Γράφει ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος*
Θέλω να πιστεύω ότι καταδικάστηκε και η ιδεολογία του, αλλά γι’ αυτό καλό είναι να σημειώσουμε ένα ερωτηματικό. Χθες επιβεβαιώθηκε ότι το πολιτικό αυτό μόρφωμα ήταν οργανωμένο για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων, εγκλημάτων που έφθαναν μέχρι τις δολοφονίες.
Αποδοκιμασία από την κοινωνία και καταδίκη από το δικαστήριο ασφαλώς σχετίζονται, αλλά δεν ταυτίζονται. Δεν πρέπει προπαντός να θεωρείται ότι η ποινική απόφαση
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
επηρεάστηκε από λαϊκές κινητοποιήσεις ή από δηλώσεις πολιτικών. Ούτε από το σύνθημα «Δεν είναι Αθώοι». Ας αφήσουμε το επιχείρημα αυτό στους καταδικασθέντες για να ελαφρύνουν τη συνείδησή τους. Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δεν θα απέφυγαν τη συναισθηματική φόρτιση από τη θηριωδία που περιγραφόταν σε εκατοντάδες, πολλές φορές ταραγμένες, συνεδριάσεις.
Ούτε την ευαισθησία για τους δολοφονημένους και κακοποιημένους, Ελληνες και αλλοδαπούς, και τον πόνο των δικών τους ανθρώπων. Αλλά με την εμπειρία τους είχαν ασφαλώς την ικανότητα να αξιολογήσουν τα στοιχεία και τις μαρτυρικές καταθέσεις πέρα από τα επιφαινόμενα, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι δολοφονίες διαπράχθηκαν από συγκεκριμένους ανθρώπους στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε μία ιεραρχικά δομημένη οργάνωση.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση όλα δείχνουν ότι το κοινό αίσθημα, η λαϊκή απαίτηση αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, όπως προέκυψε από τη βάσανο μιας εξονυχιστικής και σύμφωνης με τις αρχές του κράτους δικαίου δικαστικής διαδικασίας. Οταν συμβαίνει αυτό, διαμορφώνονται συνθήκες ομαλής λειτουργίας της κοινωνίας.
* Ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος είναι Επίτιμος πρόεδρος ΣτΕ και πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα