Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η Ελλάδα, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το 2021, αν και υπάρχουν ακόμα αρκετά εμπόδια τα οποία θα πρέπει να υπερβούμε. Oπως επισημαίνουν οι ειδικοί, για να επιτευχθεί το επικαλούμενο «τείχος της ανοσίας» θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα έξι έως εννέα μηνών ενώ η αποσυμπίεση του συστήματος Υγείας μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το Πάσχα, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού αλλά και των υπεργήρων, που είναι και οι πιο ευάλωτοι στον ιό.
Υπάρχουν τρία βασικά σημεία που μας κάνουν να αισιοδοξούμε για το 2021.
Πρώτον, ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφει μείωση σε σχέση με τα υψηλά του Νοεμβρίου. Ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών είναι γύρω στα 660 κρούσματα, από 960 που ήταν το προηγούμενο επταήμερο, δηλαδή καταγράφεται μια πτώση άνω του 25%. Μείωση, αλλά μικρότερη, καταγράφεται στον αριθμό των διασωληνωμένων, όπου ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών είναι 490 άτομα, από 545, δηλαδή πτώση 10%, ενώ ο πιο βαρύς δείκτης αυτός των ανθρώπινων απωλειών καταγράφει εβδομαδιαία μείωση 20%. Επομένως, τα μέτρα της καραντίνας αποδίδουν, αλλά όχι στο βαθμό που περίμεναν οι επιστήμονες. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως τα περιοριστικά μέτρα που λήγουν στις 7 Ιανουαρίου σε ό,τι αφορά τα σχολεία και το εμπόριο, να χρειαστεί να παραταθούν τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.
Δεύτερον, στο μέτωπο της οικονομίας υπάρχει θετικό κλίμα στις αγορές για την Ελλάδα με αποτέλεσμα το Δημόσιο να μπορεί να εξασφαλίζει πρόσβαση σε δανεισμό με μηδενικά επιτόκια. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ανοίγοντας ουσιαστικά ομπρέλα προστασίας για τους ελληνικούς τίτλους. Η επανεκκίνηση της οικονομίας και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορεί να γίνουν με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, που για φέτος υπολογίζονται σε 5,5 δισ. ευρώ. Τα προβλήματα στην αγορά είναι μεγάλα και οι πιέσεις για διακανονισμό του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας είναι ασφυκτικές, αλλά λύση μπορεί να δοθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης.
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Τρίτον, η επιστημονική πρόοδος στον τομέα του εμβολίου είναι ραγδαία και στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένονται εγκρίσεις άλλων πέντε έως έξι εμβολίων, που σημαίνει ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δόσεων που θα παραλάβουμε τους επόμενους μήνες. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να πετύχουμε την ανοσία του πληθυσμού όσο το δυνατόν ταχύτερα, στοιχείο ιδιαίτερα κρίσιμο προκειμένου η τουριστική κίνηση του 2021 να αυξηθεί σημαντικά.
Η ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς δεν θα καλύψει σε καμία περίπτωση τις ζημιές από τη φετινή ύφεση. Ομως εάν η κυβέρνηση προωθήσει την επόμενη γενιά μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, την τόνωση του πρωτογενούς τομέα και την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.
Ωστόσο, μεσολαβούν οι επόμενοι δύσκολοι μήνες του χειμώνα, που απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, όπως λένε οι επιστήμονες. Αισιοδοξία, λοιπόν, και ρεαλισμός για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες στο ΕΣΥ και στην πραγματική οικονομία το προσεχές διάστημα μέχρι την ανοσία.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση