλικό #MeToo

Tinad

Κράτη και πολίτες εναντίον πολυεθνικών

Kon

Ιταλία: Το τέλος της πολιτικής;

Kon

Ελβετία: Στο επίκεντρο κορονο-σκανδάλου ο υπουργός Υγείας

Ανδρέας Ντίνης

Eγκλημα και τιμωρία

Kon

Τουρκία: Η καλλιέργεια ανθελληνικής υστερίας

Kon