Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Λευκορωσία, Τουρκία και τώρα Βρετανία…

brexit

Newsroom eleftherostypos.gr

Σαν να μην έφτανε ο διχασμός της Ε.Ε. στα μέτωπα Τουρκίας-Λευκορωσίας, αίφνης προστέθηκε σε αυτά και τρίτος πονοκέφαλος από τη Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Εκεί που όλοι νόμιζαν ότι το Brexit είχε μπει σε αυτόματο πιλότο και το μόνο που απέμενε ήταν η ολοκλήρωση μιας εμπορικής συμφωνίας για να κλείσει το τραυματικό κεφάλαιο που άνοιξε με το δημοψήφισμα του 2016, οι Βρυξέλλες βρέθηκαν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Το νομοσχέδιο περί «εσωτερικής αγοράς», που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή των Κοινοτήτων, τινάζει ουσιαστικά στον αέρα τη μετά κόπων και βασάνων επιτευχθείσα συμφωνία για το Brexit του Ιανουαρίου 2020, ναρκοθετώντας παράλληλα τις διαπραγματεύσεις για τη νέα εμπορική συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών, που όπως όλα δείχνουν θα λήξουν άκαρπες στις 31 Δεκεμβρίου.

Το να υπάρξει κενό, που θα καλυφθεί από τους γενικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, είναι το λιγότερο. Το χειρότερο είναι πως οι Ευρωπαίοι κατηγορούν τους Βρετανούς ότι παραβίασαν ήδη τη συμφωνία του Brexit, τροποποιώντας τμήματά της με μονομερείς νομοθετικές ενέργειες, που ανοίγουν το δρόμο στην επαναφορά «σκληρών» εμπορικών και τελωνειακών συνόρων στην Ιρλανδία.

Δεδομένου ότι η συμφωνία του Ιανουαρίου αποτελεί πλέον κεφάλαιο του Διεθνούς Δικαίου, η νομική υπηρεσία της Κομισιόν κάλεσε τα 27 κράτη-μέλη να ετοιμάζονται για επιβολή κυρώσεων (και) κατά της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την «Guardian», το ευρωπαϊκό έγγραφο υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. έχει ήδη δικαίωμα να λάβει «νομικά μέτρα», που θα μπορούσαν να μετουσιωθούν σε οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις κατά του Ηνωμένου Βασιλείου! Την κρισιμότητα της κατάστασης πιστοποίησε η χθεσινή έκτακτη συνάντηση ευρωπαϊκής και βρετανικής αντιπροσωπείας, υπό τον κορυφαίο Βρετανό υπουργό Μάικλ Γκόουβ και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μάρος Σέφτσοβιτς, ώστε να υπάρξει damage control.

Κι αυθόρμητα μας έρχεται μια σκέψη στο μυαλό: Αν ο Ευρωπαίος Μπόρις Τζόνσον αθετεί τόσο άγαρμπα το λόγο του, γιατί να μην κάνει το ίδιο ο Ανατολίτης Ερντογάν;

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κομισιόν: Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID είναι μια διεθνής επιτυχία

Μαρίνα Μπενέκου

Η ΕΕ εξήγαγε παγκοσμίως πάνω από 1 δισ. δόσεις εμβολίων σε 10 μήνες

Μαρίνα Μπενέκου

Aν Ινταλγκό, μια «ντεμοντέ» υποψηφιότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανεμογεννήτριες παντού, στην αμερικανική ΑΟΖ

Kon

Η Ισπανία βράβευσε την Άνγκελα Μέρκελ για τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη

Μαρίνα Μπενέκου

Εκατομμύρια Αμερικανοί εγκαταλείπουν τις δουλειές τους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Έκθεση ΟΗΕ για το κλίμα: Πώς αντέδρασαν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία

Μαρίνα Μπενέκου

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας σε στήριξη της Ελλάδας

Μαρίνα Μπενέκου

Λίβανος: Κραχ και στην μπάλα

Kon