Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Λευκορωσία, Τουρκία και τώρα Βρετανία…

Newsroom eleftherostypos.gr

Σαν να μην έφτανε ο διχασμός της Ε.Ε. στα μέτωπα Τουρκίας-Λευκορωσίας, αίφνης προστέθηκε σε αυτά και τρίτος πονοκέφαλος από τη Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Εκεί που όλοι νόμιζαν ότι το Brexit είχε μπει σε αυτόματο πιλότο και το μόνο που απέμενε ήταν η ολοκλήρωση μιας εμπορικής συμφωνίας για να κλείσει το τραυματικό κεφάλαιο που άνοιξε με το δημοψήφισμα του 2016, οι Βρυξέλλες βρέθηκαν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Το νομοσχέδιο περί «εσωτερικής αγοράς», που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή των Κοινοτήτων, τινάζει ουσιαστικά στον αέρα τη μετά κόπων και βασάνων επιτευχθείσα συμφωνία για το Brexit του Ιανουαρίου 2020, ναρκοθετώντας παράλληλα τις διαπραγματεύσεις για τη νέα εμπορική συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών, που όπως όλα δείχνουν θα λήξουν άκαρπες στις 31 Δεκεμβρίου.

Το να υπάρξει κενό, που θα καλυφθεί από τους γενικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, είναι το λιγότερο. Το χειρότερο είναι πως οι Ευρωπαίοι κατηγορούν τους Βρετανούς ότι παραβίασαν ήδη τη συμφωνία του Brexit, τροποποιώντας τμήματά της με μονομερείς νομοθετικές ενέργειες, που ανοίγουν το δρόμο στην επαναφορά «σκληρών» εμπορικών και τελωνειακών συνόρων στην Ιρλανδία.

Δεδομένου ότι η συμφωνία του Ιανουαρίου αποτελεί πλέον κεφάλαιο του Διεθνούς Δικαίου, η νομική υπηρεσία της Κομισιόν κάλεσε τα 27 κράτη-μέλη να ετοιμάζονται για επιβολή κυρώσεων (και) κατά της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την «Guardian», το ευρωπαϊκό έγγραφο υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. έχει ήδη δικαίωμα να λάβει «νομικά μέτρα», που θα μπορούσαν να μετουσιωθούν σε οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις κατά του Ηνωμένου Βασιλείου! Την κρισιμότητα της κατάστασης πιστοποίησε η χθεσινή έκτακτη συνάντηση ευρωπαϊκής και βρετανικής αντιπροσωπείας, υπό τον κορυφαίο Βρετανό υπουργό Μάικλ Γκόουβ και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μάρος Σέφτσοβιτς, ώστε να υπάρξει damage control.

Κι αυθόρμητα μας έρχεται μια σκέψη στο μυαλό: Αν ο Ευρωπαίος Μπόρις Τζόνσον αθετεί τόσο άγαρμπα το λόγο του, γιατί να μην κάνει το ίδιο ο Ανατολίτης Ερντογάν;

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Μπόρις Τζόνσον: Αναπόφευκτο το δεύτερο κύμα της πανδημίας, πιθανοί νέοι περιορισμοί

Ανδρέας Ντίνης

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ενα αειθαλές πολιτικό ζώον

Kon

Νέο μήνυμα της Ε.Ε.: Θα υπάρξουν συνέπειες εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια

Tinad

Ο Ναπολέων, ο Μακρόν κι η ευρωπαϊκή ηθική

Kon

«Ούτε η Ελβετία αντέχει δεύτερο λοκντάουν»

Kon

Ευρώπη: «Παίκτης» ή «γήπεδο» των άλλων;

Kon

Tο ρωσικό εμβόλιο κατακτά τη Λατινική Αμερική

Kon

Βρετανία: Εγκρίθηκε η μονομερής αναθεώρηση της συμφωνίας με την Ε.Ε.

Tinad

Από την ισλαμοφοβία στη σινοφοβία

Kon