Γράφει ο Αλέξανδρος Καραφυλλίδης*
Χρειάζεται όραμα, διορατικότητα και κυρίως οξύνοια από πλευράς παραγωγικών και θεσμικών φορέων ώστε να υλοποιηθούν παρεμβάσεις οι οποίες θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης.
Εμείς στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία θεωρούμε ότι παρέχουμε ένα τέτοιο μοντέλο. Στα δύσκολα αυτά χρόνια αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την επένδυσή μας στη χώρα, κατορθώσαμε να φέρουμε εις πέρας μια επιτυχημένη συγχώνευση, επιτύχαμε οικονομίες κλίμακας, δουλέψαμε εντατικά και μεθοδικά και έχουμε καταφέρει να έχουμε προσελκύσει και να απασχολούμε υψηλού επίπεδου ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα. Σήμερα, παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της αγοράς, καταφέρνουμε να διατηρούμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και συνεχίζουμε απερίσπαστοι την υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου, το οποίο για την πενταετία 2015-2019 ανέρχεται σε συνολικά 50 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας πλέον και με την ιδιότητα του προέδρου της Ελληνικής Ενωσης Ζυθοποιών, πιστεύω ότι η μπίρα μπορεί. Είναι ένας από τους λίγους κλάδους που συνεχίζει να αναπτύσσεται. Μόνο την εξαετία 2011-2016 οι μικρές ζυθοποιίες αναπτύχθηκαν κατά 123% και οι μεγάλες κατά 133%. Παράλληλα, στα χρόνια της κρίσης, οι ζυθοποιίες της χώρας έχουμε εισφέρει 1,9 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα. Μόνο το 2015 η συνεισφορά στα φορολογικά έσοδα ανήλθε στα 640 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τον ΕΦΚ στην μπίρα για το 2016 αναμένεται να ανέλθουν στα 160 εκατ. ευρώ.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Χρειαζόμαστε όμως εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων ώστε να φέρουμε το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του κλάδου στην Ελλάδα πιο κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Δεδομένα που, αν υιοθετηθούν, μπορούν να δώσουν ώθηση στον κλάδο, να ενισχύσουν την καινοτομία, να τονώσουν την εγχώρια παραγωγή και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, να συμβάλουν στην απασχόληση και να ενδυναμώσουν την εξωστρέφεια της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα ως Ενωση δημοσιοποιήσαμε μια δέσμη 5 προτάσεων:
- Τη δημιουργία ευέλικτου πλαισίου για τη χρήση πρώτων υλών.
- Δυνατότητα παραγωγής και εμφιάλωσης από τα ζυθοποιεία ποτών από ζύμωση, όπως π.χ. ο μηλίτης.
- Συμμετοχή των ζυθοποιείων σε επενδυτικά σχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
- Παροχή κινήτρων σε αγρότες και ζυθοποιίες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που σχετίζονται με την παραγωγή της μπίρας, καθώς και για τη δημιουργία βυνοποιείων και μονάδων επεξεργασίας λυκίσκου.
- Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην μπίρα, ώστε να φτάσει στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Ο κλάδος της μπίρας είναι δυναμικός και θα συνεχίσει να είναι και το 2017. Στις δύσκολες όμως συνθήκες που διανύουμε ως χώρα, απαιτείται και η συνδρομή της Πολιτείας, ώστε να κατορθώσουν να επιβιώσουν και συνεχίσουν να εισφέρουν θετικά οι κλάδοι που έχουν απομείνει, συμβάλλοντας ώστε να ανακάμψει και πάλι η ελληνική οικονομία, με τις υγιείς επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή.
*Ο Αλέξανδρος Καραφυλλίδης είναι CEO Ολυμπιακής Ζυθοποιίας
Από το ένθετο Οικονομία του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής