Γράφει ο Άγγελος Αγγελίδης
Η σύσταση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων αποφασίστηκε μετά από σχετική πρόταση που είχε κάνει ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Hταν Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020, όταν ο πρωθυπουργός είχε μεταβεί στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να έχει μπαράζ επαφών και συναντήσεων εν όψει της επίσκεψής του στο forum της ΔΕΘ, το οποίο πέρσι αντικατέστησε τη Γενική Εκθεση του Σεπτεμβρίου λόγω της πανδημίας.
Συνήθως, οι συγκεκριμένες συναντήσεις έχουν εθιμοτυπικό χαρακτήρα και είναι ανούσιες, καθώς βασίζονται σε ατέρμονους μονολόγους, όπου οι φορείς καταθέτουν τις (σχεδόν απαράλλακτες κάθε χρόνο) προτάσεις τους. Ομως, στις συγκεκριμένες επαφές μία από τις προτάσεις κέντρισε το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού. Ηταν του πρύτανη του ΑΠΘ, ο οποίος πρότεινε την ίδρυση πανεπιστημιακής μονάδας, που θα έχει την ευθύνη της επιτήρησης του πανεπιστημιακού campus, της τήρησης της νομιμότητας και της ασφάλειας όσων κινούνται μέσα σε αυτό – εκπαιδευτικών, φοιτητών, υπαλλήλων αλλά και απλών πολιτών.
Μάλιστα, επικαλέστηκε την εκπεφρασμένη πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να ενισχυθεί περαιτέρω το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, αλλά και τις αλλαγές που επήλθαν σε ό,τι αφορά την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας εντός του campus του ΑΠΘ, κάνοντας λόγο για «αναγέννηση της πανεπιστημιακής ζωής, ως αποτέλεσμα και της αποκατάστασης του πανεπιστημιακού ασύλου στην πραγματική του έννοια, αυτή της προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της απρόσκοπτης διακίνησης των ιδεών, μέσα από τη με νόμο κατάργηση της δυνατότητας να καταφεύγουν στο πανεπιστήμιο όσοι παρανομούν».
Στη σύσκεψη, στην οποία ήταν παρούσα και η υπουργός Παιδείας, αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος. Ο πρωθυπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή την πρόταση του πρύτανη και έδωσε εντολή να διερευνηθεί. Και πράγματι, το υπουργείο μελέτησε διεξοδικά την πρόταση, ήρθε σε επαφή και συνεννόηση με άλλες πρυτανικές αρχές, κουβέντιασε το θέμα με κυβερνητικά στελέχη και τέσσερις μήνες μετά την κατάθεση της ανακοίνωσε τη σύσταση της ΟΠΠΙ.
Τα ανακλαστικά που απέδειξε η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα… ξενίζουν. Ολες οι προηγούμενες είχαν συνηθίσει να «ακούν» τους φορείς, έχουσες κλειστά τα αυτιά τους. Για άλλη μία φορά, αυτό που θα πρέπει να είναι αυτονόητο -δηλαδή η εκτελεστική εξουσία να ακούει και να υιοθετεί τις σωστές προτάσεις φορέων- εξακολουθεί να φαντάζει ως εξωπραγματικό για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Και όμως, η παρούσα ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει ότι επιθυμεί την ουσιαστική και αμφίδρομη συνεργασία με τους φορείς και το έχει επιβεβαιώσει ήδη αρκετές φορές…
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr