Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η οικονομία της γείτονος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με τη λίρα να καταρρέει έναντι του ευρώ και του δολαρίου, και τα επιτόκια των ομολόγων να εκτινάσσονται στο 14%, ενώ η περιβόητη «τουρκική διπλωματία» πιάστηκε στον ύπνο με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Πέμπτη μεταξύ Αθήνας και Καΐρου για τη χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στα θαλάσσια όρια των δύο χωρών.
Ο ΜΕΓΑΛΟΪΔΕΑΤΙΣΜΟΣ του Τούρκου προέδρου θα έχει βαρύ τίμημα για τη χώρα του σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αποτέλεσμα της άφρονος πολιτικής του Ερντογάν, που θέλησε να σαρώσει την περιοχή, αδιαφορώντας για την καλή γειτονία και το Διεθνές Δίκαιο. Η συμπεριφορά της Αγκυρας συσπείρωσε ακόμη και ετερόκλητες δυνάμεις (π.χ. Ισραήλ και Αίγυπτο), ενώ ενεργοποίησε τη διπλωματία των μεσογειακών χωρών, που είδαν ότι οι προκλήσεις του τουρκικού παράγοντα δεν περιορίζονταν στις «συνήθεις» πτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά απειλούσαν ζωτικά συμφέροντα για εδάφη τους.
ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ η απάντηση στο ερώτημα γιατί η Αίγυπτος ύστερα από πολύχρονες άγονες διαπραγματεύσεις συμφώνησε τελικώς με την Ελλάδα για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών είναι απλή και ανάγεται στα φαραωνικά σχέδια του Ερντογάν για κυριαρχία στη Μεσόγειο με αιχμή το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η κυβέρνηση Σίσι διαπίστωσε ότι με το συγκεκριμένο «ψευδομνημόνιο» θίγονταν κυριαρχικά δικαιώματα της Αιγύπτου και για τον λόγο αυτόν δέχθηκε τη διπλωματική και ενεργειακή συμμαχία με την Ελλάδα. Η διπλωματία μας αξιοποίησε τις ανησυχίες των χωρών της Μεσογείου για τα σχέδια Ερντογάν και με βάση το Διεθνές Δίκαιο εξουδετέρωσε τις τουρκικές παρανομίες και μεγάλωσε τα αδιέξοδα της Αγκυρας, όπως φάνηκε και από τις σπασμωδικές της αντιδράσεις μετά τη συμφωνία του Καΐρου.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ο Ερντογάν βλέπει τα αποτελέσματα της ανερμάτιστης όσο και «μικρομέγαλης» πολιτικής του. Υστερα από πολλά χρόνια ισχυρής ανάπτυξης, που όμως δεν βασίστηκε στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής αλλά στα δάνεια και μάλιστα σε ξένα νομίσματα, η τουρκική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα κραχ. Τα συναλλαγματικά της αποθέματα εξαντλούνται, είναι ενδεικτικό ότι, τη στιγμή που η Ελλάδα δανειζόταν με αρνητικά επιτόκια, στα τουρκικά δεκαετή ομόλογα το επιτόκιο εκτινασσόταν στα ύψη, ενώ η υποτίμηση της λίρας αποτυπώνει το ρίσκο της χώρας και την τάση των επενδυτών να «ξεφορτωθούν» από τα χαρτοφυλάκιά τους κάθε τουρκική αξία.
ΟΙ ΠΟΛΥΔΑΠΑΝΕΣ στρατιωτικές επιχειρήσεις της Αγκυρας σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη, όπως και ο ανεξέλεγκτος δανεισμός κράτους και επιχειρήσεων, έχουν φέρει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Εάν ο Ερντογάν δεν προσγειωθεί στην πραγματικότητα, το διπλό κραχ, σε διπλωματία και οικονομία, θα είναι αναπόφευκτο, σηματοδοτώντας το τέλος της πολιτικής του κυριαρχίας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr