Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΑΣ δούμε την επώδυνη πραγματικότητα. Ο,τι συμβεί τις επόμενες εβδομάδες είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο. Η αύξηση κρουσμάτων, νοσηλευομένων, διασωληνωμένων και θανάτων. Το στοίχημα του lockdown είναι το πώς θα διαχειριστεί το σύστημα υγείας όλη αυτή τη ζόρικη κατάσταση.
ΤΟ ακόμα πιο κρίσιμο στοίχημα είναι τι θα συμβεί μετά την άρση του lockdown. Και με ποιον τρόπο θα αποφύγουμε ένα τρίτο ή τέταρτο «απαγορευτικό», όπως λέει ο κ. Μπαμπινιώτης.
ΟΛΟΙ θέλουμε να περάσουμε όσο το δυνατόν κανονικά Χριστούγεννα. Να ανοίξει η αγορά, τα εμπορικά καταστήματα. Να επανεκκινηθεί η πραγματική οικονομία. Εδώ κρύβεται και η μεγάλη παγίδα. Ποιοι θα είναι οι κανόνες της επόμενης ημέρας; Γιατί, αν δεν είναι ξεκάθαροι οι όροι, θα ζήσουμε δραματικές καταστάσεις μετά από λίγες εβδομάδες.
ΜΕΣΑ σε αυτό το μήνα πρέπει να λυθεί οριστικά το πρόβλημα του συγχρωτισμού στα μέσα μεταφοράς. Μπορεί, τώρα, στο lockdown να έχουν μειωθεί κατά 50% οι επιβάτες σε λεωφορεία και μετρό, αλλά μετά πάλι θα υπάρχει σαρδελοποίηση. Αρα επιβάλλεται να αυξηθούν τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους.
ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν έξτρα προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να στελεχωθούν επαρκώς οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται τώρα η προκήρυξη για 300 επιπλέον προσλήψεις. Επρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί εδώ και καιρό.
ΤΟ βασικό συστατικό της επιτυχημένης άρσης του lockdown ίσως, όμως, κρύβεται σε κάποιες άλλες αποφάσεις της κυβέρνησης. Δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια από υπουργούς, αλλά σχέδιο. Απαιτείται ψυχραιμία και υπομονή.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΜΗΠΩΣ θα ήταν καλύτερα να παραμείνουν κλειστά εστιατόρια, καφέ και μπαρ για να μη γίνει χαμός από κρούσματα αμέσως μετά τις γιορτές; Και η κυβέρνηση να δώσει ένα μεγάλο πακέτο στήριξης σε επιχειρηματίες και εργαζομένους στην εστίαση. Μήπως θα ήταν καλύτερα να μην αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ νομών, ώστε να μην υπάρξει έξοδος προς χωριά, εξοχικά, ξενοδοχεία; Το ζήσαμε και το Πάσχα. Μπορεί να επαναληφθεί.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και οι λοιμωξιολόγοι θα κρίνουν τι πρέπει να συμβεί. Απλώς έως τώρα διάφορα κυβερνητικά στελέχη έχουν δημιουργήσει μια εικόνα που μπορεί να απέχει από την πραγματικότητα. Προετοιμάζουν τους πολίτες για μια σχεδόν κανονική εορταστική περίοδο. Απαιτούνται λιγότερα λόγια. Προφανώς και θα απαιτηθούν πολύ περισσότερα χρήματα.
ΕΙΝΑΙ προτιμότερο να δοθούν πιο πολλά εκατομμύρια σε μέτρα στήριξης, παρά να ανοίξουμε τα πάντα… όλα μέσα στα Χριστούγεννα και να τρέχουμε για νέο lockdown τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Αυτό είναι και το πιο κρίσιμο στοίχημα για το Μαξίμου.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr