Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης
Η τραγική εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, που σοκάρει την κοινή γνώμη και ανησυχεί τους ειδικούς, πιέζει ασφυκτικά το σύστημα Υγείας φέρνοντάς το στα όριά του.
Και, για να μη φθάσουμε η Θεσσαλονίκη ή άλλη περιοχή να γίνει Μπέργκαμο, όπου οι γιατροί αναγκάζονταν με πόνο ψυχής να διαλέγουν ποιους θα σώσουν, η μόνη λύση, αυτήν τη στιγμή, είναι να εφαρμοστεί γενική καραντίνα τύπου Μαρτίου. Τότε, δηλαδή, που όλοι πειθάρχησαν στην καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, σε αντίθεση με τη σημερινή εικόνα όπου, παρά τα μέτρα, οι μετακινήσεις συνεχίζονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Είναι σαφές ότι για να επιτύχει ένα υγειονομικό σχέδιο προϋποθέτει την πιστή τήρηση των μέτρων από το κοινωνικό σύνολο χωρίς καμία έκπτωση. Κάτι που, δυστυχώς, δεν βλέπουμε να γίνεται από τμήμα του πληθυσμού, το οποίο μπορεί να είναι μικρό, αλλά αρκετό για να προκαλέσει μεγάλη ζημιά, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα από αυτούς που δεν πειθαρχούν.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Βεβαίως, όσοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αλλάζει διαρκώς αποφάσεις θα πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουμε να κάνουμε με έναν υγειονομικό πόλεμο, στον οποίο ο εχθρός μεταλλάσσεται διαρκώς, έχει γίνει πιο επιθετικός και απαιτεί συνεχώς ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για να αναχαιτιστεί. Προφανώς, έχουν γίνει λάθη, όπως αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός. Αλλά κι αυτό είναι, επίσης, λογικό. Και, ίσως, το μεγαλύτερο λάθος δεν ήταν η μη λήψη πιο αυστηρών μέτρων νωρίτερα, αλλά αυτό που ακολούθησε το πρώτο κύμα της πανδημίας και έστελνε ένα μήνυμα ότι τα δύσκολα είχαν περάσει.
Από την άλλη, η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν στηρίζεται σε κάποια θέση για λήψη πιο αυστηρών μέτρων νωρίτερα. Αντιθέτως, υπήρχε αμφισβήτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σε πιο χαλαρά μέτρα. Μην ξεχνάμε, για παράδειγμα, ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας σχολίαζε με ειρωνική διάθεση την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, λέγοντας ότι ο ιός δεν κυκλοφορεί μόνο μετά τις 12.
Το βέβαιο είναι ότι το πολύ επιθετικό κύμα της πανδημίας δεν αντιμετωπίζεται με διαχείριση, αλλά με γενική απαγόρευση και απόλυτη εφαρμογή των μέτρων, όπως έγινε στην Κίνα, στην Αυστραλία και τη Νότιο Κορέα, τουλάχιστον μέχρι το εμβόλιο να είναι ευρέως διαθέσιμο.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr