ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η «υπογραφή» του αρχηγού μαρτυρά… προχειρότητα

Newsroom eleftherostypos.gr

Οσοι είδαν την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα στην πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη και έχουν δει ξανά την κανονική του υπογραφή έτριβαν τα μάτια τους. Καμία σχέση με την κανονική υπογραφή του, η οποία άλλωστε είναι δημοσιευμένη σε πλήθος επίσημων εγγράφων. Και δεν ήταν μόνο αυτό.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Η «υπογραφή» του Αλ. Τσίπρα ήταν σχεδόν πανομοιότυπη με τις υπογραφές άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Σαν να τις είχε βάλει όλες το ίδιο -τρίτο- χέρι. Και η αλήθεια είναι ότι ναι μεν δεν είναι εντελώς ασυνήθιστο το φαινόμενο της συμπλήρωσης των υπογραφών, αλλά δείχνει την προχειρότητα και το απροετοίμαστο του εγχειρήματος, για μια τόσο σοβαρή κίνηση, όπως η κατάθεση πρότασης μομφής. Σε κανονικές συνθήκες, με το που ανακοινώνει ο αρχηγός ενός κόμματος την υποβολή πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης ή κάποιου υπουργού ή του Προέδρου της Βουλής, κατατίθεται αμέσως το υπογεγραμμένο αίτημα.

Την Πέμπτη, από τη στιγμή που ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόταση μομφής μέχρι την κατάθεση του υπογεγραμμένου αιτήματος μεσολάβησαν 15-20’. Με έντονη την παρουσία της «αόρατης χειρός» η οποία «υπέγραψε» αντ’ αυτών. Ηταν προφανώς ο αναγκαίος χρόνος για να γίνει τσάτρα-πάτρα αυτό που ένα σοβαρό κόμμα θα είχε προετοιμάσει με επιμέλεια.

ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ η απόφαση για την κατάθεση πρότασης μομφής πάρθηκε πρόχειρα, σε μια πρόχειρη κλειστή σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της ίδιας μέρας στην Κουμουνδούρου. Στη σύσκεψη εκτός του Αλ. Τσίπρα συμμετείχαν η γραμματέας και ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ολ. Γεροβασίλη και Θ. Θεοχαρόπουλος και οι Ευκ. Τσακαλώτος, Π. Σκουρλέτης, Γ. Ραγκούσης, Ε. Αχτσιόγλου, Ν. Βούτσης και Αλ. Φλαμπουράρης. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες και στην εναγώνια προσπάθεια του παραπαίοντος προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρει λίγο χρόνο δημοσιότητας και να ακουστεί σπάζοντας το κέλυφος της μη σημασίας με το οποίο τον περιβάλλει η ελληνική κοινωνία, έπεσε η μεγαλοφυής πρόταση για πρόταση μομφής στον Χρ. Σταϊκούρα για τον Πτωχευτικό Κώδικα.

ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ τους παρισταμένους επισήμαναν ότι ο πρώτος που υπέγραψε νόμο για τη μη απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος το δέχθηκε με το τρίτο Μνημόνιο που υπέγραψε το 2015 μετά την «υπερήφανη διαπραγμάτευση», το ενέταξε στο Μεσοπρόθεσμο του 2017, το 2018 ψήφισε νόμο για υποχρεωτικούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το 2019 άρχισε η δίκη του Π. Λαφαζάνη, ο οποίος στο μεταξύ είχε κάνει σημαία του τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Οι απολύτως εύλογες ενστάσεις των παρισταμένων στην κλειστή σύσκεψη έπεσαν στο κενό και προσέκρουσαν στην ανάγκη του Αλ. Τσίπρα να βγει από την πολιτική αφάνεια.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΥΧΗ είχαν και άλλες εύλογες ενστάσεις που ακούστηκαν. Π.χ. ότι δεν είναι πολιτικά κομψό να ανακοινωθεί η υποβολή πρότασης μομφής λίγη ώρα πριν από το προγραμματισμένο διάγγελμα που θα απηύθυνε ο πρωθυπουργός για την άσχημη τροπή που έχει πάρει η πανδημία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επισημάνθηκε και το ότι δεν «δείχνει πολιτική υπευθυνότητα» η κατάθεση πρότασης μομφής, όταν η κρίση με την Τουρκία όχι μόνο δεν αποκλιμακώνεται, αλλά βρίσκεται στο όριο της κορύφωσης. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ίδρωσαν το αφτί ούτε του καταρρέοντος Αλ. Τσίπρα ούτε των ακόμα πιο φανατικών «προεδρικών», οι οποίοι μάλιστα χαρακτήρισαν «κίνηση ματ» την υποβολή πρότασης μομφής…

ΟΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΕΣ που ακολούθησαν κι έκαναν πρωταγωνίστρια της μεγαλοφυούς κίνησης την «αόρατη τρίτη χείρα», δεν εκπλήσσουν κανέναν. Αιφνιδίασαν όμως ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, όπως προέκυψε, συμμερίστηκαν τις ενστάσεις που ακούστηκαν στη διάρκεια της κλειστής σύσκεψης. Ωστόσο κανείς δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί, απόψε τουλάχιστον, όπως διαβεβαίωναν οι «κέρβεροι» της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΟΨΕ, ΟΜΩΣ, με την ονομαστική ψηφοφορία, με την οποία θα ολοκληρωθεί η τριήμερη συζήτηση που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να ριχτεί άπλετο φως στον ερασιτεχνισμό και τη στενή σκέψη που εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν την πολιτική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγαλοφυής κίνηση αναμένεται να αποδειχθεί ένα ακόμα μεγαλειώδες αυτογκόλ του πανικόβλητου ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δείχνει να «έχει χάσει την μπάλα». Θα εμπεδωθεί ότι άλλος -και όχι η νυν κυβέρνηση- «στα μουλωχτά» και «σαν να κλέβει» έβαλε τις βάσεις και άνοιξε τον δρόμο για τη μη απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι η είδηση για την πρόταση μομφής έπαιξε πολύ χαμηλά στα ΜΜΕ, ενώ το Μ. Μαξίμου απαξίωσε ακόμα και να απαντήσει. Και βέβαια είναι χαρακτηριστικό ότι στη «μάχη του Διαδικτύου» το «επιχείρημα» που απέμεινε σε επώνυμα στελέχη του ΣΡΙΖΑ, αλλά και στα τρολς του «υπογείου», ήταν πως ο Αλ. Τσίπρας… «χάλασε το τριήμερο του Κ. Μητσοτάκη», αναγκάζοντας τον αντί να πάει για μπάνιο να βρίσκεται στη Βουλή…

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ για τον «λαβωμένο» και απαξιωμένο από την ελληνική κοινωνία Αλ. Τσίπρα ασφαλώς είναι πολύ περισσότερες και μεγαλύτερες από το μοναδικό όφελος που έχει. Κι αυτό είναι ότι αναγκάζει με το ζόρι τους βουλευτές του να ψηφίσουν απόψε ότι ναι, πράγματι αυτός είναι ο αρχηγός του κόμματος. Το μόνο που θα «πετύχει» είναι μια πρόσκαιρη και επίπλαστη συσπείρωση του κόμματός του, στο εσωτερικό του οποίου, πλέον, αμφισβητείται ανοικτά.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, χάνει κι άλλο σε σοβαρότητα και υπευθυνότητα ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας. Υπ’ αυτή την έννοια, ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις σταθεροποιείται κάτω από το 20%. Ενισχύει τις εσωκομματικές φωνές που επιμένουν ότι «δεν τραβάει ο Αλέξης». Συσπειρώνει την κυβέρνηση, σε μια περίοδο κατά την οποία, λόγω της μεγάλης πίεσης σε πολλά ταυτόχρονα μέτωπα, καταγράφονται λάθη (6 μίλια, άνοιγμα των ποδοσφαιρικών αγώνων σε φιλάθλους, απώλεια του υπαρχηγού της Χ.Α. Χρ. Παππά κ.λπ.), τα οποία προκαλούν κάποια γκρίνια στην Κ.Ο. Και βέβαια εξασφαλίζει ένα «άνετο» εξάμηνο στη Βουλή για να ξεδιπλώσει το μεταρρυθμιστικό έργο της.

Το «χαρτί» της μομφής «κάηκε» τζάμπα και σε λάθος χρόνο. Χωρίς να εξασφαλίσει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τουλάχιστον απέκτησε πολιτικούς συνομιλητές. Ακόμα και τα κόμματα τα οποία για αντιπολιτευτικούς λόγους θα υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής επέκριναν έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ ως αρχικό και βασικό υπαίτιο για την πρώτη κατοικία και κατέκριναν τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του να καταθέσει πρόταση μομφής στην κορύφωση της πανδημίας και της κρίσης με την Τουρκία.

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Υπουργείο Παιδείας σε ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφοθηρία, λαϊκισμός και ανακολουθίες

Tinad

Η επανάσταση που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Έγκλημα στα «πικρά νερά»

Kon

Περί εισακτέων…

Kon

Σε… νιρβάνα κάνναβης ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης

Ηττα από τα αποδυτήρια για τα εργασιακά…

Kon

Η κανονικότητα δίνει πόντους στην κυβέρνηση

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Κατηγορεί τη κυβέρνηση για ελλιπή εμβολιασμό στα νησιά χωρίς να ξέρει πληθυσμούς και ποσοστά

Μιχάλης Μάρδας

Με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ ατομικές συμβάσεις και ευέλικτο ωράριο από το 2019

Μιχάλης Μάρδας